Merhaba Kirklareli

Avrupa Birligi, girisimcilerin ve girisimciligin desteklenmesini temel politikalarindan biri haline getirmistir. 2000 yilinda yapilan Lizbon Zirvesi'nde Avrupa Birligi'nin 2010 yilinda dünyanin en rekabetçi ekonomisi olmasi hedef olarak belirlenmis, girisimciligi kisitlayan engellerin kaldirilmasi ve desteklerin artirilmasi yönünde karar alinmistir.
Avrupa Birligi'nin girisimcilere sagladigi en önemli mali destek Avrupa Yatirim Bankasi araciligiyla olmaktadir. AB'nin finansman kurumu olan Avrupa Yatirim Bankasi üye ülkeler ve AB'nin isbirligi anlasmalarinin oldugu ülkelerdeki bankalar araciligiyla KOBi'lere uzun dönemli ve düsük faizle kredi saglamaktadir.Türkiye'de Ocak 2005 itibariyle 2001'den bu yana kullandirilan AYB kredisi 2.2 milyar Euro tutarindadir. 1995-2004 döneminde Türkiye'ye yönelik toplam 3 317,5 milyon Euro kredinin yaklasik %40'i global krediler; baska bir deyisle KOBi kredisi olarak kullandirilmistir.37
Avrupa Yatirim Bankasi 2004 yilinda toplam 43.2 milyar Euro tutarindaki kredinin 3.8 milyarini yeni üye olan 10 ülkede kullandirmistir. Bulgaristan ve Romanya'ya toplam 119 milyon Euro, Bati Balkan ülkelerine ise toplam 461 milyon Euro kredi kullandmlmistir.38
Üyeligin ardindan Türkiye'de KOBi'lere yönelik AYB kredilerinde artis söz konusu olacak, KOBi'lerin finansman güçlüklerinin asilmasinda önemli bir adim atilacaktir. Ayrica üyelik ile AYB'nin ortaklarindan biri haline gelecek olan Türkiye, bankanin yönetim organlarina da katilabilecek ve AYB kararlarinda söz sahibi olacaktir.
AB'nin isletmelere yönelik ikinci destegi Avrupa Yatirim Fonu (AYF) araciligiyla verilmektedir. Avrupa Yatirim Fonu risk sermayesi ve kredi teminati saglamakta, buna yönelik olarak risk sermayesi fonlarina katilmaktadir.AYF 2004 yilinda 358 milyon Euro'luk risk sermayesi destegiyle toplam portföyünü 2.8 milyar Euro'ya yükseltmistir. AYF ayni dönemde KOBi'lere destek saglayan finansal araci kuruluslara 1.4 milyar Euro'luk teminat kullandirmistir. AYF yenilikçi firmalara, yeni teknolojiler üreten isletmelere agirlik vermektedir. AYF'nin aday ülkelerdeki faaliyetleri sinirlidir, bu kaynaklarin çogunlugu AB üyesi ülkelerde kullanilmaktadir. Türkiye tam üyeliginin ardindan AYF imkanlarindan genis ölçüde faydalanabilecektir. Risk sermayesi ve kredi teminati gibi Türkiye'de yaygin olmayan mali enstrümanlarin kullanimi yayginlasacak, isletmeler farkli finansman olanaklarina sahip olacaktir.
AB'nin girisimcilere sagladigi bir diger destek AB programlaridir. Bu programlardan üç tanesi girisimciler için önemlidir
isletmeler ve Girisimcilik için Çok Yilli Program 2001-2005 dönemi için 450 milyon Euro tutarinda bütçeye sahip olan bu programa Türkiye ve diger aday ülkeler de katilmaktadir. Program kapsaminda risk sermayesi fonlarina destek saglanmakta ve Avrupa Bilgi Merkezleri finanse edilmektedir. Türkiye'de olusturulan 9 adet Avrupa Bilgi Merkezi39 ile Türk firmalari Avrupa firmalari ile isbirligine gidebilmekte, pazar imkanlarini ögrenebilmekte ve yeni ortakliklar olusturabilmektedir.
6. Çerçeve Programi AR-GE konusunda süreklilik kazanmis olan Çerçeve Programi Birligin bu alandaki en önemli destek aracidir. 2002-2006 dönemini kapsayan 6. Çerçeve Programi'na diger aday ülkeler ile birlikte Türkiye de katilmaktadir. 17 milyar Euro tutarinda bütçeye sahip olan program bilgi teknolojileri ve bio-teknoloji basta olmak üzere yeni teknolojilerin gelistirilmesi ve kullaniminin yayginlastirilmasini desteklemektedir. Bu programa katilim ile Türk firmalari AB firmalari ile ortak AR-GE faaliyetleri yürütebilmektedir. Programa katilim ayrica, teknoloji transferi ve yeni teknolojilerin gelistirilmesi imkanlarini da artirmistir. Program kapsaminda desteklenecek projeler ile Türk firmalarinin AR-GE altyapisi ve birikiminin gelismesi hedeflenmektedir.
Leonardo da Vinci Programi Üye ülkelerdeki isgücünün vasiflarini artirmak, egitim ve staj imkanlarini gelistirmek, ülkeler arasinda bilgi ve tecrübe aktarimini gerçeklestirmek için AB, Leonardo egitim programini yürütmektedir. Türkiye bu programa 2004 yilindan bu yana tam olarak katilmakta ve mesleki egitim projelerinde yer almaktadir. Yetismis ve kalifiye isgücü isletmelerin rekabetçi olabilmeleri, yeni teknolojileri kullanabilmeleri ve isgücünü yeniden egitebilmeleri açisindan anahtar role sahiptir. Türkiye ekonomisinin yüksek nitelik ve yüksek bilgi birikimi gerektiren, yüksek ücretli sermaye yogun sektörlere geçis yapmasi için isgücü niteliginin yükseltilmesi gerekmektedir. Ulusal çalismalarin yani sira AB destegi bu süreci kolaylastiracak, isletmelerin nitelikli, yeni teknolojileri kullanabilen bir isgücü ile AB pazarinda yer almasini saglayacaktir.
Bu programlar AB üyeleri disinda sadece aday ülkelerin katilimina açiktir. Bu bakimdan Türkiye'nin programlara katilimi tam üyelik perspektifi nedeniyle mümkün olmaktadir. Türkiye tam üye olana dek geçecek sürede programlara etkin katilim ile sinai altyapisini gelistirme, isgücünü egitme, istihdam ve ihracati artirma imkanina sahip olacaktir.
devami yarin...
hosça kalin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol