Merhaba Kirklareli

Diploma denkligi ve mesleklerin karsilikli taninmasi çerçevesinde Türkiye'de yapilan çalismalarin tamamlanmasi ile Türk serbest meslek sahiplerinin mesleklerinin ve uzmanliklarinin taninmasi kolaylasacaktir. Tam üyeligin ardindan ise serbest meslek sahipleri diger AB ülkelerinde çalisma imkanina sahip olacak ve diger AB ülkelerindeki çalisma imkanlarini degerlendirebilecektir. AB ülkelerinde nüfusun yaslanmasi ve azalmasina bagli olarak tip, mühendislik, ögretmenlik dallarindaki pek çok meslekte kalifiye isgücü açigi bulunmaktadir. Türkiye'de ise pek çok üniversite mezunu, yetismis kisi, egitimleri ile ilgili is bulmakta zorlanmaktadir. Serbest meslek sahiplerinin serbest dolasimi AB ve Türkiye istihdam piyasalarinin daha etkin islemesini saglayacaktir.
2. Serbest meslek sahipleri aileleri ile birlikte b diger AB üyesi ülkeye gidebilecek ve çalisma süresinden bagimsiz ikamet hakkina sahip olacaklardir.
Tam üyelik ile serbest meslek sahibi Türk vatandaslari mesleklerini icra etmek ve hizmet sunmak için bir diger AB üyesi ülkeye serbestçe gidebilecekler, bu kisilerin ve ailelerinin (es, 21 yasinin altinda çocuklar, serbest meslek sahiplerinin bakmakla yükümlü olduklari 21 yasinin üstündeki çocuklar ve bakmakla yükümlü olduklari ebeveynler) milliyetleri ne olursa olsun diger üye ülkede yerlesmesi önündeki engeller kaldirilacaktir.
Bu kapsamda Türk vatandasi serbest meslek sahipleri aileleri ile birlikte bir diger AB üyesi ülkeye yerlesebilecek, ailelerin ikameti önünde engeller kalkacaktir. Serbest meslek çalisanlari diger AB ülkelerinde çalismaya gittiklerinde ailelerinden ayrilmak zorunda kalmayacaklardir. AB is hukukunda bir baska üye ülkede ikamet hakki isçiler için oldugu gibi serbest meslek sahipleri için de çalisma süresi ile sinirli degildir.
. Çalismaya son verdigi tarihte bulundugu üye ülkenin mevzuati uyarinca yaslilik ayligi hak etmek için belirlenen yasa ulasmis, o ülkede en az 12 ay süre iie istihdam edilmis ve o ülkede üç yildan fazla süre ile devamli ikamet etmis;
. üye ülkenin topraklarinda iki yildan fazla devamli maluliyet sonucu çalismayi birakmis;
. üye ülkenin topraklarinda üç yilik devamli istihdam ve ikametten sonra bir baska üye ülkede ücretli olarak istihdam edilen, bu sirada ikametini ilk ülkede devam ettiren ve kural olarak bu ülkeye hergün veya haftada bir kez dönen serbest meslekI sahipleri bir üye ülke topraklarinda devamli kalma hakkini elde etmektedir.
Bir serbest meslek sahibinin kendisiyle beraber bir üye ülkede ikamet eden aile bireyleri, isçinin o ülkede kalma hakkini kazanmasi halinde bu ülkede devamli kalabilir. Bu hak kisinin ölümünün ardindan da geçerlidir.
Tam üyelik sonrasinda, bir baska AB üyesi ülkede çalisan ve gerekli kosullari karsilayan Türk serbest meslek sahipleri, islerinin son bulmasinin ardindan söz konusu ülkede aileleri birlikte kalmaya devam edebilecekler, hayat düzenlerini degistirmek zorunda kalmayacaklardir. Serbest çalisanlar isçilere benzer sekilde emekliliklerinin ardindan ikamet etmeye devam edecek, ailelerinin sahip olduklari haklar korunacaktir. istihdam iliskisinin sona ermesi serbest çalisanin ve ailesinin ülkelerine geri dönmesini zorunlu kilmayacaktir.
C. KADIN
1. Tam üyelik sürecinde sosyal güvenlik sistemlerinde kadin-erkek esitligi saglanmis olacaktir.
Avrupa Birligi, sosyal güvenlik alaninda kadinlarla erkekler arasinda muamele esitligini saglamaya yönelik baglayici ve detayli hükümlere sahiptir. AB Konseyi, yasayla tesis edilen sosyal güvenlik rejiminde kadin ve erkek esitligini gerçeklestirmeyi amaçlayan düzenlemelere yer vermistir. Bu düzenlemelerdeki esit muamele ilkesi geregi, sosyal güvenlik sisteminin uygulama alaninda ve sisteme girmede, prim yükümlülügünde ve primlerin hesaplanmasinda, dogrudan ya da dolayli bir sekilde cinsiyet temelli ve özellikle de medeni duruma ve kisinin aile içindeki konumuna bagli olarak ayirimcilik yapilmasi yasaklanmistir.
Türkiye'de 22 Mayis 2004 tarihinde yapilan Anayasa degisikligi ile kadin ve erkegin esit haklara sahip oldugu hükme alinmistir. Ayrica, devlete bu esitligin uygulamaya geçirilmesinde gerekli önlemleri alma sorumlulugu verilmistir. Türkiye'deki sosyal güvenlik mevzuati ile AB sosyal güvenlik düzenlemeleri arasinda önemli bir fark olmamasina ragmen, Türkiye'de uygulama alaninda önemli sorunlar bulunmaktadir. Türkiye'de kadinlarin %54'ünün çalistiklari isyerinde sigortali olmadiklari görülmektedir. 32 Bunun en önemli sebeplerinden biri, Türkiye'de iç göçün de büyük oranda sebep oldugu kayit disi sektörün genisligidir.
devami yarin
hosça kalin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol