Merhaba Kirklareli


AB üyeliginin getirecegi bu olanaklar sonucunda Türk isletmeleri daha rahat ve daha uygun kosullarda degisik finansman imkanlarina kavusacaktir. Bu sayede yeni yatirimlarin yapilmasi ve varolan yatirimlarin yenilenmesi ve genisletilmesi kolaylasacaktir. Girisimcilerin arastirma ve gelistirme çalismalari AB fonlari araciligiyla desteklenecek, girisimciler AB firmalari ve kurumlari ile isbirligine giderek altyapilarini güçlendirecek ve birikimlerini artiracaktir. Mesleki egitim alandaki programlar Türkiye'nin genç isgücünün mesleki niteliklerinin yükselmesini, yeniden egitilebilirliginin gelistirilmesi ve yeni teknolojilere uyumunun güçlenmesini saglayacaktir. Genel olarak tüm olanaklar isletmelerin ürettigi hizmet ve mallarin kalitesini yükseltirken 500 milyon nüfusa sahip olacak genislemis AB pazarinda rekabet gücünü artiracaktir.
3. AB üyeligine yönelik uyum çalismalari girisimcilerin faaliyet gösterdigi yasal çerçevenin gelismesini saglayacaktir.
is dünyasinin faaliyetlerinin istikrar kazanmasi için anlasilir ve sik degismeyen bir yasal çerçeve ile etkin deviet idaresi gerekmektedir. AB üyeligi yönünde yapilacak yasal ve idari reformlar bu gereksinimin karsilanmasinda önemli rol oynayacaktir. Yasal düzenlemeler AB ile uyumlu hale getirilirken, mevzuatin sadelestirilmesi, ayrica çeliskili ve karmasik düzenlemelerin kaldirilmasi girisimciler önündeki yasal belirsizlikleri ve karmasikliklari azaltacaktir. Türkiye'de en basit islemler için harcanmasi gereken zaman ve çaba girisimciler tarafindan sikça dile getirilen bir sorundur. Reformlar çerçevesinde kamu idaresinin etkinliginin artirilmasi, gereksiz bürokrasinin azaltilmasi girisimcilerin önündeki en önemli engelin kalkmasini saglayacaktir.
AB, Birlige üye olmak isteyen aday ülkelerin adli yapilarinin isleyisine ve bagimsizligina önem vermektedir. Her yil hazirlanan ilerleme Raporlari'nda pek çok konunun yani sira aday ülkelerin adli sistemleri de degerlendirilmektedir. Türkiye üyelik sürecinde adli sisteminin isleyisini daha etkin hale getirmek zorundadir. M ah kemelerde ki dava yükü, yargiç ve savci sayilarindaki yetersizlikler adli sistemin isleyisini yavaslatmaktadir. Adli sistemdeki zaaflar diger sosyal alanlarda oldugu kadar ekonominin isleyisini de etkilemekte, bir anlamda yolsuzluga zemin hazirlamaktadir. Adli yapinin güçlendirilmesi ve daha etkin hale getirilmesi Türk is dünyasinin faaliyet gösterdigi yasal çerçeveyi önemli ölçüde güçlendirecektir.
Bu baglamda girisimcilerin haklarinin daha iyi korunacagi iki alan fikri ve sinai mülkiyet haklari ile rekabetin korunmasi olacaktir. Türkiye ile AB arasinda Gümrük Birligi'nin kurulmasi ile Türkiye fikri ve sinai mülkiyet haklarinin korunmasi alaninda önemli yasal düzenlemeler yapmistir, ancak halen çesitli eksikler bulunmaktadir. Yaraticiligin ve yenilikçiligin her zamankinden daha önemli oldugu günümüz ekonomisinde fikri ve sinai mülkiyet haklarinin etkin bir sekilde korunmasi gerekmektedir. Gerek yerli gerek yabanci yatirimcilarin haklarinin korunmasi yeni yatirimlarin yapilmasi ve arastirma-gelistirme faaliyetlerinin artmasi için önemlidir.
ikinci alan olan rekabetin korunmasinda Türkiye, Gümrük Birligi ile önemli kurumsal ve yasal reformlar yapmis, Rekabet Yasasi'ni çikarmis ve Rekabet Kurumu'nu olusturmustur. Bu alanda AB müktesebati ile Türk mevzuati arasinda uyum saglanmistir. Ancak devlet yardimlari alaninda Türkiye henüz uyum saglayabilmis degildir. Türkiye'de devlet yardimlarinin hizla degisen ve karmasik yapisi AB müktesebati ile farklilik göstermekte ve girisimciler için belirsizlikler yaratmaktadir. Devlet yardimlarinin AB müktesebati kapsaminda düzenlenmesi bu alanda rekabeti engelleyebilecek uygulamalarin önüne geçilmesini saglayacaktir.
AB üyeligi yönünde yapilacak çalismalar Türkiye'deki yasal yapiyi güçlendirecek ve daha etkin kilacaktir. Bunun sonucunda girisimcilerin haklari korunacak, yasal belirsizlikler, gecikmeler engellenecektir. Türk adli sisteminin güçlenmesinin yani sira tam üyelik, girisimcilere Avrupa Birligi düzeyinde haklarinin korunmasini da saglayacaktir. Girisimciler; AB pazari içinde olusabilecek haksiz rekabet kosullari ile ilgili sikayetlerini AB Komisyonu'na iletebilecektir, Bunun yani sira girisimciler kendilerini dogrudan ilgilendiren AB düzenlemeleri ve kararlari ile AB mevzuatinin Türkiye'de uygulamaya geçirilmesinde karsilasabilecekleri sorunlarla ilgili olarak da Avrupa Toplulugu Adalet Divani'na basvurabilecektir.
devami yarin...
hosça kalin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol