Meclisin gündemi çevreydi

İl Genel Meclisi bu ayki son birleşimini dün gerçekleştirdi. Meclisin gündeminde ise çevre vardı. Bölgemizin çevre sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda, vatandaşların çevre duyarlılığına dikkat çekildi…

Kırklareli İl Genel Meclisi Ağustos ayı gündemini dün gerçekleştirdiği son birleşim ile tamamladı. Saat 11.00’de Aydın Karakoç Başkanlığında toplanan Meclis, ilk olarak bir önceki birleşime ait tutanak özetini görüştü.
Gündemin ikinci maddesinde ise Dupnisa Mağara alanında her biri 2 metrekare büyüklüğünde 18 adet yöresel ürün pazarı bölmesi ve tezgahının hali hazırda faaliyet gösteren kişilere süresi ve tahsis kriterleri İdare tarafından belirlenecek sözleşme ile bedelsiz tahsis edilmesi teklifi görüşüldü. Yapılan görüşmelerde, söz konusu faaliyet gösteren kişilere bölmelerin ve tezgahların 3 yıllığına tahsis edilmesine, 3 yıl sonunda faaliyetlerin performansına göre yeniden konunun değerlendirilmesine karar verildi. Gündemin 3. maddesinde ise; Kırklareli barajından çıkıp, Asilbeyli, Değirmencik, Karabayır, Nacak, Yeniköy, Taşağıl, Katranca köylerimizden geçerek, Ergene nehrine dökülen Şeytan deresinde nereden geldiği belli olmayan kirlenmenin meydana geldiği, Kumrular Köyü, Müsellim Köyü ve Pancarköy Köyü sınırları içinden geçerek Alpullu beldemizde Ergene Nehrine dökülen derelerde de nereden geldiği belli olmayan su kirliliklerinin olduğu Kavakdere Köyü ve Deveçatağı köylerinin sınırları içinde bulunan göletlere hayvan atıklarının salındığı ve korüköy köyünde bulunan HİS’lerin de bölgede bulunan taş ocaklarından kayan atıklar ile dolduğu belirtilerek, göletlerimize yapılan bu tür kimyasal salınımların araştırılması hakkında “Çevre ve Sağlık Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Raporda bahsi geçen çevre sorunlarının doğruluğu belirlenirken, vatandaşların duyarlılığına da vurgu yapıldı. Söz alan CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer, özellikle Kazdağılarının gündemde olduğu bir dönemde vatandaşların çevre duyarlılığının daha da arttığını ifade ederek, torunlarımıza güzel bir gelecek bırakmak için üzerimize ne düşüyorsa yapılması gerektiğini, çevremizi tehdit eden tehlikeleri bertaraf etmemizin şart olduğunu söyledi. AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam da söz konusu raporun bölgemizdeki Ziraat Odalarına gönderilmesinin faydalı olacağını, üreticilerimizin çevre tehditleri ve alınacak önlemler konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gündemin bir sonraki maddesinde ise yine konu çevre tehdidi oldu; Babaeski ilçesi, Kumrular Köyünde bulunan Bioenerji tesisi ve eski Edirne yolu Çimenlidere mevkiinde bulunan Güven Beton üretim tesislerinde çalışan araçların köy yollarına zarar vermesi, çıkardıkları toz ve dumanın bu yörede bulunan tarım ürünlerini ve çevre sağlığını tehdit etmesi hakkında “Çevre ve Sağlık Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Okunan raporun ardından söz konusu yolun mutlaka asfaltlanması gerektiği, aksi halde çevre tehdidinin süreceği kanısına varıldı. AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam konu ile ilgili olarak yaptığı yorumda; “Yerel Belediye ile firma işbirliği içinde 700 metre yolu yapabilir. Yazıktır. Bunca çile çekilmesin boşuna” dedi.
Gündemin beşinci maddesinde ise; Kırklareli, Kayalı ve Armağan Barajlarında meydana gelen kaçak balık avcılığının araştırılması hakkında “Göletler ve Su Ürünleri Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Üyeler rapor doğrultusunda oy kullandılar. Bir sonraki gündem maddesinde ise İlimiz merkez ve ilçelerinde turizme katkı sağlaması amacıyla tarihi yapıların korunması, onarılması ve sağlamlaştırılmasında Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon ve restitüsyon projelerinin neler ve ne aşamada olduğu konusunun araştırılmasının yapılması hakkında “Turizm Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Raporda özellikle Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Bakanlıktan 15.080.000 TL, Avrupa Birliğinden; 11.452.000 TL, Kalkınma Ajansından; 1.780.000 TL, İl Özel İdaresinden; 401.000 TL, toplam; 28.713.000 TL projelere ödenek sağlandığı vurgulandı. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür edildi.
Gündemin 7. maddesinde ise; Ürünlerin TMO tarafından alımı ve depolanması hususunda önceki yıllarda yaşanan sıkıntıların yaşanmaması nedeniyle çiftçilerimizin ve halkın bilgilendirilmesi konusunda detaylı bir çalışma yapılması hakkında “Tarım ve Hayvancılık Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Raporun ardından AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam, TMO’nun bu sezon sıfır hata ile alımları gerçekleştirdiğini, üreticilere paralarının iki sonra yatırıldığını bu anlamda Ofis yetkililere şükranlarını sunduğunu belirtti.
Kırklareli İl Genel Meclisinin Ağustos ayı gündemi, ay içerisinde meclise sunulan konuların, ilgili komisyonlara havale edilmesi ile son buldu. Dilek ve temenniler kısmında tüm üyeler, yaklaşan Kurban Bayramını ve 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladılar.
İl Genel Meclisi gelecek ayki toplantısını 2 Eylül 2019 saat 11.00’de gerçekleştirecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol