Merhaba Kirklareli

Potasyum Nitrat (% 13 Azot, %46 Potasyum)

Bu kompoze gübrenin içeriginde %13 oraninda nitrat formunda azot ve %46 oraninda potasyum bulunmaktadir. (2 çuvalinda 13 Kg. azot, 46 Kg. potasyum vardir.)
Bu gübre diger granül kompoze gübrelere oranla daha pahali oldugu için genellikle damla sulama ve yagmurlama sistemleri ile sera veya bahçelerde yaygin biçimde kullanilmaktadir.
Üst gübrelemede kullanilan bu gübre suda kolaylikla eriyebilmekte ve kullanildigi bitkiler için nitrat ve potasyum kaynagi olusturmaktadir. Bu gübreden yaprak gübrelemesinde de yararlanilabilmektedir.
KOMPOZE GÜBRELER
Kompoze gübreler birden daha fazla bitki besin maddesini bir arada bulunduran gübrelerdir.
Kompoze gübrenin içerisindeki bitki besin maddeleri sirasi ile azot, fosfor ve potasyumdur. Bu besin maddeleri % olarak ifade edilmektedir. Örnegin 20-20-0 olusumundan meydana gelen bir kompoze gübrenin 100 kilosunda 20 kilo saf azot, 20 kilo saf fosfor var. Potasyum ise yok demektir.
Kompoze gübreler birkaç çesit bitki besin maddesini birlikte bulundurduklari için çiftçileri çesitli gübreleri ayri ayri alma tasima, depolama ve tarlaya verme sikintisindan kurtarmis olur. Bu gübrenin kullanimi daha az emek ve zaman harcayarak çiftçiye ekonomi ve kolaylik saglar.
Bütün bu iyi yönlerine ragmen her zaman kompoze gübre kullanamayiz. Çünkü
. Kompoze gübrelerin içinde bulunan bitki besin maddeleri miktari ekecegimiz bitkinin istegine her zaman uygun olmayabilir. Az olabilir, istenenden çok olabilir.
. Kompoze gübrenin içinde bulunan bitki besin maddeleri iklime ve topragimizin özelligine göre ayri ayri ve farkli usullerle verilmesi gerekiyor olabilir. Kompoze gübrelerde besin maddeleri bir arada oldugundan bu imkansizdir.
Kompoze gübrelerin bu özellikleri göz önünde bulundurularak yararin daha çok olacaginin düsünüldügü hallerde kullanilmasi uygun olabilmektedir.
Tarlamizdan aldigimiz toprak örneklerinin analiz sonuçlarina göre topragimizda azot ve fosfor yaninda potasyum eksikligi de görülüyorsa o zaman içinde azot, fosfor ve potasyum bulunduran kompoze gübreleri kullanmaliyiz.
Genellikle kompoze gübreler içinde tek besin maddesi bulunan diger gübrelerden daha pahalidir. Bunun sebebi birçok besin maddesinin bir araya getirilerek içindeki besin maddesi miktarinin artirilmis olmasidir.
Diamonyum Fosfat - DAP (%18 Azot, %46 Fosfor)
Diamonyum fosfat gübresi kompoze bir gübredir. Halk arasinda DAP diye adlandirilmaktadir. 2 çuval diamonyum fosfat gübresinde 18 kg saf azot ve 46 kg fosfor bulunur. Yani içerisindeki her bir kilo azota karsilik 2,5 kg. fosfor bulunur. Bu nedenle daha ziyade fosforlu bir gübre gibi kullanilir.
Diamonyum fosfat gübresi iri ve kirli beyaz renkte granül tanecikleri halindedir. içerisinde bulundurdugu fosfor ve azot besin maddeleri nedeniyle bugday için çok uygun bir gübredir.
Bu gübrenin hububat ve benzeri bitkilere sonbaharda, ekim esnasinda, mibzerle tohum derinligine ve bant halinde verilmesi en uygun verme seklidir. Mibzerle ekimin yapilmadigi hallerde diamonyum fosfat gübresi ekimden hemen önce tarla yüzeyine serpilip sonra ekim yapilarak gübrenin toprakla karismasi temin edilmelidir.
Yeterli DAP gübresi verilmedigi takdirde kökler zayif kalir, gelisme yetersiz olur. Olgunlasma gecikir, bitki bodur kalir, yapraklar mor ya da koyu yesil renk alir, verim düser. Erken verilmesi halinde gübrenin içindeki fosfor topraktaki kireç ve diger maddelerle birleserek etkisiz hale gelir. Ekimden sonra verilirse toprak yüzeyinde kalacagi için bitkiye yarari olmaz.
Kompoze Gübre 15.15.15
içeriginde üç ana gida maddesinin, Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyum (K) un esit oranda (2 çuvalinda 15er Kg. azot, fosfor ve potasyum) bulundugu bu gübrenin içindeki azot, genellikle üre (amid) formundadir.
devami yarin....
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol