Merhaba Kirklareli

çevre / ulastirma
Çevre alaninda kapasite gelistirilmesi
Programin amaci, Türkiye'nin çevre alaninda AB Müktesebati'na uyum sürecini etkili çevre politikalari tasarlama, gelistirme ve uygulama yoluyla hizlandirmakti. Nisan 2003'te baslatilan ve ikiyrl süren program, yüksek maliyetli çevre yatirimlari, çok-ülkeli çevre programlari, doganin korunmasi/kurumsal kapasite gelistirilmesi ve çevresel bilgiye erisim olmak üzere dört bilesenden olusuyordu. Projenin 16,63 milyon Euro'luk bütçesinin 15,55 milyon Euro'sunu Avrupa Toplulugu, 1,08 milyon Euro'sunu Türkiye karsiladi.
Bu alt projeler faaliyete geçmistir ve etkin bir sekilde islemektedir. Program ayrica, Ortak Ülkeler Çevre Hukuku Uygulama ve Uygulatma (AC-IMPEL) agi yoluyla Türkiye'nin çevre yasalarini uygulama ve uygulatma kapasitesinin gelistirilmesine de destek vermistir. Bu ag, aday ülkelerin uygulama ve uygulatma kurumlarini bir araya getirerek, hem Türkiye'de, hem de Üye Devletlerdeki koordinasyon agiyla kapasite olusturmaya yönelik isbirligini gelistirmeyi tesvik etmektedir. Program kapsaminda Türkiye'de bir Bölgesel Çevre Merkezi (REC) de kurulmustur. Ayrica, Alman Hükümeti ile bir Eslestirme Projesi baslatilarak, Kuslar ve Habitatlar Yönergeleri'nin ve Tehlike Altindaki Türlerin Uluslararasi Ticareti Sözlesmesi'nin (CITES) uygulanmasi için gerekli kurumsal kapasiteler olusturulmustur. Paydaslarin ve karar-alma makamlarinin çevresel bilgilere erisimini kolaylastirmak için teknik yardim projesi de baslatilmistir.
Programin ana faydalanicisi Çevre ve Orman Bakanligi olmakla birlikte, Iller Bankasi, Devlet Planlama Teskilati, Maliye Bakanligi, Saglik Bakanligi, Tarim ve Köy Isleri Bakanligi, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü (DSI), Elektrik Genel Müdürlügü dahil Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, AB Genel Sekreterligi, Hazine Müstesarligi, Köy Isleri Genel Müdürlügü, Belediyeler Birligi ve çesitli belediyelerin yakin isbirligi, iletisimi ve koordinasyonu da gerekli olmustur.
irtibat yetkilileri
Çevre ve Orman Bakanligi'ndan Serdar Kadioglu
(e-posta sedatkad@yahoo.com),
Çevre ve Orman Bakanligi Uluslararasi Iliskiler
Dairesi'nden Müjgan Kunt
(e-posta mujgankunt@yahoo.com) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan
Gürdogar Sarigül ve
Elif Torcu
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Demiryolu sektörünün yeniden yapilandirilmasi ve güçlendirilmesi
Türk demiryolu sektörünün yeniden düzenlenmesi için tasarlanan program, Türk demiryolu sektörü için AB Müktesebati ile uyumlu yasal ve kurumsal bir çerçeve olusturmayi amaçlamaktadir.
2004 yilinin ilk çeyreginde baslayan ve iki yil sürecek olan programin bütçesi 4,74 milyon Euro'dur. Programi Merkezi Finansman ve Sözlesme Birimi (MFSB) uygulamaktadir. Yararlanan kurumlar ise Ulastirma Bakanligi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari (TCDD) Genel Müdürlügü'dür. Eslestirme için teklif çagrilari 2003 yili ortasinda yapilmis. Ocak 2005'te Almanya'dan Deutsche Bahn AG eslestirme ortagi olarak seçilmistir.
Türkiye'deki demiryolu sektörünün yani sira, TCDD'nin, bir isletme birimi ve alt sektör organizasyon yapisi olarak rolünü tanimlayan ye yönâten yasal çerçeve belirlenecektir. Mali Yönetim Bilgi Sistemi'nin kurulmasindan sonra, TCDD'nin mali performansi ölçülecek ve isletme birimi ile alt sektör düzeyindeki tahmini bütçe karsisindaki gerçek performansi izlenecektir. Hükümetle, AB yönetmeliklerine göre kamu sektörü yükümlülüklerini tanimlayan sözlesmeler yapilacaktir. Altyapi ile isletme faaliyetlerinin muhasebe sistemleri birbirinden ayrilacaktir.
irtibat yetkilileri
Ulastirma Bakanligi AB Koordinasyon Dairesi'nden
Gülcan Demirci
(e-posta gdemirci@ubak.gov.tr), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari Genel Müdürlügü Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi'nden Ibrahim Çevik
(e-posta ibrahimcevik@tcdd.gov.tr). Merkezi Finansman ve Sözlesme Birimi'nden
Cahit Ekiz
(e-posta cahit.ekiz@cfcu.gov.tr) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Göktug Kara
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
YARIN Deniz ulastirma güvenliginin artirilmasina destek
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol