Merhaba Kirklareli

MERHABA KIRKLARELI
Bagciligin bu güne kadar yilan hikayesine dönen geçmisi Kirklareli ilimizdeki çiftçilerimizin ekonomik açidan baglarini söküp bugday ve ayçiçegi çiftçiligine yöneldiginin bir gölgesi ve her gün bir adim geri giden bagciligimizin hikayesidir. Hangi yasliya sorsam bana çocukluklarindaki bagcilik ve baglarla ilgili hikayelerini anlatiyorlar.
Resmi rakamlara göre 100.000 dönüm bag arazisi olan bir ilin kayitlari bagcilik olarak 4500 dönümlerdeyse bunu vatandasin düsündügü gibi yetkililerimiz hatta milletvekilleriniz de düsünüyorlar ve bununla ilgili çalisma yapiyorlar.
NEDEN!!!!!!!!!!!!!
Üçüncü sinif bir toprakta bag yetistirip tirnaklarimla topragi kazip üzüm üretimi yapiyorum Topraklar kireçsizlikten kurumus yagmurlarla akip gitmis, toprak sertlesmis islemesi güçlesmis araziler organik maddeleri açisindan kisirlasmis mineraller bilhassa bizim bölgede çinko eksikliginden ürün elde edilme oranlari düsmüstür. Bölgemizdeki bize ait topraklardaki kireç eksikligi Asmalidere, Bababayiri, Kustepe Yalnizagaç köyümüzün üç tarafi bu bölgeler tüm topraklarimizda kireç eksikligi 180 kilodan 375 kilo dönümüne ihtiyaçti.Hamitabat Erikler, Karakoç Kizilcikdere Üsküp Terzidere Deveçatagi Erikleryurdu Kocahidir ... Pek çok köydeki çiftçi sohbetlerimizde kireç eksikligi ve neredeyse her köyde 50-60 dönüm yok olan veya can çekisen baglarin durumu. Biz birkaç yil içinde de olsa topraklarimizi kireçleyebildik. Ama topragindan 150 ile maksimum dörtyüz dönüm bugdayi ürün olarak alabilen çiftçimiz bu topraklarina kireç atamiyor. Çiftçi pek çok konuda bitmis. Biz de iyi mi yaptik çiftçi olmakla bilmiyorum. Bildigim bir sey varsa asla pismanlik duymuyoruz hatta hayatimiz boyunca çalistigimiz paramiz toprakta bile olsa. Toprak nankör degil siz ona baktikça o da verimini arttirmaya basliyor. Velhasil bu yastan sonra tabiata da bir borcumuz var.
Bazi seyleri düzeltmek kolay degil. Ama üretim için bir üretim seferberligimiz varsa; bizim bölge içinse üretim seferberligimiz bagcilik olmali diye düsünüyorum hatta basta gelen konularimiz arasinda kireç seferberligi de bunlardan biri olmasi gerekiyor sanirim.
Tarim müdürlügümüz ve müdürümüz çalisanlarimiz her ne kadar canla basla çalissalar da pek çok sey kolay degil. Yine de inaniyorum ki müdürümüz bu konuyu ilgililere bildirmistir ve bir gün bakacagiz ki üretim seferberligimizde bu konu da var.
Maalesef her sey bütçe ve para meselesi. Her konferansimda elimde olmadan bu konuya giriyorum ve bazen da insanlari bu konuda sikiyorum. Ama bir hanim gurubu biz kireç alip Kirklareli'ne gelsek ne yapariz diyorlar. O kadar duyarli ki bazen sehirdeki dostlar allah razi olsun demekten baska ne gelir ki. Elbetteki yetkililere teslim edilir ama hangi yetkiliye ve kime hangi köy Neyse ben daha fazla bu konuda konusmayayim en iyisi.
Sevgili okuyucular ürünlerimizin topraktan sofraya ve sagligimiza yolculugunda
Il Tarim Müdürlügü Atatürk toprak ve su kaynaklari Arastirma Enstitümüzdekiler Tekirdag Bagcilik Arastirmadakiler ve köyümdeki çiftçiler her bir bana bir kelime ögreterek beni Kirklareli topraklarinin sevdalisi haline getirdiler. Beni de kendilerine benzettiler. Öyle bir benzettiler ki Kirklareli topraklarindaki bagciliktaki erozyona tahammül etmek çok zor.
ÇIFTÇI IÇIN KOLAY MI? HAYIR.
Bir zamanlar floksera hastaliginin baglara verdigi çok büyük zararlar vardi.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol