Merhaba Kirklareli

Sevgili Okuyucular;
Evlatlarimizin, askerlerimizin kaniyla kazanilmis topraklarimizin cehalet ve bilinçsizlikle kaybedilmemesi için topraklarimizin asitlik, tuzluluk, iletkenlik ve organik madde problemleriyle mücadalede baslatilan TOPRAÄzA SEKER (KIREÇ) SOFRAYA LEZZET KATALIM adli Kirklareli tarim Platformu'nun baslattigi asitik topraklarin iyilestirilmesi dogrultusunda dilimin döndügünce asitik topraklarla mücadelede kullanilan tarim kireçlerini tanitmaya çalisiyoruz. Gazetemizin çiftçimize bilgileri aktarmasi dogrusu toprakta saglik, insanda saglik olgusu düsüncesiyle ve topragimiza görev bilinciyle yapilmakta. BILIYOR MUSUNUZKI KIREÇ IHTIYACI OLAN TOPRAÄzA KIRECINI ATTIÄzINIZ ZAMAN YEDIÄzINIZ MEYVELER VE SEBZELER TATLI OLUR. LÜTFEN ÇIFTÇI KARDESLERIN ÖNCE TOPRAK ANALIZINI YAPALIM. IL TARIM MÜDÜRLÜÄzÜNDEKI ARKADASLARIMIZLA DAIMA DIYALOGDA OLUN. ONLARDA EMINIM SIZE HIZMETTE ONUR DUYUYORLARDIR. BEREKET OLA...

BARKISAN TARIM KIRECI
YAZANLAR
ZIR. MÜH. GÜVEN AKAR
ZIR. MÜH. AMAÇ KESKIN
FARKLI KALSIYUM BILESIKLERININ KARPUZ (Citrullus lanatus) BITKISINDE VERIM, BESLENME VE BAZI KALITE ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKISI1
A. LEVENT TUNA2 ÖMER ÖZER3
Çizelge 5'de kavakli beldesi2nde kurulan denemey ait varyans analiz tablosu verilmistir. Tabloya göre, kalsiyum asetat yöntemi ile belirlenen miktarda kireç (C konusu); topraga ilave edildiginde en yüksek verim alinmis olup bu istatitiki anlamda %1 seviyesinde önemli çikmistir. Ayrica bu lokasyonda, kireç verilmemis olan "A konusu" yani sahit parselde bitkilerin çimlenmesi dahi söz konusu olmamis ve bu parselden verim alinamamistir. Yine çizelge 6'da Velimese Beldesi'nde kurulan denemede en yüksek verim "C konusu"nda elde edilmistir. Bu isatatistiki anlamda % 5 seviyesinden önemli çikmistir. Çizelge 7'de Üsküpdere Köyü'nde ve çizelge 8'de de Osmancik Köyü'nde kurulan denemelere ait varyans analiz tablolari incelendiginde en yüksek verimler yine C konusundan alinmis olup, bu istatistiki anlamda her iki deneme lokasyonunda da % 1 seviyesinde önemlidir.


SONUÇ
Sonuç olarak Trakya Yöresinde asit karakterli topraklara kireç (CaCO3) tatbik edilmesi, ayçiçegi bitkisinin verimi üzerinde önemli bir artis saglanmistir. Ayrica verim artisinin yanisira toprak reaksiyonunun nötr seviyeye çekilmesi ve tarimsal anlamda topragin südürülebilirligi açisindan da asit karakterli topraklarin kireçlenmsei önemli bir olgu olarak görülmektedir.
Özellikle Kavakli Beldesi'ndeki deneme lokasyonunda sahit (kireç kullanilmamis) parselde her üç tekerrür de bitkilerin önemli bir orani çimlenmemis ve çimlenen bitkiler de normal bir gelisim göstermemistir.
Devam Edecek... haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol