Merhaba Kirklareli

Eylül Ayi Tarim Faaliyetleri -3
TAVUKÇULUK
a) Kümesler onarilarak kisa hazirlik yapilir. Badanalanir ve dezenfekte edilir.
b) Çesitli yemler üzerinden tavuklarin beslenmelerine devam edilir. Tavuklar sik sik aniz ve yoncaliklara saliverilmelidir.
c) Çesitli tavuk hastaliklarina karsi koruyucu asilar yapilir ve önleyici ilaçlar verilir.
ARICILIK
a) Kovanlarda bakim isleri devam eder. Soguk bölgelerde kovan agizlari daraltilir.
b) Çesitli ari hastalik zararlilari ile mücadele edilir.
c) Bal hasadi devam eder. Soguk baslayan bölgelerde kovanlarda kislik yem durumlari kontrol edilir.
Bugday Yetistiriciligi - 1
iklim ve Toprak istegi Bugday genis bir adaptasyon yetenegine sahip olmasina ragmen fazla sicak ve nemden hoslanmayan bir serin iklim tahilidir. Özellikle gelisiminin ilk dönemlerinde (çimlenme-kardeslenme) sicakligin 8-10 °C, bagil nemin % 60'in üzerinde olmasi yeterlidir. Kardeslenme ve sapa kalkma arasinda da fazla sicaklik istemez. 10-15 °C sicaklik, % 65 nem, az isikli ve yari kapali havalar uygundur. Sapa kalkma ile sicaklik ve nem istegi artar. Basaklanma döneminin hemen öncesinde bagil nemin yüksek olmasi bugday verimini olumlu yönde etkiler. Döllenme ile birlikte, düsük nem ve yüksek sicaklik tanenin niteligini yükseltir. Gelisme dönemine uygun dagilmis 500 mm bir yagis maksimum verim için yeterlidir. Bununla birlikte bazi bugday çesitleri 250 mm yagis alan alanlarda da yetistirilebilmektedir. Bugday degisik tip topraklarda yetisebilen bir bitkidir. Verimsiz kiraç topraklarda ve verimli taban alanlarda yetistirilebilen birçok bugday çesidi vardir. Bununla birlikte bugday için en uygun topraklar, drenaji yeterli olan derin killi-tinli topraklardir.
Toprak Hazirligi Bugday tariminda toprak islemenin zaman ve yöntemi, islemede güdülen amaçlara baglidir. Nadas-ekim sisteminin uygulandigi kurak yari kurak bölgelerde, toprak islemenin amaci yabanci otlari yok etmek, toprakta suyu biriktirmek ve korumaktir. Erozyona yol açmayacak toprak isleme yöntemlerinin uygulanmasi da önemlidir. Toprak islemede, topragi altüst etmeyen, devirmeyip alttan isleyen aletler kullanilmalidir, ilk islemeler için kirlangiç kuyrugu pulluk, kazayagi ve benzeri aletler kullanilmalidir. Nemli ya da sulanan, nadassiz tarim uygulanip her yil ürün alinan yerlerde toprak, hasattan hemen sonra gölge tavi varken pullukla 15-20 cm derinliginde sürülmelidir. Ekimden öncede kazayagi + tirmik takimiyla ikileme yapilip iyi bir tohum yatagi hazirlanmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol