Dünün Devami
Sicakligin 1oC yükselmesiyle solunum 10 misli artmaktadir. Depoya konulacak arpanin rutubetinin %14'ün üzerine çikmamasi lazimdir. Rutubetli ürünler kurutulmalidir.
1.2.1. Arpanin depolanmasi
1. Ambarlar Arpa yiginlari 1m'ye kadar yigilip, belirli zamanlarda alt üst edilmelidir. Ambar kuru ve serin olmalidir. Ambar zararlilarina karsi fumlgasyon yapilmalidir.
2. Silolar Çelik veya betondan yapilmis kuyulardir. Çelik silolar sicakligi kolay ilettiginden havalandirmaya dikkat edilmelidir. Beton silolar az yer kaplarlar, büyük hacimde yapilabilirler, isiyi iletmezler. Arpa depolarinin kapasitelerinin mümkün oldugu kadar az tutulmasi gerekir. Arpanin temizlenmesi ve siniflandirilmasi siloya konmadan önce yapilmasi gerekir.
1.2.2. Arpanin Temizlenmesi
1. ön temizleme (kaba temizleme) Daha ziyade kalburlar ve vantilatör sistemleri bulunur. Bu sistem üç kalbur ihtiva eder.
2. Ince temizleme
a. Kilçikkiranlar Kilçiklar temizlenir.
b. Miknatisli ayiricilar,
c. Triyörlerden geçirilen ürünler temizlenir.
Siniflandirmada arpa üç kategoriye ayrilir.
1. maltlik
2. maltlik
3. Yemlik olarak ayrilir.
d. Ince temizlemede toz emiciler vardir. Tozlar mutfak suretle ayrilmalidir.
1.2.3. Arpanin Islatilmasi ve Çimlenmesi
Arpanin çimlenebilmesi için sicaklik, rutubet ve O2'e ihtiyaç vardir. Arpalarin su almasi sicaklik yükseldikçe artar.
-Yüksek sicaklik arpanin embriyosuna zarar verir.
-Arpa üzerinde bulunan mikroorganizmalarin çogalmasi artar.
Islatma sirasinda suyun sicakligi 10-15 oC olmali, 20oC'yi asmamalidir. Islatma ile arpanin rutubeti %45-46'ya çikarilmaktadir. Açik maltlar için su nispeti %42-44, koyu maltlar için su nispeti %45-46 olmalidir.
Islatma süresi 10-12 oC'de açik maltlar 50-75 saattir. Koyu maltlarda 90-110 saattir. Islatma sirasinda islatma suyu sik sik degistirilmelidir. Bu süre bazi faktörlere göre degisebilir. Sicaklik, dane büyüklügü, danenin çesidi, arpanin yetistigi yer ve iklim sartlari, suyun tazyiki bu faktörlerdendir. Suyun nüfuz etme sürati ilk 24 saatte çok yüksektir. Islatma kaplari genellikle metaldendir. Üst kismi silindirik, alt kismi konik kaplardir. Ortalama 100 kg arpa için 2,5-3 hektolitre hacim hesaplanir.
Islatma süresi çimlendirme süresinin yarisi kadar oldugundan, islatma kaplarinin kapasitesi çimlendirme kaplarinin kapasitesi yarisi kadar olmalidir.
100 Larpa islatilmakta 130-140 L olmaktadir. Agirlik olarak kg arpa 200-210 kg'a çikmaktadir. Su 12 saatte bir degistirilmelidir. En geç 24 saatte degistirilmelidir. 100 kg arpayi islatma 150 L suya ihtiyaç vardir.
1. Kuru havalandirma Islatma sirasinda belli bir süre sonra su bosaltilip hava ile temasa geçirilmektedir. Bu günde en az iki defa yapilmalidir. Bazen alttan tazyikli hava vermek de mümkündür.
2. Yas havalandirma islatma kabina ürün ve su birlikte bulundugunda tazyikli hava verilmekle yapilir. Bu suretle ürün hareketlendirilerek iyi bir havalandirma olur. Bu sirada solunum neticesi ortaya çikmis olan gazlar uzaklasir.
Günde her biri 15-20 dakika süreli 5 defa havalandirma yapilir. Her 100 kg arpa için dakikada 1 atm. basinçta 30 L hava verilir. Islatma suyunda bazen mikroorganizmalar (özellikle küfler) üreyebilr. Bunlar embriyonun almasi gerekli O2'i alirlar. Bunun için islatma suyuna formaldehit, H2S, CaO, H2O2 gibi antiseptik maddeler konulur. Birinci islatma suyuna degil, ikinci islatma suyuna konur. Hektolitre için 18-20 g kireç kullanilabilir. Bu ayni zamanda istenmeyen bazi kokulari da giderir.
Arpalar istenen miktarda su aldiktan sonra çimlenmeye birakilir. Çimlendirmeden maksat mayseleme sirasinda enzimlerin ortaya çikarilmasidir. Ayrica arpa tanesindeki yedek besin maddelerinin mayselemede hidroliz için uygun hale gelmesidir. Çimlenme ile birlikte arpada bütün enzim sistemleri tesekkül eder.
Devam edecek haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol