Insan Sagligi Açisindan Önemi Yüksek enerjili ve karbonhidratli bir madde olan bal, tadi, aromasi ve diger üstün özellikleri nedeniyle insanlar tarafindan daha çok bir besin ve enerji kaynagi olarak tüketilmektedir. Bal ayni zamanda tedavi edici olarak da örnegin çam bali sindirim sistemi rahatsizliklarinda, okaliptüs bali ise solunum sistemi rahatsizliklarinda kullanilabilmektedir. Zengin bir besin kaynagi olan bal, bebek ve çocuklarin beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir.
Sulama - 1
Sulamada Verimlilik Sulamadan beklenen faydanin saglanmasi dogru sulama yönteminin seçilmesine ve toprak-bitki-su iliskisinin iyi bilinmesine baglidir. Basarili bir sulama yapabilmek için sunlar bilinmelidir.
1. Bitkinin su ihtiyaci.
2. Suyu depolayan ve bitkiye sunan topragin özellikleri.
3. Bitkinin ihtiyaç duydugu zaman kullanabilecegi sekilde toprakta depo edilecek miktarda suyun verilmesi. Topraga ancak depolayacagi kadar su verilmelidir. Bundan fazla su verilirse bitki köklerinin ulasamayacagi derinlige sizar ve bitki bu sudan yararlanamaz. Bu nedenle de her sulamada ancak etkili kök derinligindeki topragin tasiyacagi kadar su verilmelidir. Topraga ancak depolayacagi kadar su verilmelidir. Etkili kök derinligine tarla kapasitesinden daha az su verilirse yetersiz sulama söz konusu olur. Bu durumda kökler zayif düser bitki bol ve kaliteli ürün verebilmek için gerekli nemi bulamaz.
Bitki kök bölgesindeki topragin tutabileceginden daha fazla su verilirse asiri sulama yapilmis olur. Asiri sulamanin ise bir çok zarari vardir. Bunlar söyle siralanabilir.
1. Sulama için harcanan su ve enerji bosa gitmis olur.
2. Topraktaki bitki besin maddeleri yikanarak kaybolur.
3. Taban suyu yükselir. Bu da ;
a) Çoraklasmaya
b) Bitkilerin bogulmasina
c) Topraktaki yararli organizmalarin yok olmasina neden olur.
Sulama - 2
Asiri Sulamadan Kaçinmak Için Alinacak Önlemler
1. Bitkinin su istegi dikkate alinarak sulamaya karar verilmelidir.
2. Topragin nem durumu, infiltrasyon (sizma) hizi, akis uzunlugu ve sulama suyu debisi (akisi) dikkate alinarak sulama süresi asilmamalidir. Asiri su kullanimi toprakta tuzluluk ve çoraklik yapmaktadir.
3. Yüzey ve yüzey alti drenajin çalisir durumda tutulmasi gerekir.
4. Uygun sulama yöntemi seçilmelidir.
5. Suyun ulastigi derinlik sik sik (T) çubuguyla kontrol edilmelidir.
Sulama Yöntemleri Yüzey sulama yöntemleri baslica dörde ayrilir. Bunlar;
1. Salma Sulama Yöntemi Suyun tarla basi kanallarindan tarla üzerinde rasgele yayilmaya birakilmasidir. Randimani en düsük yöntemdir. Bu yöntemle tarlanin her tarafini esit olarak sulamak mümkün degildir. Düz fakat karik açma veya sedde yapma gibi herhangi bir sulama hazirligina imkan olmayan yasli arazilerde uygulanmaktadir.
2. Uzun Tava Yöntemi Genellikle sik ekilen hububat, yonca, ot ve benzeri bitkiler için kullanilir. Tesviye edilmis araziler, birbirine paralel seddelerle ayrilirlar. Tarla basindan saptirilan sulama suyu, iki sedde arasina yayilarak suyun arazi sonuna kadar akisi saglanir. Salma sulamaya göre daha kontrollü bir yöntemdir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
İpsala ve Keşan’da Asfalt ve Bakım Çalışmaları Hız Kazanıyor
01 May 2025 -
Kırklareli'nden kısa kısa
02 Nis 2025 -
Edirne ve Kırklareli'nde sağanak etkili oldu
02 Nis 2025 -
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
Tekirdağ'da Rakoczi Müzesi'nde bayram tatili hareketliliği
02 Nis 2025 -
Kırklareli'nde belediye hoparlörlerinden Volkan Konak'ın şarkıları dinletildi
02 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol