Merhaba Kirklareli

Atatürk Dönemi Ekonomi Politikalari ve Kooperatifçilik
Türkiye azgelismis ülkeler arasinda emperyalizme karsi ilk bagimsizlik savasini veren ve sosyalist ülkeler disinda ekonomi de ilk planli kalkinma modelini deneyen bir ülkedir. 1930'lu yillarda bu modeli basariyla hayata sokmus ve Türk ekonomi tarihinde hala etkin olan bir kurumsallasma süreci baslatmistir. Türkiye'nin bagimsizlik savasi, daha sonralari pek çok üçüncü dünya ülkeleri için bir model olarak benimsenmistir. 1930'larda uygulamaya koydugu güdümlü ve planli kalkinma modeli de, özellikle ikinci Dünya Savasi sonrasinda basta Fransa olmak üzere, pek çok gelismis ve gelismekte olan ülkelerin basvurdugu kalkinma yöntemlerinden biri olmustur.
Bu yazida, Atatürk dönemi Türkiye'sinin genel görünümünü kisaca animsattiktan sonra, fazla yorum yapmadan, "Atatürk dönemi ekonomi politikalari ve kooperatifçilik" konusu kronolojik bir yaklasimla ele alinacaktir. Yorumu, verilen bilgiler çerçevesinde okuyucularin yapmasi düsünülmektedir.
Türkiye, 1920'lerin ilk yarisina, ta 1912'lerde baslayan savaslarin etkisiyle yorgun, yoksul ve bitkin girmistir. Nitelikli isgücünün ve yatirima dönüsmüs sermayesinin büyük bir kismini kaybetmistir; olanlarin da büyük bir çogunlugu (demiryollari, tersaneler ve limanlar, tuz, içki, tütün rejisi, ihraçlik ürünlerin ticareti, madenlerin büyük bir bölümü, vb. ) yabancilarin elinde veya imtiyazlarinda bulunuyordu. Yeni bir dünya görüsünü benimseyecek nitelikli insan sayisi son derecede azdi; okur-yazarlik orani yüzde yedi civarinda idi.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol