Merhaba Kirklareli

Sevgili Bagcilar,
20 Eylül tarihinde Kirklareli Meydani'nda Ikinci Bag Bozumu Senligimiz oldugunu unutmayiniz. Geçen yilki gibi üzüm yarismasi da yapilacaktir.
Eminim hepiniz çok güzel ürünler yetistirdiniz. En güzel üzüm sergilerini yine birlikte yapacagiz. Benim en büyük ödülüm sizler ve ürünlerinizdir. Ürünleriniz Ziraat Odasi'na teslim edilecektir.
En güzel ödüller sizlerin olsun. Ben kendi adima hepinize iyi sanslar dilerim. Senlikte bulusmak üzere. Katilimlarinizla ilgili bilgiyi Üzüm Üreticileri Birligi'ne bildirebilirsiniz. Bölgenizdeki tarim müdürlüklerinden bilgi alin. Iyi Sanslar...
Ceviz Bahçesi Kurulmasi
Ceviz agaci bakiminin diger meyvelere göre kolay olmasi fazla toprak seçici olmamasi, hastalik ve zararlilara dayanikli olmasi meyilli ve kiraç arazilerde erozyonun önlenmesi ve bu arazilerin tarima kazandirilmasi nedeniyle tercih edilmelidir.
Ceviz çok yillik bir bitki oldugundan baslangiçta yapilacak bir hatanin getirecegi zarar uzun süre çekilecek demektir. Baslangiçta yapilacak hatalarin telafisi mümkün olmadigindan ceviz bahçesi tesisinde asagidaki hususlara dikkat edilmesi gereklidir;
1 - Ceviz fazla toprak seçici bir meyve olmadigindan mümkünse verimli tarim arazilerine ceviz bahçesi tesis edilmemeli tarim disi meyilli araziler tercih edilmelidir.
2- Ceviz bahçesi direkt rüzgar alan yerlere kurulmamali, güneye bakan yamaçlar tercih edilmelidir.
3- Bahçe dik yamaçlara kurulacaksa, yamacin tabanindan en az 15 metre yukaridan baslanmalidir.
4- Bahçe tesis edilecek yerde Sonbaharda derin toprak Islemesi yapilmali taban suyu yüksek olan yerlerde drenaj kanallari açildiktan sonra bahçe kurulmalidir. Toprak derinligi fazla olan yerler tercih edilmelidir.
5- Ceviz bahçelerinde dönüme 10 adet gelecek sekilde 10x10 metre araliklarla dikilmelidir.
6- Dikilecek fidanlarda kurumus ve zedelenmis kök kisimlari budama makasi ile kesilerek temizlenmeli , dikimden sonra fidanlar 130 cm'den asi noktasinin aksi tarafina bakan bir gözün üzerinden kesilmelidir.
7- Dikimde asi noktasi mutîaka toprak üzerinde kalmali, kesinlikle toprak içine gömülmemelidir.
8- Dikimden hemen sonra havalar yagisli olsa dahi fidan basina mutlaka 4-5 litre can suyu verilmelidir.
9- Dikilen fidanlar o yil serbest birakilmali, ertesi sene bakim ve budama islerine baslanmalidir.
10- Ikinci seneden Itibaren yapilacak bakim ve budama gibi konularda mutlaka Ilçelerde bulunan Tarim Müdürlüklerine danisilmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol