Merhaba Kirklareli

Turunçgil Zararlilari - 1
Limon Siçani Limon siçanlari ülkemizin turunçgil yetistirilen bölgelerinde ve özellikle de Ege Bölgesi'nde bütün turunçgil tür ve çesitlerinde önemli ekonomik zararlara neden olurlar. Vücut uzunlugu 15-20 cm, kuyruk uzunlugu ise 19-22 cm kadardir. Sert tüylerinin rengi kizil kahverengi, karni ise kirli beyaz veya limon rengindedir. Vücut agirliklari ortalama 150 gramdir. Genellikle geceleri beslenirler. Limon siçanlari meyve agaçlarinin gövde ve dallarini kemirir, kabuklarini soyarlar ve bu dallarin kurumalarina neden olurlar. Daha sonra meyve döneminde agaçlardaki limon, portakal, mandolin ve turunçlarin kabuklarini kemirir ve etli kisimlarini tamamen yerler. En etkili yöntem zehirli yemlerle yapilan mücadeledir. Bu amaçla 100 kg bugday 2.5 litre su ile nemlendirilir, üzerine 2.5 kg eritilmis vazelin yagi döküldükten sonra 2.5 kg çinko fosfür ilave edilerek iyice karistirilir. Böylece hazirlanan zehirli yem, güvenli bir yerde, beton veya kagit zemin üzerinde kurutulur. Zararlilarin bulundugu yerlere küçük kümeler halinde birakilir.
Örümcekler (Akarlar) Bunlarin en önemlisi kirmizi örümcek olup, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bulunmaktadir. Çok küçük, oval, kirmizi renkte bir zararlidir. Vücudu üzerinde ufak kabarciklar bulunur, bunlardan uzun killar çikar. Kirmizi örümcegin limonu tercih ettigi söylenirse de, tüm turunçgillerde zararlidir. Yapraklarla, meyve ve genç sürgünlerde beslenirler. Beslendikleri yerlerde sekil ve renk bozukluklarina neden olurlar. Çok miktarda örümcegin bulundugu yapraklar gümüsi renkten kahverengine kadar degisen çesitli renkler alirlar. Meyveler grimsi sari renge dünüsürler. Yaprak ve erken meyve dökümüne neden olurlar. Agaçtaki meyveler de ciliz kalirlar. Sürgün faaliyeti zayiflar. Örümceklerle mücadelede ilaç kullanilirken çok dikkatli olmak gerekir. Rasgele yapilacak ilaçlamalar, mevcut "yararli-zararli" böcek dengesini bozacagindan, ileride ortaya daha büyük sorunlar çikabilir.
Turunçgil Zararlilari - 2
Kabuklu Bitler ve Kosniller Bu böcekler turunçgillere önemli zararlar verirler. En önemlileri sunlardir Turunçgil Kirmizi Kabuklu Biti Turunçgil yetistirilen bölgelerimizde çok yaygin ve önemli bir zararlidir.
Kirmizi bir kabuk altinda yasar ve kolayca taninabilir. ince dallar ve sürgünlerde kurumalar görülür.
Turunç Virgül Kabuklu Biti Disinin kabugu, midye kabugu seklinde uzunca, oval 2-3 mm kadardir. Virgül seklinde görülen kabuga agacin hemen her yerinde rastlanir. Rengi koyu kahverengidir. Yumusak Vücutlu Kosnil Sari veya açik kahve renkli, oval ve yassi bir böcektir. Boyu 3-4 mm'dir. Gruplar halinde yapraklarda ve dallarda bulunur. Beslendigi yerlerde renk degismelerine neden olurlar. Yildiz Kosnili Kirli beyaz veya kirmizimtrak kahverenginde, 3-4 mm uzunlugunda ve 2-3 mm enindedir. Vücudundaki çikintilar nedeni ile Yildiz Kosnili adi verilmistir. Üzeri mum salgisi ile örtülüdür. Bitki dal ve yapraklarini emerek zayif düsürürler. Ayrica balli madde salgilayarak, yaprak ve meyveleri kirletirler. incir Mumlu Kosnili incirlerin önemli bir zararlisi plan bu kosnil turunçgillerde de zararlidir. Küre seklinde 4-5 mm uzunlukta, 3-4 mm eninde ve 2-3 mm yükseklikte kirli beyaz, grimsi pembe renklidir. Bitkinin zayiflamasina ve balli madde de salgilayarak yaprak ve meyvelerin kirlenmesine neden olur. Akdeniz Meyve Sinegi Turunçgillerden baska elma, armut, ayva, seftali, kaysi ve Trabzon hurmasinda da zarar yapmaktadir. Meyvelerin çürümesine ve sararmasina neden olurlar. Akdeniz meyve sinegi 5 mm uzunlugunda küçük bir sinektir. Bu sinegin larvalari 6-8 mm uzunlugunda, bacaksiz ve beyaz renklidir. Yumurtadan çikan kurtlar meyve etinde beslenirler. Olgunlasan kurtlar meyveyi terkederek topraga geçerler. Bu zararlilarin erginlerine karsi, mücadele, henüz yumurtlamadan önce yapilmalidir. ilaçlamaya meyveler sararmaya yüz tuttugu zaman baslanir ve hasada 20 gün kalincaya kadar devam edilir. Normal bir agaca 150 gr ilaç kullanilir.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol