Merhaba Kirklareli

Dünün devami
Kimyasal Mücadele Baglar budandiktan sonra, gözler henüz uyanmadan bordo bulamaci ile kis ilaçlamasi yapilir.
Yagislarin getirecegi yeni bulasmadan korunmak için bordo bulamaci ile yaz ilaçlamasinin sürdürülmesi yararli olmaktadir.
Bag Zararlilari
Bag Filokserasi Bir çesit yaprak biti olup Amerikan asmasinda hem kök ve yaprakta, yerli asmada ise kök formu bulunur. Kökte yasayan formlari kisi nimf halinde asmanin ana köklerinde geçirmektedir.
Filoksera omcalarin köklerini emmek suretiyle zarar verir. Kök uçlarinin emilmesi sonucu köklerde anormal büyümeler ortaya çikar. Ayrica, sürgünlerde durgunlasma olur, bogum aralari kisalir, yapraklar küçülür ve sonuçta omcalar kurur.
Mücadelesi kültürel önlemlerle yapilmaktadir. Filoksera ile bulasik olanlardan hiçbir sekilde çubuk alinmamali, bulasik alanlarda kurulacak baglar Amerikan asma anaçlari üzerinde asilanmali, anaçlar temiz olmali ve gerekirse çubuklar karbonsülfür ile dezenfekte edilmelidir.
Salkim Güvesi Ergin kelebek olan bag zararlisinin tahribati larva döneminde olur. Kelebeklerin üst kanatlari kahve rengi, gridir. Yumurtalari oldukça küçük olup, erginler mayis ayinda çikar ve yumurtalarini salkimlara koyarlar.
Salkim güvesinin en etkin zararlari koruk ve bilhassa olgunlasmis daneleri delerek yerler ve çürümelere neden olurlar.
Zararin önlenebilmesi için kelebekler yumurtalarini birakmadan yok edilmesi sarttir. Zarari daha çok çiçek devresinden itibaren arttigindan bu dönemde mücadeleye baslanmali ve 15-20 gün araliklarla 3-4 ilaçlama yapilmalidir.
Bag Göz Kurdu Bag göz kurdu larvalari ilkbaharda gözler uyanmadan önce kisladiklari yerlerde gözlere dogru tirmanirlar. Gözün içini yiyerek gözün ölmesine ve dolayisiyla açilmasina engel olurlar. Böyle bir baga bakildiginda don vurmus gibi görünür.
Kültürel mücadelede, bag göz kurdu kisi larva halinde omcanin çubuklarinda geçirdiginden ilkbahara girerken kesilen çubuklar imha edilmelidir. Ayrica bag göz kurdunun zararli oldugu baglar Mart ayinin ikinci yarisindan itibaren gözlem altinda tutularak bir omcada 1-2 larva saptandiginda ilaçli mücadeleye geçilmelidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol