Merhaba Kirklareli

(dünün devami)
Tarim Bakanligi Faaliyetleri
Organik Tarimin Gelistirilmesi
Ülkemiz topraklarinda yogun kimyasal ilaç ve gübre kullanilmamasi tarimsal ürün çesitliligi farkli ekolojilerin varligi dikkate alindiginda organik tarimsal üretim ve ihracati açisindan önemli potansiyele sahiptir. Türkiye'de 174 ürün organik olarak üretilmektedir. Türkiye'de organik tarim yapan 13 bine yakin isletme mevcut olup, yaklasik 210 bin hektar379 bin ton organik ürün üretilmektedir. Ülkemizde yapilan yapilan organik tarimsal ürün ihracati hizli bir gelisme göstermektedir.1998 yilinda toplam organik tarimsal ürün ihracat degeri yaklasik 18 milyon ABD dolari iken bu rakam 2004 yilinda 33 milyon ABD dolarina ulasmistir.2005 yilinin ilk 9 ayinda ise organik tarim ürünleri ihracatimiz 15.1 milyon ABD dolari olmustur.
Önemli bir ihraç potansiyeli olan organik ürünlerin yetistiriciliginin gelismesi için yasal düzenlemeler yapilmis ve projeli çalismalar baslatilmistir.
Süne Mücadelesi Her yil yaklasik 10 milyon ton üreünümüzü tehdit eden süneye karsi, ülke genelinde yaklasik 14 milyon hektar alanda ilaçlama yapilmistir. Süne ile yapilan basarili mücadele ile bugday kalitesi ve üretiminde önemli artislar saglanmis, milli ekonomiye yaklasik 1 katrilyon TL kazandirilmistir.
2006 yilindan itibaren bu mücadele yeni bir boyut kazanacak ülkesel biyolojik mücadeleye dönüsecektir. Böylece hemen topraklarimiz kimyasal kirlenmeden kurtarilacak hem de mücadelede daha etkin sonuç alinacaktir.
Domates Yetistiriciligi 1
Domates tek yillik bir bitkidir. Ucuz ve bol vitamin kaynagi olan besleyici ve lezzetli özelliginden dolayi dünyanin birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir. Turfanda olarak yetistirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilmektedir. Içinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yag, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur.
Iklim Istegi
Domates ilik ve sicak iklim meyvesidir. Soguklardan zarar görür. Sicaklik -2, -3 derece düstügünden bitki tamamen ölebilir. Gereginden fazla sicaklik ve nem bitkide hastaliklarin çikmasina, sicak ve kuru rüzgarlar ise fazla miktarda çiçek dökülmesine sebep olur. Domateslerde normal bir gelisimin meydana gelebilmesi için sicakligin en az 16-19 0C,lerde olmasi denemelerden anlasilmistir. Sicaklik 13 0C altina düstügünde olgunlasmanin geciktigi ve mahsul miktarinin çok azaldigi görülmüstür. Domates çiçek tozlari 10 ve daha yukari derecelerde, en iyi olarak 27 0C civarinda istenilen sekilde çimlenerek döllenme yapabilmektedir. Yüksek sicakliklarda bitki döllenme yetenegini ve gelismesini kaybetmektedir.
Toprak Istegi
Domates, kumludan killiye kadar her tür toprakta yetisebilir. Derin geçirgen su tutma kabiliyeti, iyi humus ve besin maddelerince zengin tinli topraklari sever. Kumlu tinli tpraklarda erken ürün verir. Çoraga oldukça dayaniklidir.
Toprak Hazirligi
Domates bitkisi derin köklü bir bitki oldugu için, topragin derin sürülerek, dikkatle hazirlanmasi gerekir. Sonbaharda pullukla derince sürülen tarla ilkbaharda ve uygun tavda yine pullukla sürülür. Sürüm ile birlikte 2-4 ton yanmis ahir gümresi atmak yararli olur. Sonra tirmik, tapan veya diskaro çekilerek kesekler kirilir. Domates yetistiriciliginde sira arasi ve sira üzeri mesafesi çesidin yer ve sirik olmasina göre degismektedir.
harticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol