Merhaba Kirklareli

Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir. Bazi bitkilere ihtiyaçlari olan gübrenin tamami bir defada ekimden önce veya ekim esnasinda verilmeyip, gübrenin bir kismi ekimde bir kismi da bitkinin belirli bir büyüme döneminde verilmekte ve böylece gübreden daha çok yararlanilmaktadir.
Tarlada bitki varken yapilan bu ikinci gübreleme serpme usulü ile yapildigi gibi gübre serpicisi gibi aletlerle de yapilabilir.
Bitki büyümeye basladiktan sonra verilen gübreler genellikle AZOTLU ve özellikle NiTRATLI gübrelerdir. Fosforlu gübreler bitki büyüdükten sonra serpme olarak verilmemeli; Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sirasinda tohum derinligine gömülmelidir.
Bant Usulü Gübreleme
Bant usulü gübreleme genellikle mibzerle yapilmakta ise de bazi hallerde pulluk ve hatta çapa gibi basit aletler kullanilmaktadir. Gerek yurdumuzda ve gerekse diger ülkelerde yapilan birçok arastirma, gübrelerin bant halinde verilmesinin
daha yararli oldugunu göstermektedir. Gübre banda verildigi zaman gene bitkinin henüz fazla gelismemis olan kökleri bitki
yanindaki bu gübreden kolaylikla yararlanmakta ve daha çabuk büyümektedir.
Banda verilen gübrenin içindeki bitki besin maddesi özellikle fosfor bitkiye faydaliligini daha uzun bir süre devam ettirmektedir. Serpme olarak verilen gübredeki fosfor ise kisa bir sürede topraktaki kireç ve diger maddelerle birleserek bitkinin hemen yararlanamayacagi veya zorlukla yararlanacagi bir yapiya dönüsürler. Bu nedenle de bitki banda verilen gübreden daha çok yararlanmaktadir. Bitki banda verilen gübreden serpmeye oranla %10 - %15 daha çok yararlanabilmektedir.
GÜBRELERiN UYGULAMA ZAMANI
Gübrelerin mahsul artisina olan etkisini çogaltmak için gübre uygulama zamani;
. Bölgenin iklimine
. Topragin karakterine
. Gübrelenecek bitkinin cinsine ve
. Verilecek gübrenin çesidine göre ayarlanmasi gerekir.
Bütün mesele bitkinin ihtiyaci oldugu zaman ona gerekli olan besin maddesini saglamaktir. Bu nedenle bazi bölgelerde yetistirilen belirli bitkiler için verilmesi gerekli olan gübrenin tamami bir defada ve genellikle ekimde verilirken bazi hallerde bu miktar bölünmek suretiyle bitkinin çesitli gelisme dönemlerinde bir kaç defada verilmektedir. Gübrelerin çok erken veya çok geç verilmesi halinde bitkiye faydasi büyük ölçüde azalir.
Gübre verme zamani konusunda üzerinde durulmasi gereken en önemli konulardan birisi de tohumun çimlenmesi sirasinda toprakta yeteri kadar bitkiye yarayisli besin maddesi bulunmasini saglamak ve gübreleme zamanini buna göre ayarlamaktir. Aksi halde topraga verdigimiz gübreden beklenen faydayi saglayamayiz.
Çesitli bölgelerde ekilecek çesitli bitkiler için gübre verme zamani konusunda herkesin uyacagi bir tek zaman vermek mümkün degildir. Bununla beraber gübre verme zamani ile ilgili olarak asagidaki genel kurallara uymakta yarar vardir.
Azotlu Gübrelerin Verilme Zamani
Azotlu gübreler toprakta çok hareketli gübreler olduklari için fazla yagislarla ve sulama suyu ile yikanarak; veya gaz halinde uçmak suretiyle kayiplara ugrayabilirler. Bu gibi kayiplari önlemek ve bitkinin bu besin maddesine en fazla ihtiyaci oldugu zamanda onu toprakta hazir bulundurmak için bazen bitki için gerekli azot miktarinin hepsini bir defada ekim veya dikimde vermeyip bitkinin çesitli büyüme devrelerinde olmak üzere birkaç kisma bölünerek verilmelidir.
Azotlu gübrenin bölünerek verilmesine karar verildigi zaman ekim ve dikimde mutlaka yarisina yakin bir kisminin verilmesi çok faydali olur. Gübrenin geri kalan kismi bitki gelismesinin hizli oldugu dönemlerde ve çok geç kalinmadan verilmelidir.
Fosforlu Gübrelerin Verilme Zamani
Fosforlu gübreler ekimden veya dikimden hemen önce veya ekim sirasinda verilmeli ve topraga mutlaka gömülmelidir. Çok erken verilmesi halinde toprakta zamanla bitkinin hemen yararlanamayacagi sekle dönüseceginden; bitki büyüdükten sonra verilmesi halinde ise topragin üstünde kalacagi için bitkiye yararli olamayacaktir.
su halde fosforlu gübrenin tamami kislik ve yazlik ekimlerde EKiMDEN HEMEN ÖNCE veya EKiM SIRASINDA topraga tohum derinligine gömmek gerekir.
Potasyumlu Gübrelerin Verilme Zamani
Topraklarimizda genellikle yeteri kadar potasyum bulundugu kabul edilmekle beraber bazi alanlarda potasyum eksikligi olabilir. Toprak analizleri yaptirilarak potasyum eksikligi tespit edilen yerlere potasyumlu gübre verilmesi gerekir. Bu gübre de fosforlu gübreler gibi ekim ve dikim zamaninda verilmelidir.
HANGi ÇEsiT AZOTLU GÜBRE KULLANMALI
Kullanilacak azotlu gübre çesidini belirlemek için en dogru yol toprak tahlili yaptirmaktir. Topraginizin yapisina uygun olan gübrenin ne kadar ve ne zaman atilmasi gerektigini gösteren rapor Toprak Tahlil Laboratuarimiz tarafindan verilmektedir.
SAYIN ÜRETiCiLERiMiZ;
LÜTFEN TOPRAK TAHLiLi YAPTIRMADAN
GÜBRE KULLANMAYINIZ.
BiTTi.... haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol