Merhaba Kirklareli
Merhaba sevgili çiftçiler
Dün Toprak Örnegi Alma Sekilleri hakkinda çiftçilerimize bilgiler vermistik. Bugün de daha önce yayinlamis oldugumuz çiftçi kitabini tekrar veriyoruz. Bunu yapmaktaki amacimiz çiftçilerimizin ürünlerini en saglikli sekilde yetistirebilmelerini saglamak. Bir çiftçi olarak çiftçi arkadaslarima bir nebze de olsa yarar saglayabilirsdem çok mutlu olacagim.
1. TOPRAK ANALIZLERININ AMACI
Topraklarda bulunan bitkiye yarayisli besin maddesi miktarlarini bularak o topraklarda yetistirilecek bitkilerin istegi olan gübre cins ve miktarlarini ortaya koymaktir. Çiftçinin kafasinda daima tarlasinda yetistirdigi ürün için hangi gübrenin, NE KADAR, NE ZAMAN ve NASIL kullanilacagina dair sorular vardir.
HANGI GÜBRE ?
NE ZAMAN?
NE KADAR?
NASIL ?
Gübreleme yapilmadan önce hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasil kullanilacagini Ögrenmek gerekir..
Kârli bir gübreleme ancak, bitkinin istegi olan gübre cins ve miktarini bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve sekilde topraga uygulamakla yapilabilir. Burada önemli olan diger bir hususta gübreye en az parayi vererek en fazla ürünün nasil kaldirilacagini bilmektir. Fazladan atilan gübre fazla para demektir. En kazançli gübrelemeyi yapabilmek için öncelikle topragi m izdaki besin maddesi miktarini bilmemiz gerekir. Iste bunun için toprak analizi yaptirmaliyiz.
Toprak analizleri bu amaçla kurulmus laboratuarlarda kimyasal yollarla analiz edilir. Bu analizler sonucu toprak içerisindeki bitkiye yarayisli besin maddesi miktarlari ortaya konur. Ve böylece o toprakta yetistirilecek bitkinin büyümesi ve iyi bir ürün alinmasi için hangi besin maddesinin eksik oldugu bilindiginden, topraktaki bu eksigi tamamlayacak miktarda gübrenin atilmasi en kazançli olanidir.
Ülkemiz topraklarindaki tuzlanma ve çoraklasmanin baslica sebebi asiri gübreleme ve sulama suyunun yanlis kullanimidir. Dogal gübrelerle karsilanamayan bitki besin maddelerini yapay (Kimyasal Gübrelerle) karsilamak zorundayiz. Bunu yaparken bitkinin ve topragin isteklerine göre gübreleme yapilmalidir. Aksi halde toprakta besin dengeleri degisir. Istenmeyenler gereksiz yere artarken, istenilenler azalir. Hatta fazla besinler gerekli olanlarin alinmasina engel olarak ürün veriminde azalma, fizyolojik hastaliklara bile yol açabilmektedir. Atilacak fazla miktarda gübre zaten bitkiler tarafindan alinamayacagindan bosuna atilmaktadir.
Toprakta, sulama suyu kullanimi gübreleme kadar önemlidir. Zira içerisindeki kimyasallar, topragi bozdugu zaman, iyilestirilmesi çok zor, pahali ve bazen de imkansizdir. Bu nedenle suluma sularini mutlaka analiz ederek kullanilmadir.
Toprakta tuzlanmanin en önemli sebepleri, bölgenin yagis durumu, arazinin yüzey ve iç drenaji ile sulama suyunun kalitesidir. Ayrica yanlis gübreleme sonucunda, topraga fazla miktarda azot, fosfor ve potasyum verildiginden tuzlulasmaya neden olmaktadir. Bu gibi durumlarla karsilasmamak için mutlaka toprak analizi yaptirilmali ve analiz sonuçlarina göre bilinçli gübreleme yapilmalidir.
Bugün tiptaki uygulamalarda nasil kan, seker, bakteri ve idrar analizlerine dayanilarak reçeteye ilaçlar yaziliyorsa, gelismis ülkelerde de tarim sektöründe gübre, sulama suyu vb. girdi kullanimlari da analiz raporlarina dayanmaktadir. Zira yanlis gübrelerle ve ilaçlarla yapilan tarim, üretilen gidalari zehirleyebilmekte ve insan sagligini tehdit etmektedir.
Ülkemizde kurulu analiz laboratuarlarinin gerek kapasite, gerek donanim, gerekse hiz ve sonuç güvenilirligi bazilarinda yetersizdir. Bilgisayar destekli en son teknolojik donanimlarla laboratuarlarin yenilenmesi veya yenilerinin kurulmasi gerektiginin bilincinde olan Edirne Ticaret Borsasi yaklasik 600.000.000.000.- TL. lik yatirim yaparak TOPRAK ANALIZI=KALITE + YÜKSEK VERIM sözünden hareketle, Avrupa'daki en ileri teknolojiye sahip, Türkiye'de esi olmayan Toprak Tahlil Laboratuari ile Ürün Laboratuarini hizmete açmistir.
Laboratuarlarimiz en son teknlojiye sahiptir. Analizler sembolik bir ücret karsiliginda yapilmaktadir. Toprak analiz ücreti 2003 yili için numune basina 10.000.000.-TL dir. (Raporda sonuçlari bulunan analizlerin diger kuruluslarin laboratuarlarinda yapilmasi halinde ücret 615.000.000.-TL içersinde makro ve mikro elementler, kireç, organik madde, bünye, tuzluluk, pH, toplam azot ve faydali fosfor sonuçlari bulunmakta, elde edilen neticelere göre topraga verilecek gübre miktarlari ve uygulama zamanlari çiftçilerimize bir rapor halinde bildirilmektedir. Laboratuarlarimizda ayrica yaprak, sulama sulari, gübre analizleri ve hububat analizleri de yapilabilmektedir.
yarin GÜBRELEME AMACIYLA TOPRAK ÖRNEÄzI ALINMASI
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da deniz ulaşımı normale döndü
02 May 2025 -
Milletvekili Sarıçam ve Başkan Talay, Pınarhisar'da Bayram Coşkusunu Paylaştı
03 Nis 2025 -
Kırklareli MHP İl Başkanı Savaşan, Bayramda Gönül Dostlarıyla Bir Araya Geldi
03 Nis 2025 -
Kırklareli Bayramlaştı
03 Nis 2025 -
Sağlık Bakanlığı'ndan Kırklareli'ne Övgü
03 Nis 2025 -
Annelerin Hesabına Bayramdan Sonra Binlerce Lira Yatacak
03 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol