Eğitim-İş Kırklareli Şube Başkanı Hayri Girgin, Memur-Sen ve bağlı sendikaların imza kampanyası ile başlattığı ve kamu kurumlarında serbest kıyafet eylemi ile devam ettirdiği kılık-kıyafet yönetmeliğinin kaldırılması girişimini, aykırı olduğu gerekçesi ile hukuka taşımaya hazırlandıklarını bildirdi.
Eğitim-İş Kırklareli Şube Başkanı Hayri Girgin, Memur-Sen'in kamu kurumlarında uygulanan kılık-kıyafet yönetmeliğini kaldırma girişiminin "çöktüğünü" savundu.
Memur-Sen ve bağlı sendikaların kamu kurumlarına serbest kıyafet ile gitme eylemini yaptığı basın açıklaması ile değerlendiren Eğitim-İş Kırklareli Şube Başkanı Hayri Girgin, din ve inanç özgürlüğünün garantisinin laik devlet, düşmanının ise teokratik devlet olduğunu söyledi.
Kamu kurumlarında çalışan görevlilerin inançlarına işaret edecek kılık kıyafet giymelerinin aynı düşüncede olmayanlarca farklı algılanacağını ve bu kişilerin alınan her kararda kendilerine karşı tarafsız olunmadığını düşüneceklerini ifade eden Girgin, "Bütün inanç türlerine eşit mesafede durmak zorunda olan laik devlet kadrolarında görev almak isteyen yurttaşlar, devletin tarafsızlığına gölge düşürmemeyi hedefleyen ve bu yönüyle farklı inanç gruplarını barındıran toplumlarda iç barışın temelini oluşturan bu gerçeği bilerek kamu görevlisi olmaya talip olurlar" dedi.
Kamu görevlisinin yalnızca mesai saati içinde verdiği kamu hizmeti sırasında kılık-kıyafet ile ilgili uymak zorunda olduğu yükümlülükler bulunduğunu bunun dışında inancını özgürce yaşamasına engel olacak bir yönetmeliğin bulunmadığını ifade eden Girgin, Laik devletin yurttaşının belirli bir inanca sahip olması ya da hiçbir inanca aidiyet hissetmemesi nedeniyle baskı altına alınmasını somut hukuk kurallarıyla yasakladığını kaydetti.
Bu girişimde bulunan sendikaların "çamura saplandığını" savunan Girgin, "inanç özgürlüğünün gereği" olarak sunulmaya çalışılan serbestinin özü itibariyle tüm yurttaşlara eşit olarak sunulan inanç özgürlüğünü yaratan hukuki ve siyasi düzeni ortadan kaldırmaya yönelen sorumsuz bir girişim olduğunu öne sürdü.
Girgin, "Muhafazakarlık perdesinin arkasına saklanan sözkonusu 'gerici' sendikal anlayış, toplumun tamamını kucaklayacak din ve inanç özgürlüğü için değil, tam aksine toplumun baskın dini inancının diğer tüm inanç gruplarını boğması için mücadele etmektedir. Bu yapılar, İtalya'da devlet okulu duvarlarına haç asarak Müslüman öğrenciyi taciz eden İtalyan devletinin tavrını inanç özgürlüğüne çirkin bir müdahale olarak tanımlarlarken, Türkiye'deki okullara inanç simgelerinin girmesine yönelik fiili dayatmalarına yönelen eleştirilere verdikleri en bilgece yanıt, 'Burası Müslüman mahallesi' olmaktadır.
İşte ülkemizde yüz binlerce kamu çalışanının kaderine yön vermek için yola çıktıklarını ifade eden 'emek örgütleri'nin evrensel din ve inanç özgürlüğü mücadelesine bakış açıları budur. Çoğunluğun tahakkümü anlayışını topluma özgürlük savunusu olarak sunan bu sorunlu, kendi kendisiyle çelişen bakış açısı sözde sivil itaatsizlik eylemi ile teşhir olmuştur" diye konuştu.
Geçen hafta başlatılan girişimi ve sonuçlarını tüm kamu kurumlarında yakından izlediklerini belirten Girgin, eyleme katılımın son derece düşük olduğunu iddia ederek; "Öyle ki eylem kararı alan sendikaların yöneticilerinin önemli bir kısmı dahi sendikalarının kararına uymamışlardır. Üyelerini cesaretlendirebilmek için işi, üyelerini ihbarcılığa davet eden SMS'ler gönderme noktasına kadar taşımışlardır.
Sendika yöneticisi sıfatıyla kendi başlarına bu tür bir girişim yapmaktan korkup, günlük yaşamlarında başlarını kapatan üyelerinin arkasına sığınan istismarcıların bizzat üyelerinden hak ettikleri yanıtı almaları emeğin birlikteliğini güçlendirmiştir. Toplumsal huzuru ve barışı tahrip edecek bu sorumsuz girişime alet olmayan sendikalara üye binlerce kamu çalışanı arkadaşımıza yürekten teşekkür ediyoruz. Onlar emek örgütümüze mensup binlerce emekçi gibi, ülkemizin aydınlık geleceğinin sigortası..." şeklinde konuştu.
Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında yasal yollara başvuracaklarını ifade eden Girgin, sözlerini şöyle tamamladı;
"Sendikamız, kamu kurumlarında yaşanan tek tük ihlallerin sorumlularının cezalandırılmalarına yönelik hukuki hazırlıklarını tamamlamıştır. İhlallerle ilgili soruşturma açılıp açılmadığı, açıldıysa sonuçları hakkında ilgili makamlardan bilgi istenmesinin ardından görevlerini kötüye kullanan sorumlular hakkında kapsamlı hukuki girişim zaman geçirmeksizin başlatılacaktır."
Yönetmeliği iyi okuyun ve aykırı hareket edenlere ayrım yapmadam soruşturma açın emiGörevine mini etekletaytlaomuz ve bel dekolteli kıyafetler ve terliklebeyler için kazak kot gibi yönetmelik dışı kıyafetle gelenleride kapsasın bakalım.Unutmayın ki İslam güzellikleri emredenzulmü ve kötüleride affederek kucaklayan bir dindir.Başını örtmeyenlererahat kıyafetler giyenlere saygı duyuyor imalar yapmıyorsako kişilerde başını örtmeyi tercih edenlere saygı duyabilirler.Korkmayın bir metre kumaş örtmekle lailkil elden gitmez.Hepimiz Müslümanız Elhamdürillah demeyi biliyoruz.gereklerini yaşamaya gelince saygı duymayı da yapabilirsiniz.