Merhaba Kirklareli

(dünün devami)
Sulanan arazi seritlerini birbirinden ayiran seddelerin yüksekligi ve sekli çiftlik makinalarinin çalismasini ve su dagilimini etkiledigi için önemlidir. Seddeler uygun yükseklikte yapilmali ve çiftlik makinalarinin geçisini engellememelidir. Uygun yapilmis seddeler üzerinde bitki yetistirilebilecegi için ekilemeyen arazi kaybi nispeten azaltilmis olur.
Sulama -3
3. Adi Tava (Göllendirme) Sulama Yöntemi Arazi egiminin düz ve düze yakin oldugu ince bünyeli topraklarin sulanmasinda uygulanan bir sistemdir. Sik aralikla yetistirilen bitkilerin Özellikle çeltik ve meyve bahçelerinin sulanmasina çok elverislidir. Bu yöntemle tuzlu topraklarin yikanmasi da saglanabilir. Bu sistemde dört tarafi seddelerle çevrilmis tavalara sulama suyu verilerek suyun tavada gollenmesi saglanir. Seddeler arasinda yükseklik farki 4-6 cm olmalidir. Bu fark 15 cm'yi geçmemelidir. Aksi durumda tavada suyun göllendirIIebIImesI için seddelerin çok yüksek yapilmasi gerekebilir.
4. Karik Sulama Yöntemi Sulama suyunun, bitki siralari arasinda egim dogrultusunda acilan kariklara verilerek bitkilerin sulanmasi yöntemidir.
Uygulama Sartlari Genellikle bütün sera bitkileri, sebzeler, meyve bahçeleri, baglar, çilek ve benzeri bitkiler karik metoduyla sulanir. Çok hafif bünyeli topraklar disinda bütün sulanabilir topraklarda bu sistem uygulanabilir. Bu yöntemde de arazinin tesviye edilmesi gereklidir. Diger yüzey sulama yöntemlerine göre daha kontrollü bir sistemdir. Bütün sulama yöntemlerinde egim arttikça sulama randimani düser. Karik uzunluklarinin belirlenmesinde; toprak bünyesi, sulama egimi, uygulanacak su derinligi ve sulanacak parselin uzunlugu etkili olur. Bunlar degerlendirilerek karik uzunlugunun en fazla ne kadar olmasi gerektigi belirlenir. Hafif bünyeli kumsal topraklarda genellikle daha kisa, agir bünyeli killi topraklarda ise kariklar daha uzun yapilir. Karik yöntemi Ile sulamada kontrollü bir sulama yapilabilmesi Için karik uzunlugunun iyi belirlenmesi gerekir. Bunun için sulamadan hemen sonra karigin basinda, ortalarinda ve son kisimlarinda nem çubugu Ile suyun hangi derinlige kadar süzüldügü kontrol edilir.
Yonca Yetistiriciligi-1
Yonca önemli bir yem bitkisidir. Otlatilmaya da oldukça dayaniklidir. Bu nedenle meralarin islahinda diger bitkilerle karisima giren ve meranin kalitesini arttiran bîr bitkidir. Ahir besiciliginde et ve özellikle süt verimini % 30'lara kadar artiran ve yem bitkileri içerisinde en çok besleyicilik degeri olan yonca Içerisinde 10 kadar vitamin de vardir.
Iklim Istegi Yoncanin Alaska ve Sibirya gibi çok soguk bölgelerde yetisen türleri oldugu gibi en sicak bölgelerde de yetisen türleri vardir. Sicak olan gün sayisi ne kadar fazla ise biçim sayisi ve buna bagli olarak ot verimi de o oranda artar.
Toprak Istegi Yoncanin en iyi yetistigi topraklar; tinli, kumlu-tinli, kumu çok fazla olmayan ve yeter derecede kireç içeren topraklardir. Taban suyu yüksek ve pH'nin 6.5 dan asagi olmamasi gerekir. Yoncanin normal ürün verebilmesi için topragin fosfor ve potas kapsami bakimindan iyi olmasi gerekir.
Toprak Hazirligi Yoncanin derin köklü bir bitki olmasi nedeniyle sonbaharda derin islenmesi gerekir. Ilkbaharda ise kültivatör ve diskaro çekildikten sonra tapan geçirilerek iyi bir tohum yatagi hazirlanmalidir.
devami yarin
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol