Merhaba Kirklareli

BÖLÜM III
ESITLIK
Madde 20
Kanun önünde esitlik
Herkes, kanun önünde esittir,
Madde 21
Ayirimcilik yapmama
1. Cinsiyet, irk, renk, etnik veya sosyal köken, genetik özellikler, dil, din veya inanç, siyasî veya diger her türlü düsünce, bir ulusal azinliga mensubiyet, servet, dogum, sakatlik, yas veya cinsel egilime dayali her türlü ayirimcilik yasaktir.
2. Avrupa Toplulugunu Kuran Antlasmanin ve Avrupa Birligi Antlasmasinin uygulama alani kapsaminda ve bu Antlasmalarin özel hükümlerine halel geimemek kaydiyla, milliyet esasina dayali her türlü ayirimcilik yasaktir.
Madde 22
Kültür, din ve dil çesitliligi
Birlik, kültür, din ve dil çesitliligine saygi gösterir.
Madde 23
Kadin ve erkek arasinda esitlik
Kadin ve erkek arasindaki esitlik; istihdam, çalisma ve ücretleri de kapsayacak sekilde her alanda saglanmalidir.
Esitlik ilkesi, eksik temsil edilen cinsiyet lehine olan tedbirlerin muhafazasini veya kabul edilmesini engellemez.
Madde 24
Çocuk haklari
1. Çocuklar, kendi iyilikleri için gerekli olan korunma ve bakim hakkina sahiptir. Çocuklar, görüslerini serbestçe açiklayabilirler. Bu görüsler, kendilerini ilgilendiren konularda, yaslari ve olgunluklari nispetinde dikkate alinir.
2. Kamu kurumlari veya özel kuruluslar tarafindan alinmis, çocuklari ilgilendiren bütün tedbirlerde, çocugun menfaati öncelikü düsünce olmalidir.
3. Her çocuk, kendi menfaatine aykiri olmadigi sürece, ebeveyniyle düzenli olarak kisisel ve dogrudan iliski kurma hakkina sahiptir.
Madde 25
Yaslilarin haklari
Birlik, yaslilarin saygin ve özgür bir yasam sürme ve sosyal ve kültürel hayata katilma haklarini tanir.
Madde 26
Özürlü kisilerin topluma kazandirilmasi
Birlik, özürlü kisilerin bagimsizligini, sosya! ve mesleki bütünlesmelerini ve toplum hayatina katilmalarini temin etmek üzere alinan tedbirlerden yararlanma hakkini tanir ve gözetir.

BÖLÜM IV
DAYANIsMA
Madde 27
isçilerin isyerinde bilgilenme ve danisma hakki
isçiler veya isçi temsilcileri, Topluluk hukuku ile ulusal hukuk ve uygulamada öngörülen durum ve kosullarda ve makul bir süre içinde, uygun düzeyde bilgilenme ve danisma hakkina sahip olmalidir.
Madde 28
Toplu görüsme ve eylem hakki
isçiler, isverenler veya isçi ve isveren örgütleri; Topluluk hukuku üe ulusal hukuk ve uygulamalarla uyumlu olarak, uygun düzeyde görüsme ve toplu sözlesme akdetme hakkina ve uyusmazlik halinde, çikarlarini korumak için, grev de dahil, toplu eylem yapma hakkina sahiptir.
Madde 29
is bulma hizmetlerine erisim hakki
Herkes, is bulma hizmetinden bedelsiz olarak yararlanma hakkina sahiptir.
Madde 30
Haksiz isten çikarma durumunda koruma
Her isçi, haksiz isten çikarilmaya karsi, Topluluk hukuku ile ulusal hukuk ve uygulamalara uygun olarak korunma hakkina sahiptir.
Madde 31
Adil ve hakça çalisma kosullari
1. Her isçinin, sagligini, güvenligini ve sayginligini gözeten çalisma kosullarina sahip olma hakki vardir.
2. Her isçi, azami çalisma süresinin sinirlandirilmasi hakkina ve günlük ve haftalik dinlenme izni ile yillik ücretli izin hakkina sahiptir.
Madde 32
Çocuk isçiliginin yasaklanmasi ve çalisan gençlerin korunmasi
Çocuklarin çalistirilmasi yasaktir. Asgari çalisma yasi, gençler için öngörülmüs daha elverisli kurallara halel gelmemek kaydiyla ve sinirli istisnalar disinda, zorunlu egitimi bitirme yasindan küçük olamaz.
ise alinan gençler, yaslarina uygun çalisma kosullarina sahip olmali ve güvenliklerine, sagliklarina veya fiziksel, zihinsel, ahlaki veya sosyal gelismelerine zarar verecek veya egitimlerini engelleyecekher türlü isten ve ekonomik sömürüden korunmalidir.
Madde 33
Aile ve is hayati
1. Aile, hukuki, ekonomik ve sosyal korumadan yararlanir.
2. Aile ve is hayatini bagdastirmak amaciyla, herkes, analikla ilgili bir sebepten dolayi isten çikarilmaya karsi korunma ve analik izni ile dogumdan veya evlat edinmeden sonra ebeveyn izni alma hakkina sahiptir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol