Merhaba Kirklareli


tüketici ve sagligin korunmasi
Kanser tarama ve egitim merkezleri
Bu proje Ekim 2002'de baslatilmis ve iki yilda tamamlanmistir. Programin genel amaci, kanser tarama faaliyetleri için gerekli altyapiyi kurarak Türk toplumunun, özellikle kadinlarin meme, rahim, rahim agzi ve cilt kanserinden ölüm oranini azaltmak suretiyle, saglik durumunu iyilestirmekti. Spesifik hedefi ise, kanseri önleme ve erken taramanin gerekliligi konularinda toplum bilincini yükseltmek ve hedef kitlenin daha fazla orapda taramadan geçmesini saglamakti.
Program, kanser kontrol çalismalarinin jjlusal düzeyde genisletilmesi için bir model olusturmustur ve sosyal ve ekonomik faktörlere göre belirlenen 11 ilde gerçeklestirilmistir. Bu illerde kurulan Kanser Tarama ve Egitim Merkezleri Saglik Bakanligi'nin mevcut yapisi ile bütünlestirilmistir. Egitim, programlari gelistirilmis, saglik personeli kanserv, tarama metodolojisi konusunda egitilmistir. Ayrica, konu hakkindaki toplum bilincinin artirilmasi için pilot çalisma olarak yerel kampanyalar düzenlenmis, erken tarama tesisleri gelistirilmistir.
Programin yararlanicisi Saglik Bakanligi/Kanserle Savas Dairesi idi. Halk egitimi etkinlikleri, bölgesel ve yerel kadin kuruluslari ile saglik konusunda uzmanlasmis sivil toplum örgütleriyle birlikte gerçeklestirilmistir.
irtibat yetkilileri
Saglik Bakanligi/Kanserle Savas Dairesi'nden
Prof. Dr. Murat Tuncer
(e-posta kanser@saglik.gov.tr) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan
Figen Tunçkanat
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Türkiye'de üreme sagligi programi
Iki kollu bir strateji uygulayan bu programin genel amaci, Türk toplumunun, özellikle kadinlarin ve gençligin Cinsel ve Üreme Sagliginin (CÜS) iyilestirilmesine katkida bulunmaktir. Spesifik hedefi ise, Ulusal Kadin Sagligi ve Aile Planlamasi Stratejisi'nin uygulanmasi sürecinde, programin yararlanici kurumu olan Saglik Bakanligi'nin politikalarini desteklemek suretiyle hizmet kalitesinin yükseltilmesini, yayginlastirilmasini ve hizmete erisilebilirligin artirilmasini saglamaktir. Program ayni zamanda CÜS alaninda çalisan STK'larin faaliyetlerini de desteklemektedir. Bu faaliyetler arasinda iletisim/bilgilendirme, sosyal pazarlama, küçük çapli arastirma projeleri, topluluk içi aracilik, kadinlar için okuryazarlik kurslari ve saglik hizmetlerine talebi artirmaya yönelik projeler bulunmaktadir.
Ocak2003'te baslayan program, Saglik Bakanligi'nin hizmet içi egitim kapasitesini güçlendirmek ve tip fakülteleri ile üniversitelerin ebelik meslek yüksekokullarindaki hizmet öncesi CÜS egitimini uyumlu hale getirmek için Türkiye çapinda çalismalari içermektedir. Ayrica, özellikle anne ölümlerinin yüksek oldugu illerde doguma acil müdahale olmak üzere, dogum bakimi alaninda gerekli bilgi ve beceriler ile hizmet kalitesinin iyilestirilmesine yönelik çalismalar da yapilmaktadir. Bu çabalar gerekli tibbi ekipman alimi ile desteklenmektedir.
Projenin arastirma bileseni ise, politika olusturmada öncelikli bölgelerin tespit edilmesi ve ülkedeki kadinlarin statüsünün yükseltilmesi amaciyla Türkiye'deki nüfus ve saglik egilimleri hakkinda güvenilir, dogru ve uluslararasi normlara uygun istatistiki veriler toplanmasina yardimci olmaktadir. 2003 yilinda gerçeklestirilen Nüfus ve Saglik Arastirmasi'nin sonuçlari Ekim 2004'te yayinlanmis ve bulgular genis çapta duyurulmustur. Anne ölümleri hakkinda bir arastirma ise halen sürmektedir. Bu arastirmanin bulgulari Türkiye'deki anne ölümleri gerçegiyle ilgili saglikli bir degerlendirme yapilmasini mümkün kilacaktir. "Saglik Davranislari Arastirmasi" adli, degisik toplum katmanlarinda görülen saglik davranislari aliskanliklarini degerlendirmeyi amaçlayan bir diger arastirma ise. Saglik Bakanligi tarafindan saglanan temel saglik müdahalelerini kullanma egilimlerini saptayacak ve analiz edecek, degisik sosyoekonomik gruplar arasindaki saglik hizmetlerini arama aliskanligini belirleyen baslica faktörleri de saptamaya çalisacaktir. Ayrica, proje kapsaminda belirlenen dogum kliniklerine basvuran gebe kadinlar arasinda Cinsel Yolla Bulasan Hastaliklarin (CYBH) ve HIV vakalarinin yayginligini hesaplayabilmek, ve bu hastaliklara daha yüksek oranda yakalanma riski tasidigi düsünülen alt gruplarin hastalik sikligini tespit edebilmek amaciyla yürütülen bir baska arastirma, günümüzde Türkiye'nin sehirlesmis bölgelerinde yasayan nüfusun, HIV virüsü de dahil, CYHB tasima tablosunu çikartmayi amaçlamaktadir.
CYBH konusunda bilinç gelistirmeye ve hizmet, sunumuna yönelik iki kez yapilan proje çagrilari sonucunda yaklasik 100 proje AB hibeleri almaya uygun görülmüstür. Bu projeler yerel nüfusun ihtiyaçlarina göre seçilmektedir. Dolayisiyla, programin proje fonlarinin büyük bir yüzdesi üreme sagligi açisindan en fakir olan bölgelere yönlendirilerek, bölgeler arasi esitsizliklerin azaltilmasi ümit edilmektedir.
Bu program için baska teklif çagrisi öngörülmemektedir.
irtibat yetkilileri
Saglik Bakanligi'ndan Rifat Köse
(e-posta rifat.kose@saglik.gov.tr) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan
Figen Tunçkanat
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
yarin Türkiye'nin tüketicinin korunmasi alaninda tam uyum, icra ve uygulamaya geçebilme kapasitesinin güçlendirilmesi
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol