Merhaba Kirklareli

Ahir Gübresini Muhafaza
Ahir gübrelerinin tarlaya verilinceye kadar geçen zaman içerisinde degerini kaybetmeden muhafaza edilmesi en önemli konulardan bir tanesidir. Ahir gübresinin muhafazasi iki sekilde yapilir.
Ahir Içerisinde Muhafaza Ahir gübresinin olgunlasmasi havasiz kosullarda olustugundan, bu gübre yigininin isisi pek yükselmez. Sikistirma nedeniyle de yigin içerisine gübre içindeki besin maddelerinin yikanmasina yol açabilecek suyun sizmasi önlenmis olur.
Sicak Olgunlastirma Sicak olgunlastirmada; ahirdan çikarilan ve gübrelige getirilen gübre önce yaklasik 60 cm'lik bir tabaka halinde sikistirilmadan birakilir. Böylece gübrenin olgunlasmasi havali kosullarda olusur. Yiginin isisi kisa sürede 70 °C'ye yükselir. Gübrenin içindeki bakterilerin yardimi ile gübre yanmaya baslar. Daha sonra bu gübre yiginini islatip sikistirir. Gübrenin sikismasi ile bu sefer havasiz sartlarda olgunlasmayi saglayan bakteriler çalismaya devam ederek yanmayi tamamlar.
Kayiplari Önlemek Için Ne Yapmaliyiz?
. Ahir içerisinde mutlaka yataklik kullanilmalidir. Çünkü yataklik hayvan idrarini tutarak yikanma yoluyla kayiplari önler, amonyak kaybini engeller.
. Ahir gübresinin kullanilmasi ile topragimizin su tutma kapasitesi artar. Topragin su geçirgenligi iyilesir. Böylece ahir gübresi atilan topraklarda suyun toprak yüzeyinden akip gitmesi ve buharlasmasina engel olunur. Su toprak yüzeyinden akarken tarima elverisli topraklari da götüreceginden topragin tarlamizda kalmasini saglar. Bu durum erozyonun son derece büyük zararlar verdigi ülkemiz topraklari için gerçekten çok önemlidir.
. Ahir gübresi topragin kolay tava gelmesini saglar ve islenmesini kolaylastirir.
Bildircin Besiciligi
Bildircin besiciligi, gelismekte olan ülkelerdeki hayvansal protein açigini karsilamak için pratik ve uygulanabilir bir seçenek olarak tavsiye edilmektedir. Çünkü, bildircinlarin vücut yapilari küçüktür, birkaç yüz adet bildircinin küçük bir alanda muhafaza edilmesi mümkün olup, barinak ve binalarinin yapimi ve gerekli malzemelerinin temin edilme maliyetleri ucuz olabilmektedir. Bildircinin kasaplik olarak yetisme süresinin 6 hafta olmasi ve bu sürede tükettigi yemin miktarinin az olmasi ekonomik krizlerden etkilenmesi daha az olabilmektedir. Bunlara ilave olarak, bildircinlar, köy ve aile sartlarinda ticari amaçla üretimlerde, potansiyel seçkin bir yere sahiptir. Yumurtasi çig olarak içildiginde astim hastaligina iyi geldigi bilinmektedir.
Besleme Bildircin yavrulari çok hizli gelisir. Bu nedenle baslama yemlerinde % 25-28 düzeyinde protein bulunmalidir, ilk 3 hafta boyunca yavrularin baslama yemi ile beslenmeleri gerekir. Bu dönemde enerji gereksinimi ise 2600-3000 Kcal ME/kg'dir. Genellikle ilk üç haftalik dönemde yüksek proteinli ve enerjili hindi civciv yemi kullanilmasi önerilir.
Kümes Kosullari Kümesler açik ya da kapali olarak yapilabilir. Yerde yetistirme tercih edilirse yatakli sistem kullanilabilir. Bu durumda yazin yetistirmede 3-5 cm, kisin 5-8 cm yüksekliginde odun talasi, çeltik kavuzu veya saman yataklik olarak kullanilmalidir. Eriskin bildircinlarda kümes isisi 21-27 °C arasindadir. Kuluçka makinasi ile bildircinlari üretmek için makinede dört kosulu uygun biçimde yerine getirilmesi gerekir. Bunlar sicaklik, nem, havalandirma ve çevirmedir. Bildircinlarda kuluçka süresi 17-18 gündür. Makinenin kuluçkalik bölmesinde sicaklik 37,5 °C olmalidir. Son iki günde sicaklik 1 °C kadar düsürülebilir. Sicaklik ve nemden baska makine ile havalandirma ve yumurtalarin çevrilmesi de gereklidir.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol