Merhaba Kirklareli

Dünün devami
FIDAN ITHALATINDA HARÇ UYGULAMASI BASLIYOR
Sebze, tahil kültürü ve diger bitkisel kültürlerin her ithalatinda sirketler, simdiye kadar zorunlu olmayan parti tanimlama harci ödeyecekler. Hükümetin son toplantisinda kabul edilen, Tarim Bakanligina bagli olan Bitkisel Koruma Ulusal Dairesi tarafindan toplanan harçlarin tarifesindeki degisiklikler bunu öngörmektedir. Harçlar sadece, Avrupa Birligi üyesi olmayan devletlerden bitki ve bitkisel ürün ithalatinda alinmakta ve 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya kondu.
19 leva tutarindaki transit geçis harci kaldirildi ama onun yerine gümrük müfettisleri vesaik kontrolü karsiliginda 13,69 leva harç uygulamakta. Ekim amaçli tohumlar için ithalatçilar, 100 kilograma kadar olan her parti mal için 34,23 leva ödeyecekler. Daha büyük yükler, 100 kg üzerindeki her parti için geçerli olan en yüksek harç 273,82 leva ile ücretlendirilmektedir. Ayni azami harç, üçüncü devletlerden yapilan fidan ithalatinda, gönderinin 1000 adetten fazla olmasi durumunda ödenmektedir. 1000 adetten az olan miktarlar için hifzisihha müfettisleri 34,23 leva harç uygulamaktalar. Bu harçlar her çesit ekim-dikim malzemesi için uygulanmakta.
Topluluk disindaki devletlerden yapilan agaç ürünlerinin ithalati harci da zamlandi. Simdiye kadar metreküp basina 3 leva ödenmekteydi, kararnamenin yürürlüge girmesinden sonra ithalatçilar, 100 metreküpe kadar olan yükler için 34,23 leva ödüyorlar. 25 tona kadar olan küçük miktardaki tahil kültürleri için ithalatçilar 34,23 leva harç ödüyorlar. 25 tondan büyük yükler için azami harç olan 1360 leva uygulanmakta.
BAÄz EKIMI
Ülkemizde, baglar genelde baharda ekilmektedir. Bunun için en uygun zaman, mart ayinin ikinci yarisi ile nisan ayinin baslangicidir. Amaç, daha erken ekim olmalidir. O zaman, fidanlarin tutunma orani daha yüksek olmakta ve ilk daha iyi gelismektedirler. Hava sicakliginin O'i altinda oldugu günlerde ekim yapilmamalidir, çünkü baglarin kökleri soguga duyarlidir.
Ekimler arasindaki zaman araliklarini belirleyen temel etkenler, bölgenin iklimi, topragi, baglarin irki ve seklidir. Bunun yanisira kullanilan is makinesinin çalisma genisligi de önemlidir. Dogal olarak en önemli olan irk ve yetistirme seklidir (yöntemi). Baglar, toprak temasli olarak, tel konstrüksiyon veya tekil kaziklarda yetistirilecek ve el ile islenecek ise o zaman siralar arasindaki genisligin 1,30'dan 1,50 metreye kadar ve saraplik türler için siradaki baglar arasindaki mesafe ise 1,20'den 1,30 metreye kadar, sofralik baglar için ise 1,40'tan - 1,50 metreye kadar olmalidir.
"Sinir asiri zirai ticaretin görünümü"adli aylik online bülten AB'nin mali yardimi ile "Sinir asiri zirai ticaret - Yambol - Edirne - Kirklareli bölgesinin ekonomik kalkinmasi için yeni bir sans" adli BG 2004/016-715.02.01-07 numarali proje çerçevesinde yayinlanmaktadir. Hiçbir sekilde Avrupa Birligi'nin resmi tutumu olarak kabul edilememektedir.
Devam Edecek
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol