Dünün devami
Mücadelesi Ergin çikisi basladiktan bir hafta sonra m2 de ortalama 14-15 ergin bulunan tarlalarda baslanmali ve zarar sona erinceye kadar devam edilmelidir. Ilaçli mücadele günün serin saatinde erginler uçusa baslamadan önce yapilmalidir.
Ekin Güvesi Ergin küçük bir kelebektir. Zarara sebep olan larvalar koyu sari renkli olup, boylari 10 mm kadardir. Larvalari yapragin içine girerek alt ve üst epidermis arasindaki parankim dokusunu yiyerek tahribat yaparak, bitkinin özümleme yapmasina mani olur.
Zarar gören bu kisim dondan zarar görmüs gibi sararir, sonra kurur.
Mücadelesi Larvalar 6 mm ulastigi zaman ilaçli mücadelesi yapilmalidir.
Ekin Kurdu (Zabrus Sp) Pup olmaya yakin devrede larvalari 30-35 mm boyunda olup, beyazimsi renktedir. Basa yakin üst segmentleri koyu kestane, gögüs kismi ve ayaklari esmer renklidir. Ayaklar kazici yapidadir. Uç kisimlarinda tirnaklar yer alir. Erginlerde bas büyük olup, antenleri içindedir. Renkleri kirmizimsi esmerdir. Zararlinin boyu 14-16 mm'dir. Zabrus larvalari hububat yapraklarinin uçlarini yuvalarina çekerek, bilahare toprak yüzünde yumak seklinde bir bakiye teskil eden yaprak sinirleri kalincaya kadar yemelerine devam ederler. Bir kökten çikan yapraklari bitirdikten sonra digerlerine geçerler.
Mücadelesi
Kültürel tedbirler (münavebe),
Mihaniki mücadele (Larvalarin ilk göründügü devrede topragin bastirilmasi),
Kimyasal mücadele (Tohum ve satih ilaçlamasi) seklinde olmalidir.
Yabanci Otlar Bugdayda yabanci ot mücadelesi önemlidir. Yabanci ot mücadelesi yapilmayan alanlarda veriminde % 30'a varan azalmalar tespit edilmistir.
Bugday ekili sahalarda görülen önemli yabanci otlar Yabani hardal, sari ot, yabani tere, köygöçüren, yabani figler, pelemir, balli baba, yabani gonca, tilki kuyrugu, sütlegen, peygamber çiçegi, yabani yulaf vb.
Mücadelesi Yabanci otlar 3-5 yaprakli olduklari devrede ilaçli mücadele yapilmalidir. Bugdayda ise kardeslenme ile sapa kalkma devreleri arasi en uygun ilaçlama zamanidir. Münavebe ise yabanci ot kontrolü için en önemli kültürel tedbiridir.
Hasat, Harman ve Depolanmasi
Bugday, biçerdöger, tirpan ve orakla hasat edilebilir. Hasat zamaninin seçiminde dane dökme, hasat edilecek üründe su orani ve makinalarin çalisabilme durumu gözönüne alinmalidir. Hasat orak ve tirpanla yapilacaksa sari olum devresi uygundur. Biçerdögerle yapildiginda biraz daha geç olarak yapilamalidir. Biçerdögerle yapilan hasatta dane su orani %13-15 arasinda olmalidir. Hasat erken yapildiginda saplar henüz nemli oldugundan makinanin çalismasi ve danelerin kavuzlardan ayrilmasi güçlesir. Süt olumunda hasat edilen danalerde 1000 dane agirligi düser ve danelerde çaliklasma görülür. Geç hasatta ise, özellikle dane dökülmesi fazla olur ve dolayisiyla ürün miktari düser. Makarnalik bugdaylar geciktirildiginde dane parlakligini kaybeder. Tirpan veya orakla biçilen bugdaylarda harman, harman makinasi (batöz) veya dövenle yapilir.
Bugday tohumunu yabanci ot tohumlarindan, tas veya topraktan arindirmak için selektörden geçirilmelidir. Bu islem esnasinda tohumluk olarak ayrilanlarinda ilaçlanmasi saglanmis olmaktadir.
Bugdayin depolanmasi (saklanmasi) Ambar olarak kullanilacak bina rutubet almayan kuru, havadar ve aydinlik bir yer olmalidir. Bir ton ürün için en az 1.5 m2 alan hesap edilmelidir. Saklama yerine getirilen bugdayin su oraninin %12-14'ün altinda bulunmasi gerekir. Depo için en iyi isi derecesi +4 ºC dir. Ambara koyulacak bugdayin içerisinde yabanci tohum bulunmamasi gerekir, çünkü bunlarin verecegi yaslik hububatin kizismasina neden olur.
4. VERIM VE MALIYET
Verim
Bölgemizde kuru kosullarda bugday verimini etkileyen en önemli faktör, yillik yagislar ve bunlarin bugdayin yetisme süresi içerisindeki dagilisidir. Özellikle Mart ve Nisan aylarindaki yagislar o yilki bugday verimini müspet veya menfi yönde etkilemektedir. Verim üzerinde etkili olan diger faktörler ise çesit, gübreleme, bakim, kültürel islemler vs. dir. Sulu kosullarda ise sulama zamani, adedi ve verilecek su miktari da verim üzerine etkilidir.
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesinde "14. Kariyer Günleri" etkinliği düzenlenecek
06 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Potanın Kızçeleri Sezonu Mağlubiyetle Bitirdi
30 Nis 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, ziyaretler bulundu
01 Nis 2025 -
MHP Kırklareli İl Teşkilatı bayramlaştı
01 Nis 2025 -
Kaleiçi konaklarının restorasyonu Edirne'nin turizm potansiyeline katkı sağlayacak
01 Nis 2025 -
Edirne'de bayram tatili yoğunluğu yaşanıyor
01 Nis 2025 -
Tekirdağ'da jandarma ekipleri şehit ve gazi ailelerini ziyaret etti
01 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol