Meralar o kadar da "bizim" değilmiş!

Kırklareli İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, artan talepler üzerine bölgedeki mera kiralama ve tahsislerini mercek altına aldı. Konuya ilişkin hazırlanan komisyon raporunda bölgede 44 talebin bulunduğu bilgisine yer verilirken, hayvancılık ile uğraşan bölge halkının ve özellikle muhtarların konu hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olmamalarının önümüzdeki dönem için sıkıntılı bir süreci başlatabileceğine işaret edildi.
Özellikle söz konusu tahsis ve kiralamaların dengeli yapılmaması yada hayvancılık ile uğraşan ailelerin ilgilenmemesi halinde hayvancılığın bitme noktasına gelebileceğinden endişe ediliyor

Kırklareli İl Genel Meclisi, Eylül ayının 5'nci ve son birleşimini 5 Eylül 2014 Cuma günü gerçekleştirdi. Toplantıda özellikle hayvancılık ile uğraşanların yakından ilgilendiren konuların başında gelen meralar konusunda hazırlanan rapor dikkat çekerken, toplantı öncesi bazı Meclis üyelerinin Kırklar Haber'in manşetinden verdiği "Bu Ne Gevşeklik" haberine gösterdikleri tepki dikkat çeken diğer bir konu oldu.

Meclis Başkan Av. Cavit Çağlayan Başkanlığında gerçekleştirilen birleşim bir önceki ait tutanak özetinin oylanması ile başladı. Yapılan oylama ile tutanak özeti kabul edilirken gündemin 2'nci maddesinde Merkez ve ilçe köylerinin meralarının özel şirketler tarafından kiralanması nedeniyle bu durumun köylerin mağduriyetine sebep olduğu gerekçesi ile konunun incelenmesi yönünde Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan raporun görüşülmesine geçildi. Raporu Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Üyesi Aptullah Mutluer okudu.
Özel şirketlere 25 yıla kadar kiralanabiliyor
Mutluer'in sunumu öncesi konuşan Meclis Başkanı Çağlayan, meraların çıkan kanunla özel şirketlere tahsis edilebildiğini veya kiraya verilebildiğini anımsatarak "Eskiden tam bir kamu malıydı meralar. Kamu malıyken şimdi özel şahıslara tahsis edilebilir bu da çoğumuz açısından tarım ve hayvancılığı geriletecek bir durum. Türkiye'de tarım ve hayvancılık genellikle aileler olarak yapılıyor. Böyle yapılmasında da fayda görüyorum" dedi.
Çağlayan'ın ardından konuşan Aptullah Mutluer, mera, yaylak ve kışlakların köylerde ve belediye hudutları içerisinde hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşların hayvanlarını otlatmak için kamu ortak alanı olarak ayrıldığını belirterek, Mera Kanunun 4'ncü maddesine göre özel mülkiyete geçirilemeyen, amacı dışında kullanılamayan, sınırları daraltılamayan ancak kullanım hakkı kiralanabilen, kiralama ilkeleri yönetmelikle belirlenen alanlar olarak tanımlandığını kaydetti. Tahsis amacı değiştirilmedikçe meraların başka amaçla kullanılamayacağı bilgisinin yönetmelikte yer aldığını belirten Mutluer, kiralamada uyulması gereken usul ve esasları; "Kadimden beri mera, yaylak ve kışlak olarak kullanılan yerler ile aynı amaçla kullanılan köy veya belediyelere tahsis yada terk edilen yerler, otlak olarak kullanılabilecek hazine arazileri, umuma ait çayır ve otlak alanlarının öncelikle en yakın köy veya belediyeye o köy veya belediye de oturan hayvancılık yapanlara veya çiftçiye veya bu amaçlı kuruluşlara bunun mümkün olmaması halinde hayvancılık yapan veya hayvancılık işletmesi kurmak isteyenlere ıslah etmek koşuluyla 25 yıla kadar ihale ile kiralanabilir.
Ancak kiralama köy veya belediyelerin hayvan varlığındaki değişim dikkate alınarak her 5 yılda bir komisyonca gözden geçirilir.
Komisyon köy veya belediye de oturan ile bunların kurdukları kooperatif, birlik veya tüzel kişiliklere, bunun mümkün olmaması halinde ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapan veya yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere uygun görülecek proje ile 25 yıla kadar ihale ile kiralayabilir. Kiralama ücreti her yıl kiralama dönemi başında peşin alınır. Islah çalışması masrafları kiradan düşülür. Masraflar kiradan fazla ise masraflar karşılanana kadar kira alınmaz" şeklinde sıraladı.
44 kiralama talebi var…
Yönetmelikleri bilmiyoruz!
Sunumunda raporda yer alan Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerden elde ettikleri bilgilere de yer veren Mutluer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bölgede meraların kiralanmasına yönelik taleplerin çok arttığını, toplamda 44 adet kiralama talebi bulunduğunu ancak henüz bir kiralamanın gerçekleşmediğini bildirdiğini söyledi. Komisyon çalışmaları sırasında konuyu yakından takip etmesi gereken kesimlerin yeterli bilgiye sahip olmadığını gözlemlediklerini ifade eden Mutluer, "Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olarak köy muhtarları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde bu hususlarda köy ihtiyar heyetlerinde ciddi bilgi noksanlıkları ve köylülerde tedirginlik olduğu görülmüştür. Bu sebeple komisyonumuz hazırlanan bu raporun birer nüshasının ilçe kaymakamlıklarına sunulmasını ve ilçe kaymakamlıkları nezninde muhtarların toplanarak meraların kiralanması hususunun anlatılmasının faydalı olacağı görüşünü benimsemiştir" diye konuştu.
Bilene kurtarmak kolay
Köylerde hayvancılık ile uğraşanların bulundukları bölgedeki meradan kiralama için ihale söz konusu olduğunda faydalanmaya devam edebilmesi için muhtarlığın "ben meramı ıslah etmek istiyorum" demesinin yeterli olacağını bu durumda ihaleye muhtarlıktan başka kimsenin alınmadığını belirten Mutluer, ancak ihale süreci başladığında köyden talep gelmemesi durumunda o bölgedeki vatandaşların mera kullanım hakkını kaybedebileceğini aktardı.
Mutluer, uygulama konusunda yoğun bir bilgi kirliliği bulunduğuna işaret etti.
Trakya için Hollanda modeli
Mutluer'in sunumunun ardından Meclis Başkanı Çağlayan, Trakya bölgesi için "Hollanda modelini" düşündüklerini belirterek, tarım ürünlerini, hayvansal ürünleri çoğaltmayı ve bunları işlemeye dönük işletmelerin kurulmasını içeren bu modele meraların kiralanması uygulamasının uymadığını vurguladı.
Çağlayan, "Bir hayvana 12 ay yemle bakmak başka en az 6-7 ay meradan faydalanması daha başka. Bu konuda kimin gücü yetiyorsa gerek siyasi gerek idari gücü Kırklareli'nde bunun en azından makul bir şekilde gerçekleşmesini sağlayalım. Mera fazlası olabilir o zaman kalan fazlalık tahsis ve kiralama yapılsın ama komple yapıyorlar.
Bütün meralar bir tahsis edilse ne olacak? Bütün hayvancılık biter. Onlara da mera lazım ama makul olması lazım. Türkiye'de işsizlik var sanayi de o kadar iş yok. Küçük esnafın korunması gerektiği gibi küçük aile hayvancılığının da korunması gerektiği görüşündeyim" ifadelerini kullandı.
Oylanan komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.
Kırklar Haber'e kınama!
Kırklareli İl Genel Meclisi'nin Eylül ayı son birleşimi aynı zamanda Kırklar Haber'e bir kınama ile noktalandı. Gündemin başında tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından bazı Meclis üyelerinin tepkileri üzerine Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, gündem dışı konuşarak Kırklar Haber Gazetesi'nin "Bu Ne Gevşeklik" başlıklı haberini kınadığını söyledi.
Çağlayan, "Biraz önce bana gösterdiler Kırklar Haber Gazetesi'ni… Gürcan Hanım'ın uzun konuşması kesinlikle protesto amaçlı alkışlanmadı. Burada herkes birbiriyle arkadaş. Beğenildiği için güzel bir çalışma yaptığı için esprili bir takılma. Yoksa protesto gibi bir amaç kesinlikle yok. Gazeteci arkadaşımız onu yanlış değerlendirmiş. Alkışlayanların amacının protesto olduğunu ben kesinlikle düşünmüyorum. Beğenildiği için, ayrıntılı çalıştığı için… Onu da o şekilde biz değerlendirdik. Yoksa o şekilde bir protesto olsa ben müdahale ederdim.
Tabi ki uzun raporlarda kimse esas duruşta dinleyemez. Meclis burası. Konumumuz itibariyle raporlar yazılı olarak ta dağıtılıyor. Meclis üyeleri bir kulakları raporda bir kulakları diğer arkadaşlarında olabilir. O nedenle bilgilenme açısından bir sıkıntı yok. O haberde ben yorumların yanlış olduğunu düşünüyorum ve kınıyorum. Kırklar Gazetesi'nin haberini gerçekçi bulmadığımı belirtiyorum. Arkadaşlarımız da tabi gazetecilerin yanlış değerlendirmelerine mahal verecek tutum ve davranışlarda bulunmasınlar o zaman. Demek ki yanlış değerlendiriyorlar" dedi.
Haberde ne yazılmıştı?
Kırklar Haber Gazetemizin 4 Eylül Perşembe günü yayımlanan sayısında Meclis toplantısında yansıyan görüntü sonrası; "Kırklareli İl Genel Meclisi Eylül ayının 3'ncü birleşimi için dün toplandı. Bölge halkını, toprak ürünlerimizi, geleceğimizi ve iklimimizi yakından ilgilendirilen Taş ocakları için "İmar ve Bayındırlık Komisyonu" ile "Çevre ve sağlık komisyonu" tarafından hazırlanan raporun okunması sırasında, kırsal kesimin hizmet beklentisiyle meclise gönderdiği üyelerden bazıları, orada bulunma amaçlarını unutarak uzun buldukları hayati önem taşıyan raporun bitişi ile birlikte sıkıldıklarını vurguladıkları alkışlı protestoları ile düne, tutundukları tavırlaysa gündeme damgasını vurdular. Ellerden düşmeyen cep telefonları ile meclis üyeleri, ilköğretim öğrencilerinin öğretmenlerini umursamaz tavırları ile yaptıkları kâğıttan uçurtmaları etrafa attıkları ile aynı manzarayı oluşturdular" eleştirisinde bulunmuştuk.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol