Merhaba Kirklareli

Sevgili çiftçiler hepimizin elinde yazili veya akilda olan tarim bilgilerimizle bir tarim takvimimiz mevcuttur muhakkak. Bazi ülkelerde bu takvimi her panoda görürsünüz. Dilerim size ait olan kisimlarla kendi takviminizi hazirlamis olursunuz.
Tecrübe en büyük ders ise bile hepimizin zaman zaman ya yazidan ya birbirimizden ögrenecegi çok sey var. Bu yüzden size T.C Tarim ve Köyisleri Bakanligi'nin hazirladigi Takvim Rençber 2006'yi bölüm bölüm vermeye çalisacagiz. Ürününüzde bereket yilinizda güzellikler olsun.

Ocak Ayi Tarim Faaliyetleri-1
TARLA ZIRAATI
a) Kisi ilik geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapilir. Ekimle birlikte topraga gerekli gübreler verilir.
b) Yesil gübre amaciyla güneyde bakla ekimi yapilir.
c) Kabarik tarlalar log denilen yuvarlak silindir taslarla bastirilir. Sik olan hububat tarlalarinda filizler hayvanlara yedirilir.
d) Ambarlarda gerekli koruma ve mücadele isleri yapilir.
MEYVECILIK
a) Fidan çukurlari açilir. Bahçe topraklari uygun yerlerde derince bellenir ve gübrelenir.
b) Fidanlarin sökülmeleri, katlanmalari ve dagitim isleri yapilir. Iklimi ilik olan bölgelerde fidan dikimleri yapilir. Zeytin fidanlari dikilir. Elma ve armut tohumlari tavalara atilir.
c) Zeytin ve turunçgillerde budama yapilir. Kalem asisi hazirligina baslanir.
d) Bütün meyve bahçelerinde kis ilaçlamasi yapilir.
e) Turunçgiller, muz ve hurma hasadi yapilabilir. Ambalaj ve pazarlama isleri devam eder. Ürünler ambalajlarda teknige uygun bir sekilde muhafaza edilir.
BAÄzCILIK
a) Ilik bölgelerde asma dipleri açilir. Bogaz kökleri temizlenir. Gübreleme yapilabilir. Bazi iliman bölgelerde derin krizma yapilir.
b) Soguk hava depolarinda muhafaza edilen üzümler piyasaya sevkedilir.

Ocak Ayi Tarim Faaliyetleri - 2
SEBZECILIK
a) Seralarda turfanda sebzecilik isleri devam eder.
b) iklimi uygun bölgelerde sicak yastik hazirliklari baslar. Ay sonuna dogru tohumlar sicak yastiklara ekilir. Bazi sebze fidelerigde sasirtma yapilir.
c) Geç kalmis bahçe belleme isleri tamamlanir. Çesitli gübreler uygulanir.
d) Ilik iklimli bölgelerde bazi sebzelerin ekimi yapilir.
e) Seralarda ve sicak yastiklarda sulama, uç alma ve çapalama isleri yapilir, zararlilarla mücadele edilir.
f) Lahana, kivircik salata, pirasa, ispanak, maydanoz gibi kis sebzelerinin hasadi yapilir. Ambarlarda ve soguk hava depolarinda sebzeler muhafaza edilir. Ambalajlanarak pazara sevkedilir.
HAYVANCILIK
a) Birçok yerde hayvanlar genellikle ahirda oldugu için ahirlarin bakimi önemlidir. Ahirlar temizlenmeli, havalandirmali, hastaliklarla mücadele için önlemler alinmalidir.
b) Hayvanlar çesitli yemlerle beslenmeli, zararlilarla mücadele edilmeli ve bulunduklari ortamin havasi temiz tutulmalidir.
c) Dogum hazirliklarina baslanir.
d) Bazi ilik bölgelerde hayvanlar meralarda otlatilir.
e) Hayvan hastaliklarina karsi koruyucu asilar yapilir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol