Merhaba Kirklareli

(dünün devami)
Atatürk " Türk Köylüsü Efendimizdir" dedigi zaman bu sözü gelisi güzel ve duygusal anlamda kullanmamistir. "Atatürk kanlarini bu vatan ugruna, kemiklerini vatan topraklarinda birakan, toplumu besleyen ve çogu zaman hor görülen hatta bazi dönemlerde köle gibi görülen bir kitlenin önünde saygi ile egilelim" demistir. Çünkü Atatürk uzun askerlik yasaminda Mehmetçikle yakindan ilgilenmis ve Türk köylüsünü çok iyi tanimistir. Onun istirabini yakindan görmüs, ondaki cevheri yakindan sezmistir. Atatürk Kurtulus Savasina da bu cevhere güvenerek baslamis ve bir konusmasinda "Türk köylüsü olmasaydi bu isi basaramazdik" demistir.
Atatürk'ün basarilarinda tutkusunun rolü fazladir. "Tutkusuz (ihtirassiz) hiçbir sey ortaya konamaz. Gerçek olan budur. Ama tutkunun ulus yolunda halk için bir amaca yönelmesi sarttir." diyen Atatürk tutkusunun sinirini ve ölçüsünü iyi bilen denge adamiydi. Hepimizin bildigi gibi basari için tutku ve cesaret sarttir. Ama bu gelisi güzel bir tutku ve cesaret degildir. Atatürk tutkusunu yaratici düsüncesiyle bütünlestirerek zamaninda, bugün dahi hayal edilemeyen devrimleri basarmistir. Bu devrimler sadece bir alanda olmayip her alandadir.
Tarimda da büyük yenilikler yapilmistir. Atatürk bugünkü orman çiftliginin arazisini satin alarak buraya bir çiftlik kurmak istedigi zaman yerli ve yabanci uzmanlar buna karsi çikmislardir. Bir yabanci uzman "Bu bozkir, kiraç, çiplak ve hatta kismen bataklik olan arazide bir çiftlik kurulamayacagini ve bu arazide ya para tükenir ya da sabir" diyerek umutsuzlugunu dile getirmistir. Atatürk bunlara karsi çikarak söyle demistir; "Evet burasi verimsiz ve bataklik bir arazi ama biz burayi islah edemezsek kim gelip islah edecek?" Böyece emir vermis ve bugünkü "Atatürk Orman Çiftligi"ni kurmustur. Bu çiftlik bugün Ankara'nin yani basinda yesil bir cennettir. Ankaralilarin mesire ve piknik yeridir. Içinde bir hayvanat bahçesi vardir. Ayrica bu çiftlik uzun süre A.Ü. Ziraat Fakültesi ögrencileri için staj yeri olmustur. Cumhuriyet döneminin ve Ankara'nin ilk bira ve malt fabrikasi ve Ankara'nin ilk pastörize süt, ayran fabrikasi burada kurulmustur.
Atatürk ayrica, Dörtyol Portakal Çiftligi, Yalova Baltaci Çiftligi, Silifke Tekir Çiftligi ve Tarsus Puloglu Çiftligi'nin sahibi idi. Çiftliklerde tarim teknolojisi subeleri dahil tüm subeler vardi. Atatürk bu çiftlikleri 11.5.1937 tarihinde Türk Milletine hediye etmistir.
Atatürk günümüzde bile geçerli olan bir devletin yikilma ve gerileme nedenlerini söyle açiklamistir
"Tarih, milletimizin, gerileme ve yikilma nedenlerini arastirirken, bir çok politik, askeri ve sosyal sebepler bulmakta ve saymaktadir. Süphe yoktur ki, bütün bu nedenler, sosyal gerçekler olarak toplum üzerinde etkilidir."
"Bir milletin dogrudan dogruya yasantisi ile ilgili olan, o milletin ekonomik durumudur. Tarihin ve tecrübenin süzgecinden arta kalan bu hakikat, bizim ulusal yasantimizda ve ulusal tarihimizde, tamamen kendini göstermistir.
"Gerçekten de Türk Tarihi incelenecek olunursa, gerileme ve yikilma nedenlerinin ekonomik problemlerden baska bir sey olmadigi derhal anlasilir."
Atatürk'ün Türk ulusuna manevi mirasi bilim ve akildir. Bir konusmasinda bu konuda sunlari söylemistir
Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma ve kaliplasmis kural birakmiyorum. Benim manevi mirasim bilim ve akildir. Benim, Türk Milleti için yapmak istediklerim ve basarmaya çalistiklarim ortadadir. Bundan sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerine akil ve bilim rehberligini kabul ederlerse manevi mirasçilarim olurlar.
BITTI...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol