Merhaba Kirklareli

Mesleki ve teknik egitimin modernlestirilmesi
Modern ve verimli bir ögretmen egitimi verilebilmesi için Türk kurumlarinin kapasitesinin güçlendirilmesini amaçlayan bu program, Avrupa Komisyonu fonlariyla yürütülen mesleki egitim reformuna yönelik "Mesleki Egitim ve Ögretimin (MEÖ) Güçlendirilmesi" programini tamamlayici niteliktedir.
Program, meslegin degisik düzeylerinde bir MEÖ ögretmeninin sahip olmasi gereken yeterliliklerin tanimlanabilmesi için yeterlilige dayanan yeni bir standartlar sistemi gelistirmektedir. Ayrica, MEÖ ögretmenlerinin kilit roller üstlenebilmelerini saglamak için yüksek kalitede hizmet öncesi ve hizmet içi müfredatin hazirlanmasina ve uygulanmasina destek olmaktadir. Yeterlilige dayanan standartlarin gelistirilmesi ve yeni bir pilot müfredatin tasarlanmasi ve sunulmasinda birlikte çalisacak fakülteleri, MEÖ okullarini ve kuruluslari kapsayacak bir dizi pilot ag kurulmasini hedeflemektedir. Sistemin su anki ve gelecekteki ihtiyaçlarini saptayarak insan kaynaklari için orta vadeli bir ulusal strateji gelistirilmesi de öngörülmektedir.
Proje, bes cografi bölgeden seçilen illerde yürütülmektedir. Temmuz 2003'te baslatilan program üç buçuk yil sürecek. 18,5 milyon Euro'luk bütçenin 14 milyon Euro'su Avrupa Komisyonu tarafindan karsilanmaktadir.
Teknik destek sözlesmesi Haziran 2003'te British Council ile imzalanmis, ekipman alimi için ihale duyurulari ise 2004 yilinda yayinlanmistir.
irtibat yetkilileri
Il Egitim Bakanligi'ndan Salih Çelik (e-posta salihcelik@meb.gov.tr), British Council'dan Sally Goggîn fe-posta(sally.goggin@britishcouncil.org.tr) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Mustafa Balci ve Kerem Sadiklar !e-posta delegation turkey@cec.eu.int)
Sosyal kuruluslar ve meslek
kuruluslari için Türkiye'nin AB üyeligi ile ilgili egitim programi
Aralik 2002'de baslayan ve 18 ay süren bu projenin amaci, çesitli sosyal ve mesleki alanlardaki lider kisilerin egitilerek, Türkiye'nin AB üyeligi hakkindaki bilinç düzeyinin yükseltilmesiydi. Programin bütçesi 625 bin Euro'ydu.
Yedi bölgede sekiz farkli meslek grubundan toplam 280 kisi, Türkiye'nin AB'ye üyeliginin etkileri, yükümlülükleri ve yararlari hakkinda, ait olduklari meslek gruplarina iletisim akisini saglamak üzere, fikir liderleri olarak egitildi. Kurslarin bitiminden sonra, kursiyerlerin ögrendiklerini is arkadaslarina, ortaklarina ve dostlarina sosyal ortamlarda veya seminerler, konferanslar, yerel radyo ve TV programlari gibi planlanmis faaliyetler araciligiyla aktarmalari beklenmistir.
irtibat yetkilileri
Türk Demokrasi Vakfi'ndan Cengiz Erdal (e-posta tdv@demokrasivakfi.org.tr) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Enver Çapci (e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Temel egitime destek
Bu program, Türk Hükümeti'nin zorunlu egitimin bes yildan sekiz yila çikarilmasina yönelik reform politikasina destek olmak amaciyla gelistirilmistir. Milli Egitim Bakanligi'nin (MEB) egitime erisimi ve okulda kalma oranlarini iyilestirmeyi öngören, temel egitim stratejisi desteklenmektedir. Program ayrica, ögretim ve ögrenme sürecinin iyilestirilmesi amaciyla bazi iller ile kentsel bölgelere dogrudan destek saglamaktadir. Programin esgüdümü Ankara'dan yapilacak. Dogu ve Güneydogu Anadolu'da 12 il (Adiyaman, Agri, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Diyarbakir, Erzurum, Kars, Mus, Sakarya, Sanliurfa ve Siirt) ile Istanbul, Antalya, Bursa, Mersin ve Adana'nin zor durumdaki sehir merkezleri ve dis mahallelerine de destek saglanacaktir.
Eylül 2002'de baslayan program alti yil sürecektir. Avrupa Komisyonu'nun projeye sagladigi 100 milyon Euro'luk katki, Türk Hükümeti'nin temel egitim reformu için ayirdigi 11 milyar Dolar'lik bütçeye eklenecektir.
Ulusal ve il düzeyinde belirlenen ögretim için yeni egitim stratejileri ve politikalari uygulanmistir. Kesin ve ulasilmasi mümkün hedefler, tüm siniflar ve yaygin egitimdeki temel egitim müfredatina yerlestirilmistir. Mevcut altyapinin izin verdigi bütün illerde, yerinde verilecek hizmet içi egitim için esnek yapilar ve tesisler olusturulmustur. Egitimciler, egitim, yönetim ve planlama becerilerinin düzeyini yükseltmistir. Program kapsamindaki 12 ilde egitime erisim artmis, kalitesi iyilestirilmis ve cinsiyetler arasindaki uçurum daraltilmistir. Seçilen bes ilin zor durumdaki sehir merkezleri ve dis mahallelerinde bir okullasma stratejisi ve uygun egitim yöntemleri denenmis ve gelistirilmistir.
78 egitim tesisinin yapimi, mali açidan programin ana bilesenini olusturmaktadir. Ögretmenlerin üstün nitelikli egitim verebilecekleri bir çalisma ortaminin yaratilmasi amaciyla 16 ildeki 83 mahalde, 65 temel egitim okulu ile 13 halk egitim merkezi insa edilecektir.
Programda yer alan kurumlar MEB ile YÖK'dür. CarIBro ile Haziran 2002'de bir teknik yardim sözlesmesi imzalanmistir. Programin, "Okul binalari ile ek siniflarin insasi" basligini tasiyan ana bileseni çerçevesinde, iki is ihalesi açilacaktir.
irtibat yetkilileri
Egitim Bakanligi'ndan Salih Çelik (e-posta salihcelik@meb.gov.tr) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Mustafa Balci ve Kerem Sadiklar (e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
yarin Türkiye'de çocuk isçi çalistirmanin kötü biçimlerini ortadan kaldirma programi
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol