Merhaba Kirklareli

Dünün devami
Baglarda Ölü Kol Hastaligi
Baglarda görülen fungal (mantari) hastaliklardan biridir. Omcanin bütün yesil kisimlarinda görülebilir. Ancak daha çok sürgünlerde dikkati çektigi için, bir sürgün hastaligi olarak bilinir. Bu yüzden bazi yörelerde sürgün kurumasi olarak da anilir. Ilkbahar veya yaz baslarinda sürgünler üzerinde önceleri siyah lekecikler halinde görülür. Daha sonra da birlesip genisleyen bu lekeler yüzeyde çatlak ve yaralar meydana getirir. Bu belirtiler sürgünlerin daha çok dip kisimlarinda ilk 5 boguma kadar olan bölgelerde yogunlasir. Yapraklar ise sararir burusur ve parçalanir. Daneler üzerinde de yuvarlak siyah lekeler meydana gelir. Sonbahara dogru hastaliga yakalanmis çubuklar beyazlasarak hastalik için çok tipik olan bir görünüm alirlar.
Ölü kol hastaliginin sürgün ve yapraktaki belirtisi
Ölükol hastaliginin salkimdaki belirtisi
Ölükol hastaligina yakalanan çubuklarin durumu
Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Asmalarda budama ve temizleme isleri zamaninda yapilmali hasta sürgünler dipten kesilerek bagdan uzaklastirilmalidir. Budama artiklari bagin içinde birakilmamali mutlaka imha edilmeli, yakilmalidir.
Ilaçli Mücadele
Kis Ilaçlamasi
Budamadan sonra gözler uyanmadan hemen önce yapilmalidir.
Yaz Ilaçlamalari
1. Ilaçlama Sürgünlerin 2-3 cm boya ulastigi devrede
2. Ilaçlama Sürgünlerin 8-10 cm boya ulastigi devrede
3. Ilaçlama Sürgünlerin 25-30 cm boya ulastigi devrede yapilmalidir.
Kis ilaçlamalarinda %4'lük bordo bulamaci veya ruhsatli kislik ilaçlar kullanilabilir. Yaz ilaçlamalarinda da yine bu hastalik için ruhsatli ilaçlardan biri seçilerek kullanilmalidir.
Bag Zararlilari
Bag Filokserasi Bir çesit yaprak biti olup Amerikan asmasinda hem kök ve yaprakta, yerli asmada ise kök formu bulunur. Kökte yasayan formlari kisi nimf halinde asmanin ana köklerinde geçirmektedir. Filoksera omcalarin köklerini emmek suretiyle zarar verir. Kök uçlarinin emilmesi sonucu köklerde anormal büyümeler ortaya çikar. Ayrica, sürgünlerde durgunlasma olur, bogum aralari kisalir, yapraklar küçülür ve sonuçta omcalar kurur.
Mücadelesi kültürel önlemlerle yapilmaktadir. Filoksera ile bulasik olanlardan hiçbir sekilde çubuk alinmamali, bulasik alanlarda kurulacak baglar Amerikan asma anaçlari üzerinde asilanmali, anaçlar temiz olmali ve gerekirse çubuklar karbonsülfür ile dezenfekte edilmelidir.
Salkim Güvesi Ergin kelebek olan bag zararlisinin tahribati larva döneminde olur. Kelebeklerin üst kanatlari kahve rengi, gridir. Yumurtalari oldukça küçük olup, erginler mayis ayinda çikar ve yumurtalarini salkimlara koyarlar.
Salkim güvesinin en etkin zararlari koruk ve bilhassa olgunlasmis daneleri delerek yerler ve çürümelere neden olurlar.
Zararin önlenebilmesi için kelebekler yumurtalarini birakmadan yok edilmesi sarttir. Zarari daha çok çiçek devresinden itibaren arttigindan bu dönemde mücadeleye baslanmali ve 15-20 gün araliklarla 3-4 ilaçlama yapilmalidir.
Bag Göz Kurdu Bag göz kurdu larvalari ilkbaharda gözler uyanmadan önce kisladiklari yerlerde gözlere dogru tirmanirlar. Gözün içini yiyerek gözün ölmesine ve dolayisiyla açilmasina engel olurlar. Böyle bir baga bakildiginda don vurmus gibi görünür.
Kültürel mücadelede, bag göz kurdu kisi larva halinde omcanin çubuklarinda geçirdiginden ilkbahara girerken kesilen çubuklar imha edilmelidir. Ayrica bag göz kurdunun zararli oldugu baglar Mart ayinin ikinci yarisindan itibaren gözlem altinda tutularak bir omcada 1-2 larva saptandiginda ilaçli mücadeleye geçilmelidir.
haticekunt@gazetetrakya.com


Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol