Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde öğrencilere madde bağımlılığı konferansı verildi.
3 Nisan Çarşamba günü saat 14.30'da Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi'nde düzenlenen konferans Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) görevlisi Polis Memuru Ünal Şimşir tarafından verildi.
Madde bağımlılığı konferansına Kırklareli İl Emniyet Müdür Yardımcıları Suat Hakkı Dolay, Rahmi Yılmaz, Tayfun Oktay İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sadi Gökkaya ile Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi öğrencileri katıldı. Madde bağımlılığının bir anda gelişen ya da maddenin kullanılmasının ardından oluşan bir durum olmadığını ifade eden Şimşir; "Madde bağımlılığı zaman içerisinde gelişen bir durumdur. Madde bağımlığının ilk süreci merak etme ve deneme davranışı ile başlar. Ergenlik döneminde gençler ailelerinden daha çok arkadaşları ile vakit geçirirler. Bu süreçte en önemli faktör bu maddeleri gençlere getirecek arkadaş çevresidir. Bu gencin çevresinde madde kullananlar arttıkça onun da madde kullanma ihtimali artar. Onlarla bir aradayken kendini önemli hissetmek istemesi ve arkadaş grubu tarafından kabul görmeyi beklemesi madde tekliflerine tavır almasını zorlaştırır. İnsanın bu maddeleri ve zararlarını bilmesi çoğu zaman akran baskısının direncini kırmaya yetmez. Madde bağımlılığı sürecinde ilk adım merak etme ve deneme davranışıdır. Maddenin denenmesine kadar kişide merakın yanı sıra maddenin etkilerine yönelik korku da mevcuttur. Merakın korkuyu yenmesi ile kişi 'bir kereden bir şey olmaz' diyerek ilk denemeyi gerçekleştirir. Sonucunda kişinin maddeye olan korkusu azalır. Çoğunlukla ilk kullanım diğer kullanımların da önünü açar. Merak ve korku aşamasında gencin sigara veya alkol kullanıp kullanmaması da belirleyici bir faktördür. Ancak sigara kullanan gencin 'bu sigara gibi bir şey' diyerek diğer maddelerin teklif edilmesi daha kolaydır. Bu nedenle bağımlılık sürecinde mücadele edilmesi gereken en önemli madde sigaradır. Sigara kullanmayan kişilerin diğer maddeleri kullanma ihtimalleri daha düşüktür. Benzer bir durum alkol kullanımı için de söz konusudur. Alkol kullanan kişiler alkollü oldukları zamanlarda isabetli kararlar veremezler ve bu esnada kendilerine yapılan madde tekliflerini de daha kolay kabul eder. Kişi her deme ile birlikte bir daha denemeyeceğine dair kendine söz verir. Ancak arkadaş ortamında yapılan tekliflerine 'hayır' diyemez" dedi.
Yapılan konferansın ardından madde bağımlılığı ile ilgili Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları tarafından öğrencilere broşürler de dağıtıldı.
İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 'madde bağımlılığı' konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında şimdiye kadar 177 öğretmen ve 4 bin 442 öğrenciye konferans verilirken, toplamda 5 bin 950 öğrenciye verilmesi hedefleniyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol