Merhaba Kirklareli

BARKISAN TARIM KIRECI
YAZANLAR
ZIR. MÜH. GÜVEN AKAR
ZIR. MÜH. AMAÇ KESKIN
Bu kaybi karsilamak için dekar basina her 3 yilda 1 kere 200-300 kg BARKISAN TARIM KIRECI ile uygulama yapilmalidir.
b) Düzeltici Kireçleme Asitli topraklarda pH derecesini bir kaç defada yükseltmek gerekir. Her kireçlemede toprak üzerinde 400 kg CaCO3 / da çayirlarda 200 kg. CaCO3 / da dozajini asmamak lazimdir.
29- SAKSI KOMPOSTLARINA NE ORANDA KARAISTIRMAK GEREKIR?
Sadece turba veya 7525 (turbakum) kompostuna 2,25 kg/m3 ögütülmüs CaCO3 a ilave olarak 5 kg/m3 BARKISAN TARIM KIRECI ilave edilir. Domates, salatalik, karanfil üretimi için turbalara 10 kg/m3 BARKISAN TARIM KIRECI karistirilmalidir.
Turba kompostlara ilave edilecek BARKISAN TARIM KIRECI Miktarlari
Kireçleme öncesi Ph Gereken BARKISAN TARIM KIRECI kg/m3
5,5 1
5 2
4,5 3
30- TOPRAÄzA NASIL ATILIR?
BARKISAN TARIM KIRECI, 2 ayri incelik formundadir
a) 90 mikron üzeri % 10 pülverize toz
b) 1-7 mm arasi suda eriyebilen süper granüle form
Granüle BARKISAN TARIM KIRECI, santrifüjle gübre dagitim makineleri ile rahatlikla atilabilir. Toz formu da ayni makine ile atilabilir. Fakat makinanin karistirici kismina 3-4 dis zincir kaynatilmasi atimi kolaylastiracak ve sivanmayi önleyecektir. Bunlarin disinda bayilerde bulunan özel olarak tasarlanmis kireç atma makinalariyla da uygulama sorunsuz bir sekilde yapilabilir. Uygulamadan sonra yüzeydeki tarim kireci, goble, diskharrow yada tirmik gibi aletlerle topraga karistirilmalidir. Baglarda sira aralarina, meyve agaçlarinda ise agaçlarin taç iz düsümlerine gerekli miktarda BARKISAN TARIM KIRECI verilerek topraga karistirilmalidir. Meyilli arazilerde ise agaçlarin üst kismina hilal seklinde uygulama yapilmalidir.
31- BARKISAN TARIM KIRECINE AIT RESMI DENEME SONUÇLARI VAR MIDIR?
Ülkemizde ilk defa ilmi esaslara dayanarak kireçleme denemeleri Ankara Toprak ve Gübre Ars. Ens. Tarafindan 1954 - 1955 yillarinda Dogu Karadeniz Bölgesinde yapilmistir. 1953 - 1962 yillari arasinda yine ayni müessese Karadeniz Bölgesi Toprak Tahlil Laboratuari Müdürlügü ile isbirligi yaparak yine ayni bölgede çok sayida kireçleme denemeleri yapmistir.
Samsun ve Giresun lokasyonlarinda yapilan denemeler split-Plot metodu ile yapilmistir. Sonuçta uygulanan kireç miktarlari arttirildikça misir verimi de artmistir. Kireç uygulamasiyla verim % 30'a varan oranlarda armistir.
T. C. tarim ve Köy Isleri Bakanligi Tarimsal Arastirma Genel Md.'ne bagli Bornova Zirai Mücadele Ars. Ens. Tarafindan yapilan "Ege Bölgesinde Domateste Sorun Olan Çiçek Burnu Çürüklügü Hastaliginin Yayilisi ve Kontrolü Üzerine Arastirmalar" konulu arastirma 2000 yilinda yayinlanmistir. Bu arastirma kapsamina Calne Ekolojik Gübre de alinmis ve denemelerde kullanilmistir. Sonuçta
Dekara 150 kg. Calne uygulamasi ile Ç.B.Ç hastalik orani kontrole nazaran % 67 azalmis, verimde de % 13 artmistir.
Taris AR-GE tarafindan yapilan arastirmada ise "Gediz Ovasi Bag Topraklarina Uygulanan Tarim Kirecinin Çekirdeksiz Üzüm Verim, Kalite ve Toprak üzerine Etkilerinin Arastirilmasi" konusu islenmis, meteryal olarak ta Barkisan Tarim Kireci kullanilmistir. Arastirma sonunda kaba ve orta tekstürlü, 6-8 Ph arasinda, fakir düzeyde (<%5) kireç içeren topraklara dekara 0 - 450 kg arasinda artan dozlarda Barkisan Tarim Kireci uygulamasi, matematiksel hesaplarda etkili olmus, 300 kg.lik doz yas verimi kontrole nazaran % 8,5, kuru verimi % 10, kuru üzümlerin leker miktarlarini %2,7 oraninda yüksek payla arttirmistir.
Devam Edecek... haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol