Merhaba Kirklareli

AZOTLU GÜBRELER
Azotlu Gübreler;
. Amonyum sülfat
. Amonyum nitrat ve
. Üredir.
Yapilarinda azot (N) bulunduran gübrelerdir. Verilecek azotlu gübre miktarinin tayininde, gübrelenecek topragin humus ve azot miktari ile yetistirilecek olan bitkinin azot ihtiyaci dikkate alinir.
Bitkisel üretimde öncelikli olan gida maddesi azot (N)' tur. Azot olmaksizin bitkisel bir üretim düsünülemez. Bu nedenle tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de en fazla kullanilan gübreler azotlu veya azot içerikli olanlardir.
Azotlu gübreler;
. Kök olusumunu, bitkinin gelismesini ve büyümesini saglar,
. Bitkilerin olgunlasmasini hizlandirir,
. Alinacak ürünün kalitesini yükseltir,
. Tane dökülmesini önler,
. Verimi arttirir,
. Taneler dolgun olur.
Azotlu Gübrelerin Eksikliginin Belirtileri
. Diger besin maddelerinin alimini yavaslatir.
. Proteinlerin ve enzimlerin aktivitesi yavaslar.
. Bitki gelismesi durur, bitki bodur kalir.
. Bitki bazen kirmizimtrak bir renk alir.
. Alt yapraklar sararmaya baslar.
. Azot noksanligi, hububatta sapa kalkma dönemi basinda olursa, yapraklar açik yesil bir renk alir. Saplar ince ve zayif, basaklar kisa kalir ve taneler iyi olgunlasmaz.
. Verim düser.
Azotlu Gübre Fazlaliginin Belirtileri
. Fazla gübre kullanildigi için maddi kayip ortaya çikar.
. Üretim girdileri artar.
. Bitki süratle büyür, bugdayda yatma görülür.
. Üründen çok sap-saman miktarinda artis görülür.
. Bitkinin kuraga, soguga, hastalik ve zararlilara karsi mukavemeti azalir.
. Ürün kalitesiz olur. (kalin kabuklu, sünger gibi)
simdi bu azotlu gübreleri kisaca taniyalim. Amonyum Sülfat (seker Gübre) (%21 Azot)
Genellikle beyaz renkli olup toz sekere benzedigi için çiftçilerimiz tarafindan seker gübre diye adlandirilir. Aslinda bu gübrenin renkli veya beyaz olmasinin, etkisi ile hiçbir ilgisi olmayip her ikisi de iyi gübredir.
Bu gübrenin kendisi asit karakterli oldugu için nötr ve alkali yani kireçli topraklarda güvenle kullanilabilir. Suda kolay çözünür. Bu gübrenin içinde % 21 oraninda azot ve %23 oraninda Kükürt (S) (2 çuvalinda 21 Kg. saf Azot ve 23 Kg. Kükürt) bitki besin maddesi vardir. Bu nedenle, gübre asit reaksiyonlu topraklarda uzun süre ve çok kullanilirsa, topraklarin daha fazla asitlesmesine sebep olacagindan topragi verimsizlestirir. Amonyum sülfat gübresinin toprak tahlil sonuçlarina göre kullanilmasi daha uygun olacaktir.
Amonyum Nitrat (%26'lik) CAN
Beyaz veya açik sari renklerde olabilir. 2 çuvalinda 26 Kg. saf Azot ve 1 Kg. Kalsiyum Kireci bulundurur. Ülkemizde azotlu gübreler arasinda en fazla kullanilandir. Hububatta üst gübre olarak özellikle kurak bölgelerde basari ile kullanilir. Diger çapa bitkilerinde de tercih edilir. Çeltik tariminda CAN kullanilmasi tercih edilmez. Yeteri kadar verilmemesi halinde bitkide gelisme yavaslar, yapraklar küçük kalir, soluk yesil ya da sarimtrak yesil olurlar. Gereginden fazla verilmesi halinde gelisme fazla olur, olgunluk gecikir.
devami yarin...
haticekunt@gazettrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol