Meclis 380 yeminle açildi

134 CHP'li  ve 35 Bagimsiz milletvekilinin boykotu ile Meclis tarihinde ilk defa üyelerinin üçte biri yemin etmedi.
Meclisteki bu yeminin  nasil ortaya çiktigi, ilk defa ne zaman yemin edildigi hakkinda saniyorum birçogumuz bilgi sahibi degiliz. Olmamamiz da  normal. Insanin ilgisi olmadigi konularda bilgisi de olmuyor.
Åzahsen ben bu güne kadar böyle bir bilgiye ulasmayi düsünmedigim gibi, merakta etmedim. Ama Meclis tarihinde ister istemez yasanan bu ilkin ardindan bu bilgiye de ulasmak geregi hâsil oldu.
Evet, Mecliste yemin meselesi Osmanli dönemine dayaniyor. Meclis-i Mebusan üyeleri Padisaha ve Vatana sadakat üzerine yemin ediyorlarmis.
 "Meclis-i Mebusan, Mebuslar Meclisi olarak da adlandirilan Ilk Türk Parlamentosu, "Meclis-i Umumi" (Genel Meclis) adi altinda ve iki meclisli olarak, 20 Mart 1877'de çalismalarina basladi. Iki dereceli seçimler sonucu olusan "Heyet-i Mebusan" veya bazen ifade edildigi gibi "Meclis-i Mebusan" (Milletvekilleri Heyeti), 69'u Müslüman ve 46'si Müslüman olmayan 115 üyeden olusuyordu."
Büyük kurtarici Mustafa kemal Atatürk yemin meselesiyle  pek ilgilenmemis ve 23 Nisan 1920'de TBMM'si kuruldugu gün yemin edilmemis…  1921'de çikarilan ve ilk anayasamiz olan Teskilati Esasiye'de de yemin edilmemistir.
" 20 Ocak 1921 Anayasasi (Teskilati Esasiye Kanunu)20 Ocak 1921'de, TBMM tarafindan kabul edilen ilk Anayasa (Teskilati Esasiye Kanunu), TBMM'nin dokuz aylik çalismasindan ve uzun görüsmelerden sonra kabul edilmistir."
1924'te Bilecik mebusu (milletvekili) Fikret bey yemin edilmesinin gerekliligine vurgu yaparak bir öneri sunmus, Meclisteki mebuslar bu öneriyi kabul etmis ve 1924 Anayasasina yemin ilave edilmis.
Yemin " Vatan ve milletin saadet ve selametine ve milletin bila kaydüsart hâkimiyetine mugayir gaye takip etmeyecegime ve Cumhuriyet esaslarina sadakatten ayrilmayacagima vallahi"  diyerek edilmis.
1928 yilinda "vallahi" kelimesi çikarilmis, yerine "namusum üzerine söz veririm"  ilave edilmis. 1961 Anayasasinda "hukuk, Atatürk devrimleri, Anayasa'ya sadakat, üzerine namus ve seref üzerine ant içerim"  ilave edilmis.
Cumhuriyet döneminde yemin meselesinin mucidi  Fikret bey kimdir?
1924 yilinda Denizcilik Bakanligi kurulmus. Basbakan Fethi Bey Osmaniye mebusu Ihsan beyi Denizcilik Bakani  yapmis. Ihsan bey Bakan olarak Yavuz zirhlisinin onarim isine el atmis. Bunun için açilan ihaleyi bir Fransiz sirketine vermis. Daha sonra Denizcilik Bakani Ihsan beyle yeminin mucidi Fikret Bey ortak sirket kurup, ihaleyi alan Fransiz sirketinden rüsvet aldiklari ortaya çikmis.  Bunun üzerine meclis sorusturmasi açilmis. Fikret Bey suçunu itiraf edince, Fikret bey ve Ihsan bey yargilanmislar. Bakan Ihsan beye 2 sene, "vallahi diye yemin etmemiz lazim" diyen Fikret beye 4 ay hapis cezasi verilmis.
Mecliste yemin edilmesini öneren, yeminin mucidi Fikret bey yeminine sadik kalmayip mahkum olan ilk mebus olmus.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol