Merhaba Kirklareli

(dünün devami)
Pazara her hafta ortalama 40 üretici geliyor; ancak bu üreticiler 20 üretici birligine bagli toplam 800 üreticiyi temsil ediyorlar. "Haftanin ürünü" uygulamasi yapiliyor; söz konusu ürüne ait farkli yemekler, reçeteler, ürün üreticilerinin konusmalari, ürünün farkli tür ve tatlari üzerinde tanitimlar sergileniyor. Bazi haftalar pazaryerine konusmacilar çagrilarak, toplumsal ilgi uyandiran konularda bilgi verilmesi saglaniyor. Ayrica pazarda hem egitici hem vakit geçirici oyunlarin yer aldigi bir çocuk kösesi var.
Pazarin gerçeklestirilmesi için yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, tüketiciler, üniversiteler bir araya geldi. Bu deneyim hiç de kolay olmadi. Birçok toplantilar yapildi; bazi kesimler ikna edildi. Ekip çalismasinin nasil olmasi gerektiginin ögrenildigi bir süreç yasandi. Sabirla halkin sesi dinlendi; görüsleri alindi. Üreticilerin bir adim atarak kendi ürünlerini satmayi ögrenmelerine destek olundu. Ekolojik tarim üreticileri ve kullanicilari tüm dünyada artmali. Yerel pazarlarin gelismesi küçük üreticiler, organizasyonlar, tüketiciler ve ülkelerimiz için çok iyi bir firsat...
ile yaptigimiz sohbette pazaryerinin ço! basarili olmadigi, devaminin dahi riskte olabilecegi ve bunun sebebinin de benzer alanda çalisan ama birbiriyle anlasamayan o bölgedeki üç sivil toplum kurulusu oldugunu söylüyor. Fakat italya'nin baska sehirlerinde çok daha basarili ve büyük ekolojik pazaryerleri oldugunu da belirtiyor. Kendileri her ne kadar basarisiz bulsalar da yedigim börekler, dostlarima getirdigim taze sebze ve meyveler, ekmekler, bal, reçel, hepsi çok leziz ve saticilarin ifadesi ile sertifikalari kadar güvenilirdi.
Slovenya pazari
Anamarija SLABE
Slovenya'nin baskenti Ljubljana'daki pazar, ülkedeki ilk organize ekolojik ürünler pazari olarak 1999 yilinda kuruldu. Ekolojik çiftçi pazari organizasyonda halen faal olarak yer alan Sürdürülebilir Kalkinma Enstitüsü ve Orta Slovenya Organik Çiftçiler Dernegi'nin ortakligiyla hayata geçti.
En basindan itibaren, organizasyonun finansmani Ljubljana Belediyesi tarafindan karsilandi. Slovenya'daki ilk ekolojik çiftçi pazari dört çiftçi için sadece iki tezgâhla basladi.
Müsteriler zamanla pazari kesfettiler ve yavas yavas pazarin sürekli müsterileri olmaya basladilar. Bir yil içinde tezgah sayisi 10'a çikti ve eski sehir meydani pazara dar gelmeye basladi. 2001 yilinda ekolojik pazar Ljubljana sehir merkezindeki pazar yerine tasindi. Orada, makul bir büyüklüge ulasabilecek kadar yeterli alan mevcuttu. Ljubljana'nin ana (merkezi) pazari, sezonluk taze sebze ve meyvelerin bulunabilecegi, genis, ferah tezgâhlarin yer aldigi, sehir sakinleri ve turistlerce sikça ziyaret edilen bir pazar... Ekolojik çiftçiler pazarinin bu büyük sehir pazari içinde ayri bir yeri var ve özel kalitesiyle büyük bir ilgi görüyor. Pazar en çok cumartesi günleri ilgi görüyor. Az sayida çiftçi ayrica çarsamba ve cuma gürr-leri de satis yapiyor. Tezgâhlarin sayisi 20 ile sinirli. Pazarda ülkenin dört bir yanindan gelen 26-30 kadar düzenli ekolojik çiftçi var. Pazarda satilmak üzere getirilen ürünler genellikle mevsimlik sebzeler, meyveler, tahillar, meyve sulari, sirke, yaglar, bitkiler ve baharatlar; ayrica ekmek, unlu ürünler ve peynir çesitleri. Yillar ilerledikçe, sunulan ürünlerde çesitlilik artti; fakat ekolojik ürün kullanicilari hâlâ bazi sebze ve meyvelerini konvansiyonel almak zorundalar. Pazarin kapali kisminda ayrica firin, ekolojik et, peynir ve süt ürünleri satan tezgâhlar da var. Kullanicilar ise farkli kesimlerden Küçük çocuklu aileler, genç entelektüeller, sagligin degerinin farkinda olanlar, pansiyon isletenler ve digerleri. Pazari ziyaret edenlerin büyük çogunlugunu ise kadinlar olusturuyor. Tezgâhlarin üzerinde ürünlerin ekolojik oldugunu gösteren sertifikalar var. Bütün ürünlerin üzerinde ayrica çiftçileri bir araya getiren Ulusal Organik Çiftçiler Dernegi BlODAR'in da etiketi bulunuyor.
BiTTi...
haticekunt@gazetetrakya.com







Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol