Merhaba Kirklareli

Arpa Yetistiriciligi - 3
Hastaliklari
Arpa Kapali Rastigi Mantari bir hastaliktir. Bugday sürmesine benzer. Hasta bitkinin doneleri kati ve siyah rastik parçalari olur. Ekimden önce tohumlara civali ilaçlar uygulanmalidir.
Arpa Açik Rastigi Mantari bir hastaliktir. Hasta bitkinin basaklari siyah bir toz kitlesi durumundadir. Ilaçli mücadelesi yoktur. Dayanikli çesitler ekilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalidir.
Hasat, Harman ve Depolanmasi Arpada hasadi geciktirmek hem verimi arttirir, hem de su oraninin düsmesini saglar, iyice kurumadan hasat edilmis arpa ürününde kavuzlar kolayca renk atar, kalite düser. Hasat tirpan veya orakla yapiliyorsa, kirilmasini önlemek için, hasada sabahin erken saatlerinde çigli havada girilmelidir. En iyi hasat biçerdöverle yapilanidir. Bu taktirde tam olumu fazla geciktirmemelidir. Biçerdöverle hasatta özellikle biralik arpalarda danenin kirilmamasi için, biçerdöver ayari önem kazanmaktadir. Arpanin depolanmasinda ambar olarak kullanilacak bina rutubet almayan kuru, havadar ve aydinlik bir yer olmalidir. Depoya getirilen arpanin su oraninin % 12-14 altinda olmasi gerekmektedir. Deponun isisi ise +4 °C civarinda olmalidir. Ambara konulacak arpa içerisinde, kizismaya sebep olmamasi için yabanci tohum bulunmamalidir.
Marul Yetistiriciligi
Toprak istegi Marul pek çok toprak tipinde yetisebildigi halde, en kaliteli ürün organik maddesi fazla, nem tutma kapasitesi yüksek ve drenaji iyi, derin tinli topraklardan alinir.
Ekim Tohum ekim zamani yetistiricilik yapilmak istenen zamana göre ayarlanabilir. Geç sonbahar ve kis yetistiriciligi için tarlaya dikim yapilmak istenen zamandan yaklasik 45 gün önce; yaz ekimlerinde ise 20 gün önce soguk yastiklara tohum ekimi yapilmalidir.
. Tohumlarin en iyi çimlenme sicakligi 15-18 °C'dir. Düsük sicakliklarda homojen çikis elde edilemezken; nötr çesitlerin disinda, 25-30 °C gibi yüksek sicaklik derecelerinde hiç çimlenme elde edilemez.
Dikim Dikim, fideler 4 yaprakli olunca, çesidin büyüklügüne bagli olarak 30-40 cm sira arasi, 20-30 cm sira üzen mesafe ile yapilir. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.
Gübreleme Çiftlik gübresi topragin fiziksel yapisini düzeltmek için kullanilan degerli bir maddedir. 8u gübrenin tuz ihtiva etmemesine, yanmis olmasina dikkat edilmelidir. Dekara 2-5 ton kullanilabilir. Sulama Marul, büyüme periyodu boyunca ayni miktarda toprak nemini, yetistigi ortamda bulmak ister.
. Tarlaya dikimden sonra eger yagis mevsimi degilse, en geç 12 gün içerisinde sulama yapilmalidir. Bas baglama devresinin basindan hasat sonuna kadar sulama araliklari 8 günden daha uzun olmamalidir.
. Çok sicak havalarda sulama, mutlaka sabah erken saatlerde yapilmalidir. Aksi halde fizyolojik hastaliklara yakalanma olasiligi artar.
Hasat Marul genelde elle hasat edilir. Hasat edilecek ürünü belirlemek tamamen deneyim isidir. Yetistiricilik ürünün iklim isteklerine tamamen uygun sartlarda ve dogru ekim zamaninda yapiliyorsa, çesidin tipik özelliklerini sergilemesi beklenebilir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol