Toprak islemenin traktörle yapilabilecegi hallerde gübreler agaç siralarina paralel geçen 15-20 cm derinlikte açilan hendeklere verilebilir. 1 numarali siralar bir sene 2 numarali siralar ertesi sene gübrelenir.
Fosforlu ve gerekiyorsa poîasyumlu gübre erken ilkbaharda agaç îacinin altina (izdüsüme) açilacak 15-20 cm genislik ve 15-20 derinlikte daire seklindeki hendege, verilerek üzeri toprakla doldurulur.
Toprak Örnekleri Nasil ve Nereye Gönderilir?
Arazinin 10-20 yerinden alinarak bir kovaya doldurulan ve sonra karistirilarak (paçal yapilan) bu toprak, torbalara konularak, içine veya üzerine, hazirlanan etiketten konulup Edirne Ticaret Borsasina bagli laboratuarlara iletilir.
TOPRAK NUMUNESINI ETIKETLEMEYI UNUTMA!
Uygulamada Yapilan Hatalar
Gübreleme amaciyla toprak örnegi almak gübrelemenin temelidir. Bunun için dikkatli olmak gerekir. Özellikle uygulamada önemli hatalarla karsilasilmaktadir. En çok yapilan hatalardan bir kaçi söyledir
. Toprak örnekleri kürekle 20 cm. e kadar olan derinlikten alinmayip topragin hemen yüzeyinden ve çogu zaman elle alinmaktadir.
. Alinan toprak miktari 2 kg. kadar degil de 100-150 gr kadar alinmakta ve bu nedenle gönderilen toprak laboratuarda analize yeterli olmamaktadir.
. Alinan toprak örnekleri uygun olmayan kaplara örnegin o anda bulunan konserve kutularina veya makarna naylonlarina konulmaktadir.
. Etiketler kursun kalemle yazilmayip tükenmez kalemle yazilmakta ve naylona konup agzi kapatilinca toprak terleme yaptigindan mürekkep bulasinca etiketteki yazilar okunmaz olmaktadir.
. Topraklar naylon torbaya konulduktan sonra naylon torbalar birkaç yerinden delinmediginden içine konan etiketler topragin neminden dolayi naylon içerisinde islanarak parçalanmaktadir.
. Çiftçinin ayni mevkide birden fazla tarlasi oldugunda, toprak örnekleri alindiktan sonra etikette hangi topragin hangi tarlaya ait oldugu belirtilmemekte ve böylece laboratuara gönderilen topraklar analizleri yapilip rapor gönderildiginde çiftçi tarafindan tarlalar karistirilmaktadir.
6. TOPRAÄzI ANALIZ ETTIRMEDEN GÜBRE KULLANIRSAK NE OLUR?
. Bitkinin ihtiyacindan daha az gübre kullanilabilir. Bu durumda bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelisemezler ürün azalir, alinan ürün gübre parasini bile karsilamayabilir.
. Bitkinin ihtiyacindan daha fazla gübre kullanilabilir böylece fazladan attigimiz gübrenin parasi ziyan oldugu gibi fazla gübre topraga ve ürüne olumsuz etkiler yapabilir.
. Yanlis cins gübre kullanilabilir. Bunun bir sonucu olarak ürün azalabilir, yatabilir veya kuruyabilir. En azindan üründe bir artis olmayabilir. Böylece de gübreye verilen para bosa gitmis olur.
. Yanlis zamanda ve yanlis sekilde gübre kullanilabilir. Bunun sonucu olarak gübreden beklenilen yarar saglanamayabilir.
Eksik veya fazla, yanlis cins ve zamansiz gübre kullanmamak için gübre kullanmadan önce topragin mutlaka analiz ettirilmesi ve laboratuardan alinacak toprak analiz raporu sonucuna göre gübre kullanilmasi gerekir.
Ancak toprak analizi sonuçlarinin beklenen faydalari saglayabilmesi ve yukarida açikladigimiz hatalara düsülmemesi için toprak örneklerinin mutlaka usulüne uygun olarak alinmasi gereklidir. Eger usulüne uygun toprak numunesi alinmamissa bunun sonucu hiçbir anlam ifade etmedigi gibi emek, para ve zaman kaybina neden olacaktir.
7. GÜBRELEME VE GÜBRE ÇESITLERI
Tarimsal üretimin artirilmasi için, toprak bilinçli islenmeli, bilinçli ekilmeli, bilinçli sulanmali, hastalik ve zararlilarla bilinçli bir sekilde mücadele edilmelidir. Bütün bu islemlerin yani sira bitkiyi besleyici, üretimi artirici çarelere de basvurmak gerekir.
Bitkiler de insanlar ve hayvanlar gibi gelismeleri için beslenmek zorundadirlar. Bitkiler besinlerinin büyük bir kismini topraktan kökleri vasitasiyla alirlar. Toprakta, yetistirilen bitkilerin ihtiyacini karsilayacak miktarda besin maddesi yoksa, gübreleme vasitasiyla topraga bitki besin maddesi verilmesi gerekir. Toprak eger beslenmezse, bir süre sonra besin maddelerinin eksilmesi nedeniyle üretim azalir. Yeterli ve kaliteli ürün alabilmek için topragin bilinçli beslenmesi gerekir.
UNUTMA !
UYGUN GÜBRELEME KALITELI ÜRÜN VE YÜKSEK VERIM DEMEKTIR.
GÜBRE NEDIR?
Içerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini birarada bulunduran bilesiklere gübre denir.
GÜBRELEME NEDIR?
Bitkilerin ihtiyaci olan besin maddelerinin topraga veya dogrudan dogruya bitkiye verilmesi islemine de gübreleme denir.
Gübreler yapilarina göre isletme gübreleri ve ticari gübreler olmak üzere iki gruba ayrilir.
yarin ISLETME GÜBRELERI
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da deniz ulaşımı normale döndü
02 May 2025 -
Milletvekili Sarıçam ve Başkan Talay, Pınarhisar'da Bayram Coşkusunu Paylaştı
03 Nis 2025 -
Kırklareli MHP İl Başkanı Savaşan, Bayramda Gönül Dostlarıyla Bir Araya Geldi
03 Nis 2025 -
Kırklareli Bayramlaştı
03 Nis 2025 -
Sağlık Bakanlığı'ndan Kırklareli'ne Övgü
03 Nis 2025 -
Annelerin Hesabına Bayramdan Sonra Binlerce Lira Yatacak
03 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol