Merhaba Kirklareli

Kiraz ye Visne Yetistiriciligi - 1
iklim istekleri Kiraz yetistiriciliginde iklim faktörlerinden en önemlisi sicakliktir. Çiçek tomurcuklan -2,4 °C'ye kadar dayanabildikleri halde, açmis çiçekler -2°.C'de donarlar. Visnelerin odunsu kisimlari ise -40 °C'ye kadar dayanabilirler. Visneler düsük sicakliklara kirazlardan daha fazla dayanirlar. ilkbaharda çiçeklenme kirazlardan daha sonra oldugu için visne çiçeklerinin ilkbahar geç donlarindan zarar görme olasiligi daha düsüktür. Kirazlar için kis dinlenme istekleri visnelerden daha önemli ofup, dinlenmeden çikabilmeleri için yeterli kis sogugu almalari gerekmektedir. Soguklama ihtiyaçlari karsilanmamis kirazlarin çiçeklenmelerinde gecikme ve düzensizlikler görülmektedir. Lambert, Napolyon ve Bing gibi yüksek soguklanmaya ihtiyaç gösteren kiraz çesitlerinde daha belirgindir. Kirazlarda kis dinlenme isteklerini yeterince karsilayamayisi döllenme yönünden de sorun yaratmaktadir. Çünkü, ilik geçen kislardan sonra, düsük soguklama ihtiyaci gösteren çesit, yüksek soguklama ihtiyaci gösteren çesitten daha erken çiçeklendiginden, bu iki çesit birbirini tozlayip dölleyemezler. Visneler ise, kendine verimli oldugu için, bu konuda bir sorun yoktur. Genel olarak kiraz ve visnelerde +7,2 °C'nin altinda soguklama süresi 1100-1 700 saattir. Kiraz ve visne yetistiriciliginde, yagisin yil içinde düzenli olarak yayilmasi en uygun olanidir. Genel olarak 600 mm yagis alan yerlerde kiraz, 400 mm yagis alan yerlerde ise visne yetistiriciligi sulamaya gerek kalmadan yapilabilir. Kiraz ve visnelerde çiçeklenme ve meyve olusumu esnasinda havalarin yagisli gitmesi istenmez. Çünkü çiçeklenme zamaninda yogun yagmur döllenmeyi güçlestirir ve mantar zararinin artmasina neden olur. Yine meyve olgunlasmasi esnasinda yagabilecek yagmur meyvelerin çatlamasina neden olarak, pazar degerini düsürür.
Kiraz ye Visne Yetistiriciligi - 2
Toprak istekleri iyi drene edilmis, derin, havalanabilen ve yaz aylarinda düzenli olarak sulanabilen topraklar kirazlar için en uygun topraklardir. iyi drenaja sahip olmayan fakir topraklarda agaç zayif gelisir ve seyrek meyve dallari meydana gelir. Visneler ise, toprak açisindan daha toleranslidir. Visneler kuru, kumlu veya kireçli topraklarda da yetistirilebilirler.
Bahçe Tesisi Visnelerde döllenme sorunu olmadigindan tek çesitle de bahçe tesis edilebilir. Kirazlar kendine kisir oldugundan ana çesitler, dölleyici çesitten hiçbir zaman iki siradan fazla uzakta olmamalidir. Bu ilkeyi dikkate alarak gerek döllenme gerekse hasat ve pazarlama kolayliklari için; bahçeye erkenden geçe dogru olacak sekilde en az 4-5 çesit, hatta 7-8 çesit dikilmelidir.
Sulama Yillik yagisin 600 mm ve üzerinde oldugu yerlerde kirazi 400 mm ve üzerinde ise, visneyi sulamaya gerek yoktur. Bu yagislarin altinda ki yerlerde ise yilda 2-3 kez sulama yapilmasi gerekir. Gübreleme Kiraz ve visne bahçelerinde Özellikle ilk kurulus devresinde dekara 2-3 ton yanmis çiftlik gübresi verilmesi ve bunun 2 yilda bir tekrarlanmasi agaçlarin gelismesi açisindan yararlidir. Dikimi izleyen ilk yillarda, yani agaçlarin tesekkülü esnasinda çok kuvvetli gübre verilmesi sakincalidir. Çünkü kuvvetli vegatatif gelisme gösterir ve meyve tesekkülü gecikir. Ancak verime yatmis agaçlarda durum farkli olup, bunlara her yil yukarida belirtilen çiftlik gübresi disinda yapilacak toprak ve yaprak analizleri dogrultusunda kimyevi gübre verilmelidir.
Budama Yaygin olarak uygulanan budama her ikisinden de modifiye lider sistemdir. Modifiye lider sisteminde genel esaslar elma ve armuttakinin aynisidir. Ancak kirazlarda, çatal dallarin yarilmaya hassasiyeti nedeniyle kuvvetli çafi dallarin olusturulmasina Özel bir dikkat gösfermek gerekir.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol