Organik Tarimin Amaci
Ekolojik sistemde hatali uygulamalar sonucu kaybolan dogal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarim ilaçlari, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanimini yasaklamasi yaninda, organik ve yesil gübreleme, münavebe, topragin muhafazasi, bitkinin direncini artirma, dogal düsmanlardan faydalanmayi tavsiye eden, bütün bu olanaklarin kapali bir sistemde olusturulmasini öneren, üretimde sadece miktar artisinin degil ayni zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim seklidir.
Son yillarda gerek tarimsal ilaçlarin, gerekse gübrelerin bilinçsizce kullanimi bitkisel üretimde artisin yaninda kalitesiz ve insan sagligini tehdit edecek ürünlerin ortaya çikmasina neden olmustur. Topragin derinlerine sizan fosfor ve nitrat tatli su kaynaklarina ulasmakta bu da insan, evcil hayvan ve yaban hayati açisindan ciddi problemlere yol açmaktadir. Ayrica kimyasal tarim ilaçlari toprakta birikmekte, bitki sagligini olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadir.
Bu olumsuz kosullar karsisinda gelir düzeyi yüksek olan ülkeler basta olmak üzere birçok ülkede bilinçlenerek örgütlenen üretici ve tüketiciler, dogayi tahrip etmeyen yöntemlerle insanlarda zehirli etki yapmayan tarimsal ürünleri üretmeyi ve tüketmeyi tercih etmisler. Bu amaçla yeni bir üretim tarzi olarak Ekolojik veya Organik Tarim ortaya çikmistir.
Bu çerçevede ekolojik tarim hatali uygulamalar sonucu kaybolan dogadaki dengeyi yeniden kurmaya yönelik, topragin verimliliginde devamlilik saglayan biyolojik mücadele ile hastalik ve zararlilari kontrol altina alarak, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, sentetik kimyasal gübre ve ilaçlarin kullanimini yasaklayan, organik ve yesil gübreleme, ekim nöbeti ve toprak muhafazasini tavsiye eden, her asamasi kontrol altinda olan elde edilen ürünün sertifika ile belgelendigi bir üretim seklidir.
Ekolojik tarim bir ürünün ekim veya dikiminden sonra hiçbir uygulama yapilmadan kendi haline terkedilmesi veya eskimis bir isletmecilik sekline dönüs degildir. Aksine gelecegin ihtiyaçlarina yönelik görüslere dayanan, dikkat, bilgi ve özveri gerektiren bir tarim seklidir.
Organik Tarim; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her asamasi kontrollü ve sertifikali tarimsal üretim biçimidir. Organik tarim, eko sistemde hatali uygulamalar sonucu kaybolan dogal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir.
Her türlü sentetik, kimyasal ilaçlar ve gübrelerin kullaniminin yasaklanmasi yaninda organik ve yesil gübreleme, münavebe, topragin" muhafazasi, bitkinin direncini artirma, parazit ve predatörlerden yararlanmayi tavsiye eden bütün bu üretim tarzinda üretimde miktar artisi degil ürünün kalitesinin yükseltilmesini amaçlanmaktadir. Günümüzde sadece organik tarimla toprak ve su kaynaklari ile havayi kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sagligini korumak mümkün olmaktadir.
Organik Tarimin Gerekliligi
Çevrenin, dogal kaynaklarin korunmasi ve bozulan ekolojik dengenin yeniden tesisi, sürdürülebilir tarim, topragin yasatilmasi, flora ve faunanin korunmasi biyolojik çesitliligin devami ve kimyasal kirlilik ile zehirli kalintinin da sonlandirilmasi temel amaç olmustur. Günümüzde tüm dünyada çevrenin, insan ve toplum sagliginin korunmasi konusunda ülkelere göre farkli düzeylerde olmakla birlikte büyük gelismeler meydana gelmistir.
Bugün konvansiyonel tarimin üretim artisina yönelik asiri miktarda sentetik ve kimyasal girdi kullanimi sonucu çevre kirliligi önemli boyutlara ulasmistir. Tarim yarattigi kirlilik dogal dengenin bozulmasina neden olurken çevre kirliligi ve besin zinciriyle tüm canlilara ulasabilen hayati tehlikeye de yol açmaktadir.
Dogal dengenin bozulmasina örnek olarak, topragin erozyona ugramasi ile toprak kayiplarindaki nispi artislar, toprakta organik madde ve humus yoklugu nedeniyle toprak mikroorganizma hayatinin tahribi, toprak profilinde A horizonunun kaybi ve mineral toprak profilinin kaybi ve benzeri olaylari gösterilebilir. Devam Edecek
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Potanın Kızçeleri Sezonu Mağlubiyetle Bitirdi
30 Nis 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, ziyaretler bulundu
01 Nis 2025 -
MHP Kırklareli İl Teşkilatı bayramlaştı
01 Nis 2025 -
Kaleiçi konaklarının restorasyonu Edirne'nin turizm potansiyeline katkı sağlayacak
01 Nis 2025 -
Edirne'de bayram tatili yoğunluğu yaşanıyor
01 Nis 2025 -
Tekirdağ'da jandarma ekipleri şehit ve gazi ailelerini ziyaret etti
01 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol