Merhaba Kirklareli

enerji
Boru hatlari ile Petrol Tasima Anonim Sirketi'ne (BOTAS) gaz iletim ve transit gaçis konusunda yardim
Merkezi Ankara'da bulunan Boru Hatlari ile Petrol Tasima Anonim Sirketi'nde (BOTAS) gerçeklestirilecek olan proje 2005'in sonunda baslayacak ve 19 ay sürecektir. Programin genel hedefi, Türk dogal gaz piyasasini AB iç dogal gaz piyasasi ile entegre etmektir. Böylece, BOTAS'in dogal gaz iletim ve transit geçisi konusundaki sorumluluklarini AB standart ve uygulamalarina uyumlu olarak yerine getirme kapasitesi saglanacaktir. Programin tümünü Avrupa Komisyonu'nun sagladigi bütçesi 1.8 milyon Euro'dur.
Proje, yasal know-how ve uzmanlik saglamak ve kurumsal gelismeye destek vermek üzere iki bileskenden olusmaktadir. Proje tamamlandigi zaman, Türkiye'deki gaz iletim agi sistemi AB kural ve uygulamalarina uygun olarak isletilecek; bir gaz sözlesme devri metodolojisi yerlestirilmis olacak; Türkiye'nin gaz iletim olanaklarinin tam bir degerlendirmesi yapilmis olacak; ve BOTAS personeli gerek AB Müktesebatfn uygulama, gerekse AB iç gaz piyasasi dogrultusunda politikalar gelistirme konusunda egitilmis olacaktir.
irtibat yetkilileri
BOTAS Planlama ve Projeler Dairesi'nden Füsun Ivak (e-posta füsun.îvak@botas.gov.tr) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Burçin Pamuksuz (e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) için düzenleyici bilgi sisteminin gelistirilmesi
Programin genel hedefi, Türkiye'de AB Müktesebati'na uygun olarak serbestlestirmis elektrik ve gaz piyasalarinin verimli biçimde islemesini saglamaktir. Bu amaçla, projenin ana yararlanicisi olan EPDK için entegre bir Düzenleyici Bilgi Sistemi (DBS) gelistirilecektir.
Program kapsaminda, DBS'nin isleyisi için gerekli olan ve EPDK personelinin yani sira dis kullanicilarin da erisebilecekleri bir Bilgi Teknolojisi (BT) altyapisi kurulacaktir. EPDK için bir Is Akisi Sistemi isler hale getirilecek, bir Belge Yönetim Sistemi vevveb portali kurulacaktir. Projenin desteklenmesi amaciyla bazi ekipmanlar da satin alinacaktir. Projenin 1,085 milyon Euro'luk bir bütçeyle 2005'in son çeyreginde baslatilmasi beklenmektedir.
irtibat yetkilileri
Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu
AB ile Koordinasyon ve Uluslararasi
Iliskiler
dairesinden Cahit Akinci
(e-posta cakinci@epdk.org.tr) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan
Burçin Pamuksuz
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)

Enerji Piyasasi Düzenleme
Kurumu'nun (EPDK) kurumsal
açidan güçlendirilmesi
Türkiye enerji piyasasinin AB Müktesebatirna uygun olarak düzenlenmesini ve güçlendirilmesini hedefleyen bu program Temmuz 2005'te baslamistir. 16 ay sürecek olan programin bütçesi 1,121 milyon Euro'dur.
Programin genel amaci, enerji piyasasinin AB Mükîesebati dogrultusunda düzenlenmesini saglamak ve Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) mevzuatin düzgün uygulanmasini saglama ve AB standartlarina uygun yeni düzenlemeler ve uygulamalar gelistirme kapasitesini artirmaktir. Programin iki bileseni bulunmaktadir. Bunlarin ilki, AB üyesi devletlerin enerji alanindaki düzenleyici kurumlarindan Türkiye'ye teknik bilgi aktarilmasidir. Ikincisi ise, EPDK personeli için bir egitim programi gelistirilmesi ve bunun uygulanmasidir.
Projenin faydalanicisi EPDK'dir. Bir Italyan ortakla eslestirme sözlesmesi çalismalari sürdürülmektedir. Proje kapsaminda kurum içinde bir egitim sinifi kurulmasi için gerekli egitim ekipmani alinmistir.
irtibat yetkilileri
EPDK'nin Uluslararasi Iliskiler ve
AB Koordinasyon Dairesi'nden Cahit Akinci
(e-posta cakinci@epdk.org.tr) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Burçin Pamuksuz
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Enerji Sektörü-Türkiye'nin elektrik
sisteminin frekans performansini UCTE
kriterlerine uyumlu hale getirmek için
teknik adim
Projenin hedefi, Türkiye'nin elektrik piyasasini AB'nin Iç Elektrik Piyasasi ile tam olarak entegre etmek ve Türk elektrik sisteminin frekans kontrol performansini UCTE'nin gerektirdigi seviyeye getirerek, Türk elektrik sistemi ile Elektrik Iletiminin Koordinasyonu Birligi (UCTE) sebekesinin paralel isleyisini senkronize etmektir.
Programin toplam bütçesi 2,5 milyon Euro'dur. Teknik yardim için ihale 2006'da açilacak ve bir adet hizmet sözlesmesi yapilacaktir.
Programi uygulayacak olan Merkezi Finansman ve Sözlesme Birimi (MFSB) ihale sürecinin usule iliskin tüm islemlerinden sorumlu olacaktir. Programin ana faydalanicisi Türkiye Elektrik Iletim Anonim Sirketi'dir (TEIAS).
irtibat yetkilileri
TElAS'tan Mehmet Aklan
(e-posta Mehmet.alkan@teias.gov.tr) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Burçin Pamuksuz
(e-postadelegation-turkey@cec.eu.int)
yarin Türkiyede enerji verimliliginin artirilmasi
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol