Merhaba Kirklareli

Türkiye'de enerji verimliliginin artirilmasi
Programin hedefi, AB kurallarina uygun hukuki ve kurumsal çerçevenin olusturularak Türkiye'de enerji verimliligini artirilmasidir. 2005'in üçüncü çeyreginde baslayan program 20 ay sürecektir. Program, AB Müktesebati'na uygun hukuki çerçeveyi olusturacak ve saglikli uygulama pratiklerini gelistirecektir. Ayrica, personelin hukuki, idari ve teknik bilgi ve becerileri de artirilacaktir.
Program dahilinde, sanayi, insaat, ulasim ve ticaret sektörlerinin nihai enerji tüketiminde enerji tasarrufu potansiyeli ve nihai kullanici sektörlerde mevcut yapinin teknolojik düzeyi de belirlenecektir.
Bir adet eslestirme bileseni olan proje, Temmuz 2005'te baslatilmistir.
irtibat yetkilileri
Elektrik Kaynaklari Arastirma ve Gelistirme Genel Müdürlügü'nden Kemal Büyükmihçi (e-posta mkbuyukmihci@eie.gov.tr) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Burçin Pamuksuz (e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Türkiye'nin elektrik sisteminin UCTE elektrik sistemi ile uyumu için tamamlayici teknik etüdler
Projenin genel hedefi, Türkiye'nin elektrik sisteminin, UCTE'nin elektrik sistemiyle hangi teknik sartlar altinda uyumlu hale gelebilecegini belirlemektir.
Proje, UCTE ile dogrudan bir hizmet sözlesme yapilarak Ekim 2005'te baslamistir. "Veri topla ekipmaninin (data logger) satin alimi da bir ted sözlesmesi ile gerçeklestirilecektir. Programin toplam bütçesi 1,5 milyon Euro'dur.
Projeden beklenen sonuçlar arasinda acil bir durumla karsilasilmasi halinde tüm UCTE sisteminde istikrarin saglanmasi için gerekli kosullarin saptanmasi, Türkiye'nin elektrik sistemi ile UCTE elektrik sistemi arasindaki elektrik alis kapasitesinin belirlenmesi ve teknik riskler ile olasi karsi önlemlerin tespit edilmesi yer almaktadir. Programi uygulayacak olan Merkezi Finansman Sözlesme Birimi (MFSB) ihale sürecinin usule iliskin tüm islemlerinden de sorumludur.
irtibat yetkilileri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi
AB Koordinasyon Isleri Dairesi'nden
Cemalettin Pala (e-posta etkbab@ttnet.net.tr)
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nda
Burçin Pamuksuz
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
gümrük birligi / mallarin serbest dolasimi
Gümrük modernizasyonu projesi
Gümrük modernizasyonu projesi 2004'ün ikinci çeyreginde baslatilmistir ve Ankara'da Türk Gümrük idaresi tarafindan yönetilmektedir. Toplam bütçesi 5,875 milyon Euro olan proje kapsaminda hem eslestirme, hem tedarik sözlesmeleri bulunmaktadir. Projenin amaci, Türk gümrük mevzuatinin AB Müktesebati uyumlu hale getirilerek Türk Gümrük Idarelerinin idari ve hukuki kapasitelerinin güçlendirilmesi ve sinir kontrol noktalarinin yasadisi trafigin takibine yardimci olacak özel denetim ekipmani ve sistemleriyle donatilarak güçlendirilmesidir.
Program kapsaminda, 2004 bütçesinden finanse edilen toplam 28,5 milyon Euro'luk ikinci bir proje ise dört bilesenden olusmaktadir (1) AB Müktesebati dogrultusunda AB ile uyumlu Gümrük BT sistemlerinin gelistirilmesi, (2) genislemis Avrupa Birligi'nin dis sinirlarinin korunmasi ve kontrol edilmesi sorumlulugunu yerine getirecek sekilde gümrük denetim operasyonlarinin güçlendirilmesi ve iyilestirilmesi, (3) gümrük laboratuarlarinin altyapisinin güçlendirilmesi ve (4) merkezi bir gümrük arsivinin kurulmasidir.
irtibat yetkilileri
Gümrük Müstesarligi AB Isleri Genel
Müdürlügü'nden Sevil Karaca
(e-posta sevilk@gumruk.gov.tr),
Telefon 0312-306-8283, Faks 0312-309-3737) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan
Umut Ergezer
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
yarin Türkiye'de kalite altyapisina destek
haticekunt@gaztetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol