AB müktesebatina uyum kapsaminda 4857 sayili is Kanunu'nun 78.Maddesine göre düzenlenen is Sagligi ve Güvenligi Yönetmeligi ile isverenlere gerekli organizasyon ve donanimi temin etme, mesleki riskleri önleme, bilgilendirme ve egitim saglama alanlarinda sorumluluklar yüklenmistir. Önleyici tedbirler kapsaminda, risk degerlendirmesi, riskle kaynaginda mücadele, isi isçiye göre ayarlama, teknoloji, is organizasyonu, is kosullari, sosyal iliskiler ve is çevresine etki eden diger faktörleri içeren genel bir politika ve isçilere gerekli bilgilerin verilmesi konularinda isverenlerin yükümlülükleri belirlenmistir.
AB mevzuati çerçevesinde isçilerin isteki risklere karsi saglik kontrolüne tabi tutulmalari gerekmektedir. 4857 sayili Yeni is Kanunu kapsaminda hazirlanan is Sagligi ve Güvenligi Yönetmeligi isçilerin ise girislerinde saglik durumlarinin yagacaklari ise uygun oldugunu belirten saglik raporu almalari ve yapilan isin özelligine göre, isin devami süresince düzenli araliklarla saglik muayenelerinin yapilmasi karara baglanmistir. Ayrica kanun ile agir ve tehlikeli islerde çalisanlar ile 14-18 yas arasindaki çalisanlarin saglik kontrolüne tabi tutulmasi da düzenlenmistir. Böylece bu alanda AB mevzuatina önemli ölçüde uyum saglanmistir.
Türkiye'de en az 50 isçi çalistiran isyerlerinde isçi sagligi ve is güvenligi kurullarinin olusturulmasi zorunludur. Ancak 50 isçiden az isçi çalistiran küçük ve orta boy isletmelerde, isverenin is sagligi ve güvenligi alaninda koruyucu ve önleyici hizmetleri saglamak üzere eleman görevlendirme veya disaridan saglama yükümlülügü düzenlememektedir. Uyum sürecinde yapilacak çalismalar KOBi'lerde çalisan isçilerin is yeri güvenligini güçlendirecektir.
Ayrica mevcut Türk mevzuati AB mevzuatinin aksine isçilerin yargi hakkini veya denetimler sirasinda gözlemlerini müfettise bildirme haklarini içermemektedir. Bu haklarin düzenlenmesi isçilerin is güvenligi ve sagligi alaninda önlemlerin yetersiz olmasi durumunda yasal sürece basvurabilmesini kolaylastiracak, bunu yasal bir hak haline getirecektir.
Bu konu ile ilgili bir baska farklilik da Türk mevzuatinda devlet memuru taniminin genis tutulmasi ve bu nedenle AB ülkelerinde isçilerin yaptiklari bazi islerin Türkiye'de devlet memurlari tarafindan yapilmasidir. Buna bagli olarak isçilerin yaptigi isleri yapan memur statüsündeki çalisanlar is sagligi ve güvenligi açisindan yeteri derecede korunamamaktadir. Uyum sürecinde devlet memurlarinin is tanimlari ve is güvenligine iliskin önlemlerin yeniden belirlenmesi gerekmektedir.
is sagligi ve güvenligi AB'nin genis bir mevzuatinin oldugu ve Türkiye'nin uyum yönünde yogun çaba göstermesi gereken alanlar arasinda yer almaktadir. Tam üyelik ile yasal açidan uyumun gerçeklesmesi isçilerin çalisma kosullarina olumlu etki yapacaktir. Bu alandaki en önemli kazanim çalisanlarin bilgilendirilmesi ve egitim konularinda mevzuatin gelistirilmesi, isverenin yükümlülüklerinin belirginlesmesi ve küçük ve orta boy isletmelerde çalisanlarin karsilastiklari eksikliklerin giderilmesi olacaktir. AB mevzuatinin üstlenilmesi, is kazalarinin azaltilmasini, isgücünün risklerden korunmasini, isyeri ve is araçlarinin yanlis kullanim veya yangin gibi tehlikelere karsi güvenliginin artmasini saglayacaktir.
Tam üyeligin diger önemli katkisi Türkiye'nin bu alanda idari kapasitesinin artmasi ve yasal düzenlemelerin etkili bir sekilde uygulanmasi olacaktir. isyeri risklerinin saptanabilmesi için gerekli teknik donanimin yetersizligi, denetim kadrolarinin eksikligi, küçük ve orta boy isletmelerde isyeri sagligi ve güvenligi bakimindan fazla yaptirim bulunmamasi gibi hususlar yürürlükteki Türk mevzuatinin güçlü bir koruma saglamasini önlemektedir. Türkiye'de sosyal güvenlik dahil olmak üzere diger pek çok alanda yasanan temel sorun varolan yasal mevzuatin uygulanmasi ve kontrolüdür. Mevzuat ne kadar gelismis olursa olsun uygulanmasi saglanamiyorsa islevsiz kalmaktadir. Bu gerçegin bilincinde olan AB, Birlik mevzuatini tam olarak uygulamaya geçirebilmeleri için aday ülkelerin idari ve teknik kapasitelerini gelistirmeye yönelik destek vermektedir.
17. AB müktesebatinin üstelenilmesi ile çalisma hayatinda ayirimcilikla daha etkin mücadele edilebilecektir.
AB müktesebati esit muamele ilkesi çerçevesinde irk ve etnik köken temelinde ayirimciligi yasaklamaktadir. Kamu ve özel sektörde tüm çalisanlar AB mevzuati kapsamindadir. Avrupa Birligi;
. Seçim kriterleri ile ise alim sartlari dahil olmak üzere istihdama, kendi namina çalismaya ve meslege giris,
. mesleki egitimden her seviyede yararlanma,
. isten çikarma ve ücretler dahil istihdam ve çalisma kosullari,
. mesleki örgüt veya isçi-isveren örgütlerine katilim,
. bu örgütlerin yardim programlarindan faydalanma,
. sosyal güvenlik ve saglik hizmeti dahil sosyal koruma,
. egitim ve konut alanlarinda irk ve etnik kökene dayali ayirimcilik yapilmasini engellemektedir.30
devami yarin...
hosça kalin...
haticekunt@gazetetrakaya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol