Merhaba Kirklareli

Dünün Devami
Gitmek zor diye girememisler
Eskiden ülkemizin pek çok yöresinde yasayan Kafkas arisina bugün sadece Macahel'de rastlaniyor. Çünkü Anadolu'nun her yerini dolasan gezginci aricilarin tasidigi kovanlardaki siradan arilar yüzünden Kafkas ari irki yozlasarak kaybolmus. Dogru dürüst yolu olmadigi ve askeri yasak bölge kapsaminda oldugu için gezgin aricilar Macahel'e girememisler. Bu yüzden sadece Macahel'de bir miktar Kafkas ari kolonisi yozlasmadan ayakta kalabilmis.
Tema Vakfi, iste simdi Macahal'deki son Kafkas ari kolonilerini koruyarak ve onlardan elde ettigi damizlik ana arilari aricilara dagitarak bu irki çogaltmaya ve yayginlastirmaya çalisiyor. Tema bu isi basarirsa ari kovanlarimizin verimi iki kat artacak ve biz de Bulgaristan gibi kovan basina 30 - 35 kilo bal alabilecegiz. Bunun yani sira aricilarimiza fenni ariciligi da ögretebilirsek, kovanlarimizin verimi Arjantin, Kanada ve Avustralya gibi 40 - 50 kiloya çikabilecek.
Kafkas arisi sudan ucuz
Ahmet Inci'nin verdigi bilgiye göre, Tema'nin Kafkas Arisi Projesi kapsaminda üretilen Kafkas cinsi döllenmis ana arilar 22 milyon lira bedelle satiliyor. Tema, bu damizlik ana arilari kargo ya da posta ile yurdun dört bir yanina gönderebiliyor. Kafkas ana arisi satin alarak, eski ana arinin yerine koyunca, 2 ay sonra kovandaki tüm arilar Kafkas cinsine dönüsüyor.
Kovanini saf Kafkas arisi ile yenileyen arici 17 kilo yerine 2 X 17 = 34 kilo bal elde ediyor. Balin kilosunun 5 milyon liradan satildigini varsayarsak, fazladan elde edilen 17 kilo balin ek geliri 5 X 17 = 85 milyon lira oluyor. Bu hesaba göre Kafkas arisinin 22 milyon liralik fiyati hiç de pahali olmuyor.
Macahel yöresinde, bu proje kapsaminda, 15 üretici aile saf Kafkas ana ari üreterek Tema'nin yardimiyla tüm yurda satiyor. Yilda 10 bin dolayinda ana ari üreten 15 aile, yilda ortalama 10 milyar lira gelir elde ediyor. Türkiye'de 149 bin dolayindaki arici, 4 milyon ari kovaninin her birisinden ortalama 17.5 kilo üreterek toplam 65 - 70 bin ton bal elde ediyor. Bu kovanlardaki arilarin hepsi Kafkas cinsi ile degistirildiginde elde ettigimiz bal miktari iki katina çikarak 130 - 140 bin tona ulasacak. Bir kilo balin toptan satis fiyati 5 - 7 milyon lira arasinda degisiyor. Tema projesi basariya ulastiginda ülke ekonomisinin ve arici ailelerin elde edecegi kazanci varin artik siz hesaplayin.
Aslinda pazari hazir
Üye olmaya çabaladigimiz AB'nin bal açigi var. Sadece Almanya'nin yillik bal ithalati 90 bin ton. Dünyada üretilen balin 260 bin tonu dis satima gidiyor. Yani bal üretimimizi artirirsak dis satim konusunda hiçbir sikinti yasamayacagiz.
Kovanlarimizin sayisini ve verimini artirarak büyük paralar kazanmak mümkünken, sekerli su ile arilari ve tüketicileri kandirarak para kazanmaya çalisan aricilarimizin sayisi maalesef hiç de az degil. Tarim ve Köyisleri Bakanligi, bir an önce harekete geçerek Tema'yi desteklemeli ve sahte ballari piyasadan toplamali.
Balkan balcilari örgütlendi
Balkan Aricilari Federasyonu kuruldu. Bu amaçla ilk toplantilarini Sofya'da yapan Balkan ülkeleri aricilari ikinci toplantilarini Tekirdag'da yaptilar. Tekirdag toplantisina alti ülkenin arici birliklerinden gelen delegeler katildi. Tekirdag toplantisinda federasyonun tüzügünü belirleyen delegeler, daha sonra Istanbul'a gelerek tarihi yerleri gezdiler. Türkiye Ari Yetistiricileri Birligi Ikinci Baskani Selami Durak, kurulan federasyonda 'ikinci baskan' olarak görev aldi. Durak, çalismalar hakkinda su bilgiyi verdi; "Balkanlar'in bitki örtüsü, bal üretimi açisindan dünyanin en elverisli yörelerinden biri. Balkan ülkelerinde 180 bin arici, 4 milyon 200 bin kovanda 75 bin ton bal üretiyor. Balkan balinin dünya pazarlarinda iyi ünü var. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Sirbistan - Karadag Ari Yetistirme Birlikleri toplanarak federasyon kurduk. Federasyonumuz Balkan aricilari arasinda dayanismayi güçlendirecek, egitim ve ortak pazarlama çalismalari yapacak. Hep birlikte Balkan balini ortak bir marka altinda dünyaya satmanin yollarini arayacagiz. Ortak pazarlama çalismalari ile maliyeti düsürerek Balkan balini tüm dünyaya satabilecegimizi düsünüyoruz."
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol