Ancak Kanunda yer alan "normal haftalik çalisma süresinin, tam süreli is sözlesmesiyle çalisan emsal isçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumu" seklinde yapilan kismi zamanli çalisma tanimi AB tarafindan ve üye ülkelerce yapilan tanimlara kiyasla oldukça dar ve belirsizdir.
AB is hukukuna uyum çerçevesinde kismi süreli isçilerin tanimlanmasi, isverenin kismi süreli isçilere karsi olan yükümlülüklerinin belirlenmesi ve esit muamelenin saglanmasi kismi süreli çalisanlarin haklarini güçlendirerek önemi giderek artan bu çalisanlarin suistimal edilmesini engellemektedir.
Özellikle kismi süreli (part-time) islerde gençlerin ve kadinlarin daha yogun çalistigi göz önünde bulunduruldugunda yapilan ve yapilacak düzenlemeler kadinlarin ve gençlerin is hayatindaki haklarinin korunmasini güçlendirecektir. Üyelik sürecinde kismi süreli çalisanlarin haklarinin bireysel ve toplu is hukukunda korunmasindaki eksiklikler giderilecektir. Kismi süreli çalisanlar isyerlerindeki tam süreli isler hakkinda isveren tarafindan bilgilendirilecek, bu islerin gerektirdigi mesleki egitimi alabilmeleri yönünde desteklenecektir. Bu sayede çalisanlarin arzulamadiklari halde kismi süreli islerde istihdam edilmesi de bir ölçüde engellenecektir.
15. AB uyum sürecinde çalisma saatleri yeniden düzenlenecek ve ücretli izinler artacaktir.
AB'de yapilan düzenlemelerle çalisma süresi fazla mesai süresi de dahil olmak üzere haftada 48 saat ile sinirlandirilmistir. Her isçinin 24 saatlik sürede 11 saat araliksiz dinlenme hakki öngörülmüs ve her isçiye yilda en az 4 hafta ücretli izin hakki taninmistir.28
4857 sayili Yeni Türk is Kanunu, is süresini haftada en çok 45 saat, fazla mesai süresini de günde 3 saati geçemeyecek sekilde belirlemistir. Ayrica fazla mesai yapilacak günlerin toplaminin bir yilda 90 isgününden fazla olmayacagi belirtilmistir. Buna göre Türk mevzuati yilda 270 saat fazla mesaiye izin vermektedir. AB mevzuatina göre ise haftada 45 saatlik normal çalisma süresine ek olarak 3 saat fazla mesai yapilmasi halinde yilda en fazla 156 saat fazla çalisma yapilmasi gerekmektedir. Bu nedenle AB mevzuatina uyum için ya haftalik çalisma süresinin ya da fazla mesai süresi azaltilmasina ihtiyaç bulunmaktadir.29 Yapilacak düzenleme Türk isçisinin çalisabilecegi azami süreyi 100 saat kisaltacaktir.
AB is hukukunun uygulanmasi ücretli izin süresinin de artmasini saglayacaktir. Türk mevzuati uyarinca, deneme süresi de dahil olmak üzere hizmet süresi bir yildan bes yila kadar olan isçilerin yilda 14 gün, bes ila on bes yil arasinda olanlarin 20 gün, on bes yil ve daha fazla olanlarin ise 26 gün ücretli izin hakki vardir. Bu izinler is akitleri ve toplu is sözlesmeleri ile ayrilabilmektedir. Ancak AB mevzuati uyarinca bu izin sürelerinin yilda en az 4 haftaya çikarilmasi gerekmektedir. Bu nedenle, halihazirda asgari yillik ücretli izin bakimindan tam uyum saglanabilmis degildir.
Öte yandan, Yeni is Kanunu ile gece çalisan isçilerin haklarini önemli ölçüde gelismis ve AB standartlarina yaklasmistir. Gece çalistirilacak isçilerin saglik durumlarinin gece çalismasina uygun oldugu, ise baslamadan önce alinacak saglik raporu ile belgelenmesi, bu isçilerin en geç iki yilda bir defa isveren tarafindan periyodik saglik kontrolünden geçirilmesi zorunlu hale getirilmistir. Gece çalismasi nedeniyle sagliginin bozuldugunu raporla belgeleyen isçiye isverenin, mümkünse gündüz postasinda durumuna uygun bir is vermesini öngören Kanun'da, isçilerin gece çalismalarinin 7 buçuk saati geçemeyecegi belirtilmistir.
Tam üyelik sürecinin günlük hayata etkisinin en net gözlemlenecegi alan çalisma süreleri olacak ve çalisma süreleri ile izinlerde yapilacak düzenlemeler ile çalisma süreleri düsecektir. Çalisma sürelerinin düsmesi is kazalarinin azaltilmasi, isyerinde verimliligin yükselmesi ve ise devamliliginin artmasina katkida bulunacaktir. Çalisanlar, çalisma sürelerinin azalmasi ile aile ve sosyal hayatlari ile kendilerini gelistirmeye daha çok vakit ayirabilecektir. Gerek çalisanlar gerek isverenler için isyerinde verimlilik önem kazanacak, verimliligi artiracak teknolojiler ve egitim programlarina agirlik verilecektir.
16. Türk is hukukunun is sagligi ve güvenligi alanlarindaki hükümleri gelisecektir.
AB is hukukunda is sagligi ve güvenligine yönelik gelismis bir mevzuat bulunmaktadir. AB mevzuati mesleki risklerin önlenmesi, risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldirilmasi, isçilerin ve temsilcilerinin bilgilendirilmesi, isçilerin isyerinde saglik ve güvenlige dair tüm sorularla ilgili tartismalara katiliminin saglanmasi ve bu alanlarda egitim ve danisma imkanlarina iliskindir.
DEVAMI YARIN....
HOsÇA KALIN...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol