Misir Yetistiriciligi-2
Ekim Sikligi En uygun ekim sikligi kullanilan çeside, ekim zamanina, yetistirme amacina, yükseltiye, iklime, sulama miktarina ve topragin durumuna göre degisir. Sik dikim koçan baglamayan bitki sayisini ve yatmayi arttirir, tane/sap oranini düsürebilir. Ayrica sik dikim yapilan tarlada bitkinin su ve gübre gereksinimi artar. Çok seyrek ekim Ise birim alandan alinan ürün miktarinin azalmasina neden olur. Bitki sikligi çeside göre sira üzeri 18-25 cm, sira arasi 70 cm olacak sekilde ayarlanmalidir. Serpme ekimlerde ve ikinci ürün aniza ekimlerde % 10 kadar fazla tohum atilmalidir.
Bakim Misir bitkisinde sulama, gübreleme, hastalik ve zararlilarla mücadele disinda önemli diger bir bakim islemi yabanci ot kontrolüdür. Misir bitkisinde iik 3-5 hafta yabanci ot kontrolü bakimindan kritik bir dönemdir. Arastirma sonuçlari boyu 15-20 cm'e ulasan yabanci otlarin misir verimini olumsuz etkiledigini ortaya koymaktadir. Bitkiler 10-15 cm boya ulasinca seyreltme yapilir. Seyreltme sirasinda ilk çapa uygulanmali. Ikinci çapa, bitkiler 40-50 cm boya ulastiginda bogaz doldurma ve azotlu gübre verme döneminde yapilmalidir.
Gübreleme Misir verimli topraklarda daha iyi yetistigi için toprak dengeli bîr sekilde gübrelenmelidir. Gübrelemede foprak tahlili yaptirmak esastir. Eger toprak tahlili yapilmamissa; dekara 20-25 kg saf azot, 8-10 kg saf fosfor verilmelidir. Azotlu gübrenin yarisi, fosforlu gübrenin ise tamami ekimle birlikte, azotlu gübrenin kalan diger yansi bitkiler 40 cm boylandiginda gübreli çapa makinesi Ile topraga verilebilir. Sulama Misir bitkisi yilin en sicak döneminde yetisen bir bitki oldugundan su tüketimi fazladir. Ancak bunun yaninda misir tarla bitkileri arasinda suyu en etkili kullanan, yani birim su ile en fazla kuru madde üreten bir bitkidir. Iyi bir verim Için degisen toprak yapisina göre 3-4 kez sulama yapilmalidir.
Misir Yetistiriciligi-3
Hasat-Harman Misirda hasat olgunlugu tanelerdeki nem orani ölçülerek tayin edilir. Nem ölçme olanaginin olmadigi durumlarda olgunluk tanedeki degisim gözlenerek anlasilmaya çalisilir. Hasat, koçan kavuzunun kuruyup, misir tanesinin sertlestigi, normal rengini aldigi, tanenin sömege baglandigi yerde siyah leke olustugu zaman yapilmalidir. Misir hasat ve harmaninda kullanilmak üzere, misir hasat tablali biçerdöver, misir hasadi için ayarlanmis tahil biçerdöveri ve koçan toplayici makineler mevcuttur. Makineli hasadin mümkün olmadigi durumlarda, koçan kabuklari elle soyulup koçanlar toplanir, fane nemi düsünceye kadar serende veya açikta kurutulur, ianeleri taneleme makinesi ile ayrilir. Uzun süreli depolama için misir ürününde rutubet orani % 13'e düsürülmelidir. Sayet rutubetli bîr sekilde depolama yapilirsa, kizisma ve küflenme ile üründe zararlar meydana gelecektir. Misir Yetistiricilerine Uyarilar
. Misir tariminda erken ekim yapmak, iyi ve uygun tohumluk seçmek, çeside uygun bitki sikliginda yetistirmek, yüksek verim elde etmenin Ilk sartidir.
. Misir, toprakta su göllenmelerine karsi hassas olup, drenaji iyi havadar topraklar tercih edilmelidir.
. Bitki sikliginin artmasi tepe püskülü ve koçan püskülü çikisini engeller, bu durum tane oraninin azalmasina, olgunlasmanin gecikmesine yol açar.
. Tepe püskülü ve tozlanma dönemini içeren çiçeklenme döneminde meydana gelecek su açigi, koçanda tane sayisinin azalmasina yol açarak büyük ölçüde verim azalisina neden olur.
. Sabah erken saatlerde misir yapraklarinda, rulo halinde kivrilma görülürse, misir sulanmahdir.
. Döllenme sonrasi veya süt olumda koçan üstü aksaminin kesilmesi verimi % 33'e kadar azaltir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol