Merhaba Kirklareli

Dünün Devamidir
4-Kargi 5-20 cm. uzunlugundaki meyve dallaridir. Üzerinde meyve gözü bulunanlar taçli kargidir. Kargilarin ucunda bazen odun gözlerine bazen de bazi armutlarda dikenlere rastlanabilir. Bunlarin meyve gözüne dönüsmesi 1-10 yilda olur. Kargilarin üzerindeki odun gözleri de zamanla topuz ve lamburtlara dönüsebilir.
5-Dalcik Kargi ile odun dali arasinda bir meyve dalidir, meyve gözü ile sonuçlanir. Budamada zorunluluk olmadikça dokunulmamalidir. Meyve agaçlarinin ilk yillarinda dalciklarin ucundaki meyve gözleri alinmalidir.
6-Çitanak Topuz, lamburt, kese ve kargilarin bir arada olmasiyla olusur. Daha çok yasli agaçlarda görülür. Agaçta fazla miktarda bulunmasi agacin yaslanmasina isarettir. Gençlestirme budamasi sirasinda bunlarin bir kismi çikarilmalidir.
6.Terbiye Sistemleri
6.1.Merkezi Lider Terbiye Sistemi
Bu tip bir budama seklini çögür anaci, MM111, MM106, gibi kuvvetli veya yari bodur gelisen anaçlar üzerinde asili olan elma çesitlerinde uygulamak mümkündür. Genç elma agaçlari için en kolay terbiye sistemi merkezi lider sistemidir.
Dikim, sonbaharda agaçlarin yaprak dökümünden ilkbaharda gözler uyanincaya kadar olan sürede yapilabilir.
Meyve bahçesinde dikilecek fidan dalli veya kamçi seklinde dalsiz olabilir. Dikim sistemine göre açilan çukurlara asi noktasi 5-10 cm toprak yüzeyinde olacak sekilde kök tuvaleti fidanlar dikilir. Eger fidan kamçi seklinde dalsiz fidan ise dikimden sonra bunun 75 cm üzerinden tepesi vurulur. Tepesi vurulurken ki son göz asi noktasinin ters tarafinda olmalidir. Böylece yetisen agaç bir denge halinde olur. Eger bir veya iki yasli dalli fidan dikilecekse 4-5 adet genis açili yan dal birakilir, tepesi de en üstteki yan dalin 25 cm. üzerinden vurulur. Toprak seviyesinden itibaren 45 cm. e kadar olan dallar dipten çikarilir. Bu yan dallarin 1/3'ü kesilerek uç alinmalidir. Yan dallar agaç etrafina esit mesafeden yerlestirilmelidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol