Merhaba Kirklareli

Gida denetimi hizmetlerine destek
2002 Agustos ayinda baslayan ve 36 ay süren program, Türkiye'de konuyla ilgili mevzuatin AB mevzuatiyla uyumlu kilinmasini tesvik etmeyi amaçlamistir. Program, spesifik olarak da daha iyi gida güvenligi ve kalite kontrolü araciligiyla gida üretimi ve ticaretinin iyilestirilmesi ile gida denetimi hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesini desteklerken, Türkiye'de laboratuarlarda yapilan gida analizlerinin güvenilir, dogru ve Avrupa standartlari ile uluslararasi standartlara uygun biçimde gerçeklestirilmesini güvence altina almistir.
Tarim ve Köy Isleri Bakanligi Koruma ve Kontrol Genel Müdürlügü, 14,139 milyon Euro bütçeli programdan yararlanan birim olmustur. Laboratuar donaniminin temini için açilan tedarik ihalesi, 2004 yilinda seçilen firmayla sözlesme imzalanmasiyla sonuçlanmistir. Standart usullerin kullanimini ve bilgi akisini kolaylastirmak amaciyla 15 laboratuarin Ankara'daki Koruma ve Kontrol Genel Müdürlügü ile baglantisini saglamak üzere bilgi teknolojisini içeren baska malzemelerin alimi da yapilmistir.
irtibat yetkilileri
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Nermin Kahraman
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Organik tarimin gelistirilmesi ve AB'ye yasal uyumu
Program, Türkiye'de organik gidalarin ve gida-disi ürünlerin üretiminin ve islenmesinin, AB mevzuati ve uygulamalari dogrultusunda baslatilmasi, tesvik edilmesi, gözlemlenmesi ve denetlenmesi yönündeki çabalan desteklemektedir. Spesifik olarak, Türkiye'nin organik tarim mevzuatini 2092/91 sayili AT Tüzügü ve onun degisiklikleriyle uyumlastirmayi hedeflemektedir. Organik üretim ile organik gida ve gida-disi ürünlerin islenmesinin tesvik edilmesi, gözlemlenmesi ve denetimi konularinda Tarim ve Köy isleri Bakanligi'nin yetkileri güçlendirilecektir. AB sartlarina uygun sertifikasyon sistemleri kurulacak ve organik tarim hakkinda bilgiler toplanarak çiftçilere dagitilacak, bu sekilde, gida kalitesinin ve çevrenin korunmasina katkida bulunulacaktir. Temmuz 2004'te baslayan ve 30 ay sürecek olan projenin toplam bütçesi 1,26 milyon Euro'dur.
Programin ana yararlanicisi Tarim ve Köy Isleri Bakanligi'dir. Bakanlik ve MFSB, bir hizmet sözlesmesi Için tedarik duyurusunu ve ihale dosyasinin tamamini, ayrica enformasyon teknolojileri ve ofis araç-gereçleri için tedarik duyurusunu ve ihale dosyasini hazirlamaktadir.
irtibat yetkilileri
Tarim ve Köy Isleri Bakanligi'ndan Salih Zeki Yildiz (posta adresi Milli Müdafaa Cad. 20, Kizilay-Ankara, Tel 0312-418-0284, Faks 0312-417-0026) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Mermin Kahraman (e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Ortak tarim politikasi
Bu programin amaci, AB uygulamalari paralelinde, islevsel bir Entegre Yönetim ve Kontrol Sistemi'nin (EYKS) ve Arazi Parsel Belirleme Sistemi'nin (APBS) tasarlanmasi ve gerekli kurumsal kapasitenin kurulmasidir. Temmuz 2004'te baslayan ve 30 ay sürecek olan programin bütçesi 2,075 milyon Euro'dur.
Proje, etkili bir APBS kurulmasi ve bunun kullanilmaya hazir bir EYKS'ne entegre edilmesi için gerekli yatirimlarin saptanmasini hedeflemektedir. Ayrica, EYKS'nin kurumsal yapisinin yönetilmesi ve çalisanlarin egitilmesi için gerekli çalismalari da saptamaktadir. Program sonunda. Ulusal Kirsal Kalkinma Stratejisi dogrultusunda uyumlu ve genis çapli bir Kirsal Kalkinma Plani hazirlanmis olacaktir.
Eslestirme için teklif çagrisi yapilmis ve bir eslestirme takimi seçilmistir. Bir Hollanda-Avusturya konsorsiyumu Avrupa Birligi ortagi olmustur. Iki hizmet ihalesi için 2005'in son çeyreginde çagri yapilacaktir.
irtibat yetkilileri
Tarim ve Köy Isleri Bakanligi'ndan Enver Aksoy (Tel 0312-425-1900,
Faks 0312-425-4495) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan
Koray Kisagüner
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Türkiye'de gida güvenligi ve kontrol
sisteminin yeniden yapilandirilmasi ve
güçlendirilmesi
Program, Tarim ve Köy Isleri Bakanligi'nin, mevcut Türk gida yasasini Ocak 2002 tarihli ve 178/2002 numarali Konsey YÖnetmeligi'ne uygun biçimde degistirme kapasitesini güçlendirecektir. Programdan beklenen spesifik sonuçlar su sekilde tanimlanmistir Gida denetçilerinin kapasitesinin güçlendirilmesiyle etkin ve verimli bir gida kontrol sisteminin tasarlanmasi ve uygulanmasi; ulusal düzeyde gida güvenligi ile ilgili tüm birimlerin katilimiyla bir Acil Müdahale Sistemi'nin olusturulmasi; ve Ankara'da, Ulusal Gida Referans Laboratuari ve Il Kontrol Laboratuari amacina uygun olarak görev yapacak yeni bir laboratuar için donanim satin alinmasi.
2004 yilinda baslayan ve 24 ay sürecek olan bu programin bütçesi 4,2 milyon Euro'dur. Projenin Iki temel bileseni bulunmaktadir. Birinci bilesen, bir eslestirme sözlesmesi araciligiyla uygulanacak gida kontrol veritabaninin gelistirilmesi amaciyla teknik yardim saglanmasi ve Bilgi Teknolojileri donanimi ile denetçilerin donanimi için iki tedarik sözlesmesi yapilarak, Gida Güvenligi ve Kontrol Sistemi alaninda görev yapacaktir. 2006 yilinda baslamasi beklenen ikinci bilesen ise, Ulusal Gida Referans Laboratuarinin kurulmasina yönelik çalisacaktir.
Merkezi Finansman ve Sözlasme Birimi programin uygulanmasindan ve ihale süreci, sözlesmeler ve proje etkinlikleri için yapilacak ödemeler dâhil mali yönetimin usule iliskin tüm yönlerinden sorumlu olacaktir.
irtibat yetkilileri
Tarim ve Köyisleri Bakanligi'ndan
Dr. Nevzat Artik (e-posta nihatp@kkgm.gov.tr) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Nermin Kahraman
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
yarin Türkiye'nin, bitki sagligi sektöründe AB Müktesebati ile uyumlu hale gelmesine destek
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol