Örneklerin Torbalanmasinda Nelere Dikkat Edilmeli?
Toprak örnekleri eger naylon torbalara konulmussa naylonlar birkaç yerinden delinir. Deliklerin toprak dökülmeyecek büyüklükte olmasina dikkat edilmelidir.
Böylece topraktan çikacak nemin bu deliklerden uçmasi saglanir. Ayni zamanda içine koydugumuz kagit etiketin nem dolayisiyla parçalanmasi engellenmis olur.
Toprak örnegi alindiktan hemen sonra laboratuara gönderilmeyecekse, topragin evde kurutularak gönderilmesi daha erken analiz sonucu almanizi saglar. Çünkü topragin nemli olmasi analizlerin yapilmasina engel oldugundan laboratuarlarda nemli toprak kurutulmak için muayyen bir süre bekletilir.
Eger mümkünse alinan toprak örnekleri evde veya uygun bir yerde, oda sicakliginda, toz almayacak bir sekilde temiz naylon veya dosya kagitlari üzerinde serilerek kurutulup sonra laboratuara gönderilmelidir. Böylece laboratuarda nemli topragin kurutulmasi için geçen süreyi beklemeden toprak analize alinir ve daha erken analiz sonuç raporunun alinmasi saglanmis olur.
AgAÇLAR, BAg, BAHÇE iÇiN NUMUNE ALMA
Çok yillik bitkilerden gübreleme amaçli toprak örnegi alinmasi da tek yillik bitkilerde oldugu gibidir. Tek yillik bitkilerden farklari topragin sadece 20 cm derinliginden (pulluk sürüm derinliginden) degil topragin derinlemesine de örnek alinmasi gerekir.
Çok yillik bitkilerde genellikle 0-20, 20-40, 40-60 cm derinlikten örnek almakla birlikte gerekli görülürse 60-90 veya 90-120 cm derinliklerden de toprak örnegi alinir. Tabi ki bu derinliklerden toprak örneklerinin alinmasinda kürek yeterli degildir. Bu örnekler çesitli tipte burgularla alinabilecegi gibi tarlada bu derinliklere kadar bir çukur (boy çukuru) kazilarak bu çukurun düzgün bir kenarindan örnekler alinabilir.
Alinan örnekler tek yillik bitkiler bölümünde anlatildigi sekilde etiketlenir, torbalanir ve laboratuara gönderilir.
Toprak islemenin traktörle yapilabilecegi halierde gübreier agaç siralarina paralel geçen 15-20 cm derinlikte açilan hendeklere verilebilir. 1 numarali siralar bir sene 2 numarali siralar ertesi sene gübrelenir.
Resim 5. Fosforlu ve gerekiyorsa potasyumlu gübre erken ilkbaharda agaç tacinin altina (izdüsüme) açilacak 15-20 cm genislik ve 15-20 derinlikte daire seklindeki hendege, verilerek üzeri toprakla doldurulur.
Toprak Örnekleri Nasil ve Nereye Gönderilir?
Arazinin 10-20 yerinden alinarak bir kovaya doldurulan ve sonra karistirilarak (paçal yapilan) bu toprak, torbalara konularak, içine veya üzerine, hazirlanan etiketten konulup Edirne Ticaret Borsasina bagli laboratuarlara iletilir.
TOPRAK NUMUNESiNi ETiKETLEMEYi UNUTMA!
Uygulamada Yapilan Hatalar
Gübreleme amaciyla toprak örnegi almak gübrelemenin temelidir. Bunun için dikkatli olmak gerekir. Özellikle uygulamada önemli hatalarla karsilasilmaktadir. En çok yapilan hatalardan bir kaçi söyledir
. Toprak örnekleri kürekle 20 cm. e kadar olan derinlikten alinmayip topragin hemen yüzeyinden ve çogu zaman elle alinmaktadir,
. Alinan toprak miktari 2 kg. kadar degil de 100-150 gr kadar alinmakta ve bu nedenle gönderilen toprak laboratuarda analize yeterli olmamaktadir.
. Alinan toprak örnekleri uygun olmayan kaplara örnegin o anda bulunan konserve kutularina veya makarna naylonlarina konulmaktadir.
. Etiketler kursun kalemle yazilmayip tükenmez kalemle yazilmakta ve naylona konup agzi kapatilinca toprak terleme yaptigindan mürekkep bulasinca etiketteki yazilar okunmaz olmaktadir.
. Topraklar naylon torbaya konulduktan sonra naylon torbalar birkaç yerinden delinmediginden içine konan etiketler topragin neminden dolayi naylon içerisinde islanarak parçalanmaktadir.
. Çiftçinin ayni mevkide birden fazla tarlasi oldugunda, toprak örnekleri alindiktan sonra etikette hangi topragin hangi tarlaya ait oldugu belirtilmemekte ve böylece laboratuara gönderilen topraklar analizleri yapilip rapor gönderildiginde çiftçi tarafindan tarlalar karistirilmaktadir.
6. TOPRAgI ANALiZ ETTiRMEDEN GÜBRE KULLANIRSAK NE OLUR?
. Bitkinin ihtiyacindan daha az gübre kullanilabilir. Bu durumda bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelisemezler ürün azalir, alinan ürün gübre parasini bile karsilamayabilir.
. Bitkinin ihtiyacindan daha fazla gübre kullanilabilir böylece fazladan attigimiz gübrenin parasi ziyan oldugu gibi fazla gübre topraga ve ürüne olumsuz etkiler yapabilir.
. Yanlis cins gübre kullanilabilir. Bunun bir sonucu olarak ürün azalabilir, yatabilir veya kuruyabilir. En azindan üründe bir artis olmayabilir. Böylece de gübreye verilen para bosa gitmis olur.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025 -
Kırklareli Ülkü Ocakları İl Başkanlığı'nda Görev Değişimi
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025 -
Kırklareli Valisi Turan incelemede bulundu
07 Nis 2025 -
Edirne ve Kırklareli'nde gök gürültülü sağanak etkili oldu
07 Nis 2025 -
Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı
07 Nis 2025 -
Edirne bayram tatilini dolu dolu geçirdi
07 Nis 2025 -
Kardeşinin kemik iliği bağışıyla kanseri yendi, sporla sağlıklı yaşamını sürdürüyor
07 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol