Merhaba Kirklareli

Dünün Devamidir
5.1. Gözler
Etrafi tüy ve pullarla çevrilerek dis etkenlerden korunmus büyüme noktalaridir. Meyve agaçlarinda dal, yaprak ve çiçekleri olustururlar.Yaprak, sürgün ve çiçek gözleri olarak ayrilabilirler.
Yaprak gözleri, basik, üçgen ya da hafif kabarik, sivri, oval sekillerde olabilir. Elmada bir yil önceki sürgünün yaprak koltuklarinda olusur. Sürgün gözleri, büyüme noktalarinda oldugu gibi odun dallarinin uzun ekseni üzerinde de olusur. Çiçek gözleri, meyve dallarinda bulunur. Iri, yuvarlak, kabarik veya oval olabilir. Elmada çiçek ve yapraklari olusturur.
Dallarin üzerindeki konumuna göre de gözler; Uç gözler, dallarin büyüme noktalarinda olur. Yan gözler, dallarin uzun ekseni boyunca olusur. Stipüler gözler, bir gözün alt kisminin sag ve sol tarafinda olmak üzere iki adettir. Çok küçüktürler. Ana gözün baskisi altinda olduklari için sürmezler. Ekolojik ve mekanik etkilerle bu baski ortadan kalktiginda veya ana göz koparilirsa bu gözler sürer ve karsilikli iki dal sürer.
5.2. Dallar
Olusturduklari gözlere göre dallar;
- Uç Dallar Büyüme noktalarindaki gözlerin sürmesiyle olusur. Agacin sekillenmesinde önemli rol oynar.
- Erkenci Dallar Ayni yil içerisinde olusan tomurcuklarin ayni mevsimde sürmesi sonucunda olusur. Daha çok fidanlarda görülür.
- Yan Dallar
- Obur Dallar Gövde ve yasli dallardaki uyur gözlerden olusur. Dik olarak çok hizli büyür. Bogum aralari çok genis, gevrek bünyeli ve az verimli dallardir. Besin maddelerini çok bol kullanir. Meyve agaçlarinin ömürlerini kisaltirlar. Budama sirasinda kesinlikle çikarilmalidir. Ancak kirilan dallarin vb. yerine, egilerek verimli hale getirilebilir.
-Stipüler Dallar Stipüler gözlerden olusur. Esas gözün alt kisminin saginda ve solunda olmak üzere iki adettir. Esas göz bir sekilde zedelendiginde veya koparildiginda her iki stipüler göz de sürer.
Üzerindeki gözlerin özelliklerine göre;
-Odun Dallari Yalniz odun gözlerini içerir. Yillar geçtikçe üzerinde meyve dallari da olusur. Ana ve yardimci dallar olarak ayrilir. Ana dallar gövdeden çikarak taç kismini olusturur. Yardimci dallar da ana dallar üzerinde olusur. Bogum aralari uzundur.
-Karisik Dallar Hem odun hem de meyve gözlerini birlikte bulundurur. Agacin beslenmesine ve meyve vermesine yardimci olurlar.
-Meyve Dallari Genellikle üzerinde sadece meyve gözü bulunduran dallardir.
Yumusak Çekirdekli Meyve Agaçlarinda Meyve Dallari
- 1-Topuz Bogum aralari birbirine çok yakin olan meyve dalidir. Boylari 1-2 mm. den 8 cm. e kadar degisebilir.Genellikle odun gözleriyle son bulur. Ilk olustuklari yil içerisinde topuzlarin üzerinde rozet seklinde 2-5 adet küçük yaprak vardir. Çesit özelligine ve bakim beslemeye bagli olarak 1-10 yilda meyve gözüne döner.
2-Lamburt Topuzlarin uçlarindaki odun gözünün meyve gözüne dönüsmesiyle olusur. 2-3 ya da daha yasli dallar üzerinde bulunur.
3-Kese Yedek besin maddelerinin depo edildikleri dallardir. Topuzlarin uç kisimlarinda olusur. Üzerinde topuz, lamburt ve kargilar bulunabilir. Meyveler, keseler büyükse büyük, küçükse küçük olur. Devam Edecek

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol