Merhaba Kirklareli

Çay Yetistiriciligi - 1
Iklim ve Toprak istegi Çay yetismesine etki yapan en önemli etken iklim ve topraktir. Yillik sicaklik ortalamasinin 14 °C'nin altina düsmemesi, toplam yillik yagisin 2000 mm'den az olmamasi ve aylara göre dagiliminin düzenli olmasi, bagil nem oraninin ise en az % 70 olmasi, çay bitkisinin normal gelisimi için gerekli olan kosullardir. Çay bitkisi kumdan kile degin degisen yapidaki asit tepkimeli topraklarda yetisebilmektedir. Çay bitkisi kalsiyumu sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle gelisme ortaminin asit tepkimeli olmasini ister. Çay bitkisi genelde pH 4.5-6 arasinda olan topraklarda optimum gelisme gösterir. Toprak pH'si asit ya da alkali yöne dogru gittikçe, gelismesi olumsuz yönde etkilenir.
Budama Budama; çalilasmis, verimden düsmüs çay ocaklarinin yeniden sürgün verim ve kalitesinin artmasina yardim etmektedir. Budamadan sonra gelisen taze sürgünler kalite unsurlari bakimindan zengin oldugu gibi, büyüme güçleri de yüksek olan sürgünlerdir. Bu sürgünlerden üretilen kuru çayda o nispette kaliteli olmaktadir.
Çay bitkisi dogada gelismeye birakildiginda agaç sekline dönüsür. Böyle bir durumda yaprak hasadi güçlestigi gibi, sürgün verimi de düser. Bu nedenle çay bitkisi, topraga yakin yükseklikte dallandirarak, düzgün bir toplama seviyesi ve bol sürgün olusumunu saglamak amaciyla budamaya tabi tutulur.
. Budama, çay fidanini dallandirarak kisa zamanda tabla olusumuna sebep olur.
. Genis tabla yüzeyi olusturarak ürün verimini artirir.
. Ocak aralarini kapatarak yabanci otlarin büyümesine mani olur.
. Budama, çalilasmis, verimden düsmüs ocaklarin tazelenip sürgün veriminin artmasina yardim eder.
. Budamadan sonra büyüyen sürgünler kuvvetli ve taze, elde edilen kuru çay da kaliteli olur.

Çay Yetistiriciligi - 2

Gübreleme Çayin gübrelenmesinde kullanilacak gübreleri; organik ve kimyevi gübreler olarak gruplamak mümkündür. Organik gübrelerin basinda ahir gübresi gelir. Bitki artiklari ile çayliklarin yüzeysel olarak örtülmesi de organik gübre olarak kabul edilir. Ahir gübresi, bir yandan topragin kolay tava gelmesini saglarken, kumlu topraklarda, toprak parçaciklarini birbirlerine baglar ve killi topraklarda parçaciklar arasindaki bagi gevseterek kök gelismesi için daha uygun ortam hazirlar. Ahir gübresinin etkisi, giderek azalmak suretiyle 3-4 yil sürer. Diger bir organik gübre olan, çayliklarin bitki artiklari ile örtülmesi (malçlama), özellikle meyilli arazilerde kurulmus çayliklarda toprak ve su korunmasinda etkili olur. Çay topraklarinin malçlanmasi, topragin çatlamasini önledigi gibi, yagmur damlalarinin etkisi ile topragin balçiklasmasini da önler.
Kimyevi Gübreler, bilesiminde bir veya birden çok bitki besin maddelerini ihtiva eden gübrelerdir. Düz alanlarda kurulu çayliklarda gübreler, bitkinin taç iz düsümü dikkate alinarak, daire seklinde bitki etrafina serilerek verilmelidir. Meyilli alanlardaki çayliklara da olanaklar elverdigince, gübreler esit ve düzgün sekilde toprak yüzeyine serpilerek verilebilir. Dar teras yapilmis alanlardaki çayliklarda ise gübreler, terasin iç ya da yukari kismina, toprak yüzeyine serpilerek uygulanir. Gübreler hiçbir zaman çayliklarin üzerine serpilerek verilmemelidir. Bu sekilde yapilan gübreleme, çay bitkisinin yapraklarinda zarar meydana getirmekte ayrica, gübrenin büyük bir bölümü topraga ulasmadan, yagmurla yikanip gitmekte, bitki bu gübreden faydalanamamaktadir. Son yillarda yapilan toprak analizleri sonucunda çay bahçelerinde kullanilacak en uygun kimyasal gübrenin 25510 (NPK) terkibindeki kompoze gübre oldugu tespit edilmis olup, her yil dekara 70 kg kompoze gübre verilmesi önerilmektedir.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol